Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Zachowanie po narkozie

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
para02
Użytkownik
Świnki morskie: Fredziu
Kontaktowanie:

Zachowanie po narkozie

Postautor: para02 » 20 listopada 2011, 17:37

Cześć Wszystkim. Nie znalazłam nic, albo mało na temat zachowania świnki po narkozie ;)
Moja świnka miała dziś usuwany tłuszczak na brzuszku. o 10 go zostawiłam, a o 13;30 już go odebrałam. Fredziu nie miał siły stanąć na łapkach, kompletnie otępiały - tragiczny widok - ale myślę sobie ''przecież po narkozie to normalne''. Z czasem (po jakiejś godzinie) zaczął się podnosić na łapkach i obracać (chyba chciał się skulić i dotknąć rany), ale co chwile się wywracał na plecy i nie mógł wstać. później znów odwracał się, ale już wstawanie mu lepiej szło. niedawno 'aż' tak się dobrze (jeśli można tak powiedzieć) poczuł, że zaczął nurkować (dosłownie) w róg klatki. Suma sumarum - nie chce pić (nawet na siłę już próbowałam), ani jeść.

Co do jedzenia to weterynarz kazał mi już od wczoraj od 16:00 zabronił karmienia. Oczywiście dla mnie to przesada więc o 18:00 koniec jedzenia i porządek w klatce - de facto miał tylko siano, prawie go nie jadł, ale czuł się lepiej je mając bo zawsze się zakopuje :) Wet powiedział dziś, że dobrze by było gdyby dziś jeszcze nie jadł bo jest w dobrej kondycji itd... co mi się wydaje dziwne bo o 18;00 miną 24h. Rozumiem, że od razu po narkozie... Ale może wieczorem? Fredziu dziwnie 'mlaska' tak jakby coś miał w pyszczu. Sprawdziłam i wyjełam mu bo miał trocinkę ale on tak robi nadal. Jakby coś go uwierało :/ Zachowuje się jakby nie miał smaku ani węchu. Dawałam mu przed chwilą ''papkę'' z jabłka - myślę może zje, ale nic, wypluł i się odwrócił dupcią :shock: . Teraz miota się po klatce przewracając się z boku na bok, a w efekcie na plecki. Nie wiem co mam robić, kiedy mu dać coś do jedzenia? Kiedy powinien zacząć pić? I może wie ktoś kiedy puści mu ta narkoza?

Jak brałam go na ręce to się uspokajał. (zawinięty był w miękki ręcznik, żeby było mu ciepło ps. w domu mam ciepło :) ) .Był wtedy spokojny, nawet sobie powiczał (tak radośnie) jak go głaskałam. W sumie w klatce też sobie kwiczy. Za tydzień w sobotę idziemy zdjąć szwy. Może mi ktoś pomóc? Pozdrawiam :!:

PS. Przepraszam, za taką długą treść :roll:

Awatar użytkownika

drelin
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia [*]; Madzia & Tosia
Kontaktowanie:

Re: Zachowanie po narkozie

Postautor: drelin » 20 listopada 2011, 17:43

Dziwny wet. Świnka nie zostaje na czczo. Chociaż siano musi mieć... Twój prosiak nie jadł od wczoraj, więc jest osłabiony... Ja bym go dokarmiała strzykawką. Albo poczekaj jeszcze, sam może zacznie jak go narkoza puści.
Moja prośka dwa razy była usypiana, ale niestety, pierwszym razem nie było mnie w domu, a jak wróciłam to juz była całkiem wybudzona i jadła.
No nic, niech Ci mądrzejsi doradzą, ale ja bym wieczorem go nakarmiła strzykawka gdyby nadal nie jadł. A poidło mu podstawiałaś pod nosek? Moze sie napije?

To że się miota, przewraca, to normalne, jeszcze kilka godzin może chodzić jak naćpany.

para02
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: para02 » 20 listopada 2011, 17:53

Też tak sądzę. Siano i wodę miał cały czas, teraz też siedzi sobie na sianku i trocinach - na których jest szmatka żeby sobie czasem rany sianem nie uszkodził. Poidełko podstawiałam, co chwile daje mu nawilżony palec w nadziei, że chociaż poliże - na zmianę z poidełkiem. Mam go koło siebie cały czas, pilnuję jak oka w głowie, ale mam kompletny brak pomysłu co z tym jedzeniem i piciem, boję się, że nie będzie chciał jeść i coś mu się stanie :/ Dzięki za radę ! Każda pomoc się liczy ;)

Edit 18:13
PS. To 'mlaskanie', niechęć do picia i jedzenia - czy może być tak że świnkę mdli? Przed chwilą mało mi z klatki nie wyskoczyła (nie mam teraz przykrycia) i zauważyłam tak jakby odruch wymiotny. Może zjadła sianko i jej niedobrze?

para02
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: para02 » 22 listopada 2011, 21:22

Już jest ok, świnka wszystko je, biega po klatce jak szalona i jest pełna życia :D przepraszam za panikę , ale mam nadzieję że zrozumiecie ;) temat można zamknąć, dzięki ! :)