Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Charczenie

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
JR&kamula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Charczenie

Postautor: JR&kamula » 15 października 2011, 22:58

Wita,
nie wiem co się dzieje, jutro idę do weta z moją małą:( zauważyłam dzisiaj wieczorem że Kama dziwnie charczy, tak jak by miała problem z oddychaniem, czy to może być zapalenie płuc, albo oskrzeli???

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Charczenie

Postautor: Konto usunięte » 16 października 2011, 14:50

Witam,trudno powiedziec,ale skoro dzis masz wizyte u weta mysle,ze dowiesz sie wszystkiego.

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 16 października 2011, 14:58

Świnka mogła coś złapać będąc na przeciągu. Zapalenie płuc ciężko się leczy, ale bądźmy dobrej myśli, jak wrócisz od weterynarza, to nam wszystko napisz co i jak. ;)

JR&kamula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: JR&kamula » 18 października 2011, 13:29

Przepraszam że od razu nie odpisałam ale miałam problemy techniczne z kompem...
Kamula już ma się lepiej dostała witaminki, antybiotyk i probiotyk.
Wet stwierdził lekkie przeziębienie, a charczenie było spowodowane zmianami wywołanymi lekką chorobą.

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 18 października 2011, 16:24

To dobrze, że świnka czuje się lepiej, zobaczysz z każdym dniem będzie następować poprawa. Trzymam kciuki. :)

rais
Użytkownik
Świnki morskie: Pucia i Lilu
Kontaktowanie:

Charczenie

Postautor: rais » 19 grudnia 2011, 21:09

Witam! Mam dwie świnki morskie, które również charczą, szczególnie jedna. Dzieje się tak od paru miesięcy,byłam u weterynarza i świnki brały chyba już leki na wszystkie ewentualne choroby, ale nadal charczą. A weterynarz nie wie co to może byc. Najbardziej chora świnka miała prześwietlenie płuc, które wykazało tylko lekkie zwężenie dróg oddechowych. Świnki brały antybiotyki na przeziębienie,najpierw na słabsze wirusy pozniej na mocniejsze. Brały tabletki na astmę a pózniej na grzybice i nadal charczą. Czy ktoś z was miał podobny przypadek? Ja nie wiem co mam już robic : ( Dodam ze poza charczeniem świnki czują się dobrze, dużo jedzą i piją. Proszę o odpowiedz

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 19 grudnia 2011, 21:12

Moze maja uczulenie na trociny,czasem alergia sprawia klopoty z oddychaniem?

rais
Użytkownik
Świnki morskie: Pucia i Lilu
Kontaktowanie:

Postautor: rais » 19 grudnia 2011, 23:23

nie stosuje trocin tylko granulat drewniany lub roślinny. Zastanawiałam się czy winne może być podłoże, wiec przeszłam z drewnianego na roślinny i jest tak samo. Weterynarz powiedział ze granulat nie może powodować alergii, ponieważ podobno nie pyli w takiej postaci. Ale ja jak go sypałam do kuwety to czułam pył. Nie wiem zastanawiałam się czy nie spróbować specjalnej sciółki, ale taka jest bardzo droga. Musze pomyśleć, bo wydałam już na te świnki tyle kasy, mój chłopak śmieje się ze świnki mają lepszą opiekę medyczną niż ja : (.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 20 grudnia 2011, 0:30

Zastosuj granulat a na to mate lazienkowa,i wtedy sprawdz

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 20 grudnia 2011, 1:05

Granulaty pylą bardzo, mocniej od trocin. Miałam zbliżony problem z Luckiem - nie charczał, ale źle oddychał, pukało mu w nosie, jakby miał zatkany, bez wyraźnej przyczyny. Pomogło używanie odpylonych trocin (np. Pinio albo Jaśkowe wióry, bardzo polecam). Gdy używałam pelletów na górę kładłam matę łazienkową, też nie pukał.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”