Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Swinka urodzila-pochwal sie maluszkiem

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Re: Moja Jagoda urodziła 2 małe świnki

Postautor: Damian_1 » 3 października 2011, 22:01

Raczej nie, pokarm dobrej jakości, siano, woda, owoce i warzywa.
Możesz kupić pokarm dla małych świnek vitakraft emotion kids (dorosłe świnki też mogą go jeść).
Jeśli są tam samce wśród młodych to nie zapomnij oddzielić w odpowiednim czasie, bo mogły by zapłodnić samiczki i byłby problem ...

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Re: Moja Jagoda urodziła 2 małe świnki

Postautor: Talia » 3 października 2011, 22:46

Unikaj tylko podawania jakichkolwiek wzdymających warzyw - maluszkom mogą zaszkodzić.
Pamiętaj tylko, żeby w wieku 3tyg odłączyć młodego samca.

Awatar użytkownika
padme1991
Użytkownik
Świnki morskie: Tosia i Emilka zwana Milką ;)
Kontaktowanie:

Milka urodziła :) !

Postautor: padme1991 » 12 listopada 2011, 10:36

Witam wszystkich :) Dawno nie zagladałam na forum ale dzis chciałabym się pochwalić - moja Milka urodziła dzisiaj dwa słodkie maluszki!
Od razu na wstępie dodam, że była to ciąża sklepowa, także kiedy Mila zaczęła się zaokrągląć zrobila nam małą niespodziankę ;)
Mam w związku z tym kilka pytań do Was.
1) Wiem, że malutkie swinki już po jakims czasie zaczynają jesć to co dorosłe, ale co z piciem? Czy powinnam im wstawić małą miseczkę z wodą do klatki? bo do poidełka to jeszcze długo nie dosięgną...
2) Co podawać Milce do jedzenia poza tym co je normalnie (sianko, pokarm, swieża zielenina)? Czy dieta mamusi jakos się różni od diety normalnej swinki?
3) Po jakim czasie mogę dotknąć małych? Bo w ostatnich dniach czysciłam klatkę dosc często żeby swinki mialy jak najdłuzej spokój i kolejne czyszczenei przypadalo na dzis, no ale z rana pojawiła się niespodzianka ;)
Kiedy mogę je przełożyć na jakis kocyk razem z mamą by wyczyscić klatkę?

Konto usunięte

Re: Milka urodziła :) !

Postautor: Konto usunięte » 12 listopada 2011, 11:04

Samca oddziel w okolo 4 tygodniu,zostaw poidelko,tylko daj nizej jesli mozesz,dieta mamy powinna byc bogatsza i rozmaitsza,ale nie odchodzaca od normalnej diety,Co do dotykania zapytaj Talie ja nigdy nie mialam takich maluchow,ale cgyba mozna normalnie brac

Awatar użytkownika
padme1991
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: padme1991 » 12 listopada 2011, 11:43

O rozdzielaniu też czytałam, ale żeby ustalić czy jest tam samczyk najpierw muszę wiedzieć kiedy mogę je wziąć na ręce. Poczekam aż Talia tu zajrzy i odpisze.
A co do poidełka niestety niżej już się nie da ustawić.... :<

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 12 listopada 2011, 13:30

Już jestem :)
Małe od razu możesz wyciągać tylko nie na długo, bo zazwyczaj panikują ;) Ja moje sama rozpakowywałam, od razu wazyłam ;)
Woda się nie martw, warzywa i mleko wystarczy im do picia. Ew powieś poidełko niżej, moja w wieku ok2tyg już próbowały pić ;) Ale to indywidualnie zależy od świnki - niektóre po prostu nie czuja takiej potrzeby.
Co do diety mogłaby zawierać więcej białka, zielenina ma dobry wpływ na laktacje, ale nie przesadzaj z nią ;)
Samce oddziel najlepiej jak skończą 3tyg, niektóre dojrzewają później inne wolniej, ale tak dla nich lepiej. Dorosłej samicy raczej taki maluch nie zapłodni (inaczej może być z rodzeństwem), ale samica bywa brutalna jak młody samczyk zaleca się ;)
Maluchy najlepiej od małego przyzwyczajać od małego do brania na ręce, tylko mogą troszkę się drzeć :D Moje takie były jak im fotki strzelałam ;) http://img191.imageshack.us/img191/8823/razem3.jpg

Co najważniejsze regularnie je waż i kontroluj czy wszystkie ssą matkę (wpierwszej dobie waga może lekko spaść i maluchy nie będą przez najbliższe ~12h pić mleka).

Awatar użytkownika
padme1991
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: padme1991 » 12 listopada 2011, 13:37

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź :)
To spróbuję je już dzisiaj wyciagnąc pod wieczór - na razie wychodzą z domku i strasznie są nieskoordynowane ale to chyba normalka ;)
I najważniejsze - muszę się zaopatrzyć w wagę, a w najbliższej okolicy nie umiałam takiej znaleźć :/ nienormalne to jest, żeby kurcze tyle szukać i nie móc znaleźć :/
A to taka waga jak do ważenia jedzenia np, tak? Bo wiadomo, że normalna taka dla ludzi takiej swinki nie wyłapie :P
Póki co oba maluchy ssą mleko matki, nie ma z tym żadnych problemów.

Awatar użytkownika
padme1991
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: padme1991 » 12 listopada 2011, 13:48

Świetnie, zatem znikam i jadę po wagę. Odezwę się w tym temacie wieczorem jak swinki zważę, podam Wam co i jak i ewentualnie wrzucę jakies zdjęcia. A ile mniej więcej w ciągu doby taka swinka powinna przybierać?
Bo rozumię, że powinnam je ważyć codziennie?

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 12 listopada 2011, 13:53

Różnie, ja miałam bardzo duzy miot i raz jedynaka. W miocie A (pięcioraczki) przybierały nierównomiernie, jeden był dokarmiany strzykawką, miot B - jedynak przybierał ekspresowo. W wieku 3tyg ważył już ponad 300g.

Awatar użytkownika
padme1991
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: padme1991 » 12 listopada 2011, 17:10

Waga kupiona, swinki zważone.
Oba prosiaczki ważą dokładnie tyle samo - 84 gramy.
Fotki wrzucę z opóźnieniem bo mój komputer stroi fochy i nie chce współpracować z jakimkolwiek urządzeniem podłączanym przez USB. Jak usunę usterkę to wrzucę od razu zdjęcia :)
A prosiaczki rzeczywiscie urocze, jeden przed chwilą wpakował się do miski z jedzeniem i zaczął próbować smakołyków dorosłych swinek ;)

Mam jeszcze sprawę dotyczącą płci - ktos tu kiedys na forum wrzucał link do jakiejs anglojęzycznej strony na której było pokazywane rozpoznawanie płci od najmłodszych dni swinki, kolejno w pierwszym, trzecim itd, razem ze zdjęciami jak to u nich wygląda. I nie potrafię tego linka znaleźć. Ma go może ktos z Was zapisany przez przypadek gdzies?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca