Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka nie chce w ogóle pić

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
borabora
Użytkownik
Świnki morskie: Effy
Kontaktowanie:

Re: Świnka nie chce w ogóle pić

Postautor: borabora » 1 grudnia 2011, 15:44

kinga pisze:Może spróbuj nasmarować "dziubek" od poidełka np. jabłuszkiem ;) Może się skusi :)

Problem w tym, że ja już nieraz widziałem, jak ona coś majstrowała przy poidełku i próbowała pić. Poidełko działa, woda leci jak sprawdzałem. Już nawet wymieniłem na nowe. Z nowego też piła troszkę, ale wydaje się nie być w ogóle zainteresowana piciem :roll:

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 1 grudnia 2011, 23:48

Jak bedzie spragniona to sie napije.

Awatar użytkownika
Hasan
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Hasan » 4 grudnia 2011, 21:48

Bobek nie pije odkąd przeprowadził się do mnie, czyli już z miesiąc. Czasami pokazuje mu palcem, że stamtąd leci, on obwącha palec i idzie w swoją stronę. W ogóle go to nie interesuje..

Bobek
Użytkownik
Świnki morskie: Gucio [*] , Bobek, Edzio.
Kontaktowanie:

Postautor: Bobek » 5 grudnia 2011, 17:39

Moja świnka nie piła... 7 lat ;) więc myślę że nie masz się czym martwić :) No chyba że zauważysz, że np. świnka słabnie, albo coś z nią nie tak to najlepiej daj jej wody ze strzykawki, jeżeli nie zacznie pić i stan będzie się pogarszał to wybierz się do weterynarza... Świnki są różne, jedne piją, inne nie. Mojej śwince widocznie wystarczała woda z warzyw itd. Twojej niekoniecznie musi wystarczać. Jak narazie ja bym radziła obserwować prosiaczka, jeżeli będzie się zachowywał normalnie to pewnie jest ok. Możesz też oprócz suchej karmy, dawać jej więcej warzyw, żeby się nie odwodniła :)

Agape88

Postautor: Agape88 » 11 stycznia 2012, 13:11

Mam podobny problem, z tym że moja świnka zawsze dużo piła, potrafiła wypijać około 150 ml dziennie, a codziennie dostaje różne owoce i warzywa. Mam ją już półtora roku, także nie ma mowy, żeby się nie zaaklimatyzowała, czy nie umiała pić z poidełka. W zasadzie to zaczęło się po powrocie ze świąt od rodziców, gdzie musiałam zabrać świnkę. Tam wszystko było jeszcze ok. Po powrocie po prostu przestała pić i trwa to już 2 tygodnie jak nic nie pije. Zachowuje się normalnie, wcina, piszczy, biega itd., ale dla mnie to i tak dziwne, w końcu jest sezon grzewczy także wydaje mi się, że tym bardziej powinno jej się chcieć pić. Nigdy nie miałam takiego problemu ze wcześniejszymi świnkami. Nie bardzo mam pomysł, czym to może być spowodowane.