Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Mango
Użytkownik
Świnki morskie: Celiś & Kubuś
Kontaktowanie:

Re: Twoja karma

Postautor: Mango » 18 listopada 2011, 21:01

drelin pisze:Vitakraft , ten tańszy, jest śmieciowy, ziaren ma mnóstwo, a te lepsze karmy są potwornie drogie.

Podejrzewam, że Damianek333 też to napisze, ale co mi tam. Vitakraft Emotion Beauty i Long Hair są bardzo dobrymi karmami.

Awatar użytkownika

drelin
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia [*]; Madzia & Tosia
Kontaktowanie:

Postautor: drelin » 18 listopada 2011, 21:09

A czy ja mówię, że nie? To karmy za duże pieniądze.
Wyraźnie napisałam, że te tańsze są śmieciowe.

DomikBorek
Użytkownik
Świnki morskie: Tiger, Aguś i Rubinek
Kontaktowanie:

Postautor: DomikBorek » 18 listopada 2011, 22:28

drelin-te tańsze z Vitakrafta, wiadomo są gorsze od Emotion, ale są duuużo lepsze np. od Vitapola. Na animali Menu Vital kosztował 11zł za 1kg, no a śmieciówka by tyle nie kosztowała. ;)
A która jest lepsza Beauty, czy Sensitive?

drelin
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia [*]; Madzia & Tosia
Kontaktowanie:

Postautor: drelin » 19 listopada 2011, 8:43

DomikBorek pisze: no a śmieciówka by tyle nie kosztowała. ;)

A czemu nie? Często płaci się za nazwę firmy po prostu ;) Czy lepsze od Vitapola? nie wiem, musiałabym na zawartość składników popatrzeć.
VL ma Cavię Clasic za 6zł/kg. I jest na pewno lepsza od Vitapola, wizualnie to widać (chociażby po ilości ziarna, a w tanich Vitakrafta jest go mnóstwo mimo, że jest droższy)
Czytałam niedawno wypowiedź osoby która widziała produkcje karm Vitakrafta: przemielona przeterminowana karma, lepik. No tak, w granulacie nie widać z czego się składa ;)

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 19 listopada 2011, 10:00

Mango pisze:
drelin pisze:Vitakraft , ten tańszy, jest śmieciowy, ziaren ma mnóstwo, a te lepsze karmy są potwornie drogie.

Podejrzewam, że Damianek333 też to napisze, ale co mi tam. Vitakraft Emotion Beauty i Long Hair są bardzo dobrymi karmami.

No właśnie to są bardzo dobre karmy trochę drogie ale nie najdroższe.
Mi się wydaje że vitakraft z serii emotion (nie tylko te dwie) są lepsze niż vl, spotkałem się już z taką opinią nawet od weterynarza a świnkom o wiele bardziej smakują (przynajmniej moim).
Aktualnie już od dłuższego czasu podaje emotion beauty i muszę przyznać że świnkom się ładnie błyszczy sierść ale nie jestem pewien na 100% że to od niej ale tak mi się wydaje.

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 20 listopada 2011, 18:56

Mam wielki problem, otóż dzisiaj skończyła mi się karma vitakrafta byŁem pewien że w szafce mam jeszcze paczke 600g ale okazało się że nie ma i co wielki problem karmy nie ma warzyw mało więc poszedlem do najbliższego sklepu spożywczego bo zoologiczne pozamykane i kupiłem jeszcze kilka warzyw dla świnek i najgorszy pokarm jaki istnieje czyli animals pokarm podstawowy. I oto pojawia się pytanie czy nic im z tego nie będzie, bo jak otwarłem to się wystraszyłem większość to ziarno troche kukurydzy i kolorowych chrupek. Pokarm kupie dopiero we wtorek bo jutro naprawde nie dam rady. Co byście na moim miejscu zrobili ? Oprocz tego bede im dawał jabłka, marchew, pomidora i papryke.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 20 listopada 2011, 19:04

Radze nie dawać. Kiedyś takim sposobem nabawiłam się alergii u Speediego - nie miałam wtedy jeszcze Cavi Duo więc dałam jakąś inna ze sklepu. Skończyło się na drapaniu i wizycie u weta.

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 20 listopada 2011, 21:53

Aha no dzięki za pomoc, to we wtorek dostaną vitakrafta, a oprócz tego do tego czasu będą dostawały dużo warzyw, owoców, siana i ziół.

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Świnki morskie: Waldek
Kontaktowanie:

Versele-Laga

Postautor: Irulo » 10 grudnia 2011, 23:49

Ja stosuję aktualnie firmę MEGAN dla gryzoni - przeważnie mam inne, z vitapolu etc.
Czy zmienić karmę na Versele ? Może coś o nich napiszecie, bym nie musiała wertować stron całego wątku? (na tacy mieć lubię).
Może gdzieś znajdę próbkę Versele (nie wiem jaką polecacie) to spróbuję, chociaż moje są przezwyczajone do tych (bodajże) "suszonych sałatek" czy coś, nie wiem co to dokładnie.. Takie jakby prasowane są.
To uwielbiają świnki i koszatniczka, lecz ona ma osobną karmę.
Nie wiem, gdzie znajdę taki zoologiczny który to ma. One są hermetycznie zamknięte ? Bo w tym zoolu są wszędzie larwy ćem (ćmów? :D).. Oni to podają. Ja zawsze reklamuje.

Awatar użytkownika
MuFfa96
Użytkownik
Świnki morskie: Tusia [*]<3 Czikita [*]<3 Fifek [*] <3 Tina <3
Kontaktowanie:

Re: Versele-Laga

Postautor: MuFfa96 » 11 grudnia 2011, 12:00

megan, vitapol i animals to karmy z niższej półki zawierające mnóstwo zairen. które tuczą i są niezdrowe. Ja polesam z versele- laga cavię complete

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca