Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ścieranie ząbków

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
DomikBorek
Użytkownik
Świnki morskie: Tiger, Aguś i Rubinek
Kontaktowanie:

Re: Ścieranie ząbków

Postautor: DomikBorek » 15 października 2011, 15:56

Moje świnki ścierają sobie zęby, na sianie, marchewce, od czasu do czasu suchym chlebie i kolbach. Gałązki ich wogóle nie interesuję, ale chyba kupię te gryzaki.

Awatar użytkownika

czikuczikulinka
Użytkownik
Świnki morskie: Łatek [*], Tosia [*], George (a właściwie Pypcio, Proś i każde inne imię jakie mu nadam)
Kontaktowanie:

Postautor: czikuczikulinka » 10 lutego 2015, 17:40

U poprzedniego właściciela Proś dostawał małe sucharki i beznadziejną karmę. Pierwsze co zrobiła pani doktor to ścięła mu zęby (było to prawie rok temu) i do tej pory wszystko jest okej. Mój leniuch ściera zęby na ringsach z Vitakraft, karmie, kolbach i oczywiście na prętach klatki. Gałązek nie ruszał nawet, wapna nie próbowałam. Stosujemy też dietę pełną w warzywa z własnego, ekologicznego ogródka takie jak marchew, seler, pietruszka. Myślę, że podstawa to dość twardy pokarm np tak jak kółka czy duże granulaty - żeby zwierze musiało sie wysili i rozgryźć coś na mniejsze kawałki.

Awatar użytkownika
Moranghinia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Moranghinia » 11 lutego 2015, 10:53

Podstawa ścierania ząbków to siano

Awatar użytkownika
Patka <3
Użytkownik
Świnki morskie: Maciuś <3
Kontaktowanie:

Postautor: Patka <3 » 11 lutego 2015, 11:00

Moje swinki od zawsze maja w sumie tylko sianko. Galazki, gryzaki i inne tym podobne nie wzbudzily zainteresowania z moich swinek. Galazke zawsze ma w klatce czasami cos tam dziubnie ale to by bylo na type. Wiec jakos tak wystarczy siano byle caly czas byl do niego dostep i powinno byc ok ;)

Czoko<3

czikuczikulinka
Użytkownik
Świnki morskie: Łatek [*], Tosia [*], George (a właściwie Pypcio, Proś i każde inne imię jakie mu nadam)
Kontaktowanie:

Postautor: czikuczikulinka » 11 lutego 2015, 14:26

Siano to nie tylko podstawa w ścieraniu ale w żywieniu więc tego już nawet nie wymieniałam, ale czasami jak się trafi kiepskiej jakości siano (ostatnio tak miałam) to ścieranie można podratować twardą karmą ;)

annes
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: annes » 18 marca 2015, 19:57

Moja świnka nie chce jeść kolby. Kupiłam jej z vitakraftu i nie je, do wyrzucenia - chyba że ktoś z łodzi jest to odsprzedam za 5 zł, druga kolba jest z nestora - to samo. Nie je. Co robić? Dlaczego wie ktoś?

Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.

Awatar użytkownika
Bibu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Bibu » 18 marca 2015, 20:05

Z czego jest ta kolba zrobiona? Lepiej dać warzywa czy owoc zamiast kolby tak generalnie, zbędny wydatek.

annes
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: annes » 18 marca 2015, 20:06

moja poprzednia świnka wcinała, aż jej się uszy trzęsły, ta nie chce jesc. Warzywna jest.

Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.

Awatar użytkownika
Bibu
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Bibu » 18 marca 2015, 20:14

Generalnie ile świnek, tyle gustów smakowych, ale ciesz się, bo masz z głowy wydatek :D lepiej dać naturalne warzywka czy coś i pewnie będzie wręcz połykać :) moje na przykład nie chcą jeść zachwalanej cavii complete, nawet ani razu nie spróbowały ;)

Awatar użytkownika
tomass95
Użytkownik
Świnki morskie: Wasyl
Kontaktowanie:

Postautor: tomass95 » 18 marca 2015, 21:07

u mojej świnki tak to wygląda że ona do ścierania zębów wybiera tylko mocno suchy chleb.. wapienko ma w klatce oraz gałązki suche kupione oraz kolbe i nic z tego nie wybiera :D od czasu do czasu poskubie drzwiczki bo są drewniane ;)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca