Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Nowa karma, przekonywanie świnki

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
borabora
Użytkownik
Świnki morskie: Effy
Kontaktowanie:

Nowa karma, przekonywanie świnki

Postautor: borabora » 16 grudnia 2011, 21:18

Kupiłem ostatnio nową karmę dla świniaka. Do tej pory jadła Versele Laga Cavia Nature Re-Balance (to jest karma dla starszych i tych z nadwagą, a moja jest jeszcze dość młoda i rośnie, ale jak już kupiłem, to dawałem). Musiałem zmienić karmę na taką która ma więcej składników i wybrałem Cavia Pro Versele Laga. Świnka konsekwentnie jej nie je. Niby czasem słyszę, że coś grzebie w misce, ale to chyba tylko dla sprawdzenia, czy nie ma nowej karmy. Postanowiłem zmieszać ją ze starą, ale ona wciąż wyjada tylko starą mieszankę, a nową zostawia.
Stąd też moje pytanie. Czy można to zrobić tak, żeby po prostu postawić jej nową karmę, aż zgłodnieje i zje? Myślę, że nie jest na tyle głupia, żeby zdechnąć z głodu, gdy ma pełną miskę... Na razie próbuję mieszać i z każdą porcją dodawać coraz mniej starej.
W ogóle, strasznie grymaśna jest i mało rzeczy lubi. O ile różne siana je, ostatnio miała miętowe, teraz kupiłem melisowe, to wcina od razu, to z innymi rzeczami jest kiepsko. Jabłko może leżeć aż zgnije, kiwi tak samo. Pewna jest tylko papryka i ogórek, to znika w kilka sekund. Kupiłem ostatnio dropsy, dwa rodzaje, tak samo, nawet nie spojrzy ;)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Re: Nowa karma, przekonywanie świnki

Postautor: Talia » 16 grudnia 2011, 21:26

Z ta karmą tez miałam problem. Świnka z początku nie chciała jej jeść, nie jest zbyt smakowita.
wybredne prosiaki się zdarzają. Jeśli zależy Ci żeby przyzwyczaiła się polecam dać max siana, 2-3 razy dziennie po warzywku/owocu i czekać. Może zatęskni za karmą ;) Karma oczywiście ciągle w misce :)

borabora
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: borabora » 16 grudnia 2011, 21:36

Talia pisze:Z ta karmą tez miałam problem. Świnka z początku nie chciała jej jeść, nie jest zbyt smakowita.
wybredne prosiaki się zdarzają. Jeśli zależy Ci żeby przyzwyczaiła się polecam dać max siana, 2-3 razy dziennie po warzywku/owocu i czekać. Może zatęskni za karmą ;) Karma oczywiście ciągle w misce :)

No raczej bym wolał, żeby zaczęła ją jeść, bo opakowanie ma 1.15kg :D Tak w ogóle, to wg mnie to ta karma wydaje się całkiem smakowita. Pachnie trochę tanim kakao, co wypada znacznie lepiej, niż Cavia Nature, która śmierdzi kompostem ;)
Siano ma zawsze, chociaż wcale tak dużo go nie zjada. Jeden paśnik wystarcza jej na 2-3 dni.
Chyba po prostu tak zrobię, że nie dam niczego innego oprócz siana i pietruszki, w końcu będzie musiała spróbować i może akurat jej posmakuje :)

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 16 grudnia 2011, 21:47

Spróbuj tez troszeczkę połamać te pałeczki, wiem że będzie ciężko, ale może nie potrafi się za nie zabrać.

drelin
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia [*]; Madzia & Tosia
Kontaktowanie:

Postautor: drelin » 17 grudnia 2011, 5:29

Chyba wypróbuję Twój sposób, Talia, bo u mnie też CPro nie ruszana.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 17 grudnia 2011, 11:10

Moje swinie ,zwlaszcza Lola,jak nie ubia nowej karmy,wysypuja ja z miski a potem wzrokiem kota ze shreka patrza na mnie,ze takie biedne i glodne...

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 17 grudnia 2011, 13:08

Moje na szczęście tego nie robią ;) Ale fakt nie sa az tak wybredne. Dostaja albo Cavie Pro (drobny granulat), albo Cavie Nature. Ostatnio trochę Beaphare Care +.

borabora
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: borabora » 17 grudnia 2011, 20:53

Chyba jednak będę zmuszony kupić nową karmę, bo przez całą dobę granulat nieruszony... Specjalnie liczyłem ile było wczoraj po południu i ile jest dziś wieczorem.
Czy ktoś się orientuje, czy cavia complete ma podobny zapach do tej oraz czy "smakowo" jest podobna? Nie chcę znowu wywalić pieniędzy w błoto... Może jest jakaś zależność między tymi dwiema karmami, że smakowo są podobne i jak jednej nie rusza, to i drugiej nie będzie jadła?
Najbardziej smakuje jej cavia nature i chętnie ją je, ale ona z kolei ma mało wit c, a nie podaję jej witaminy osobno, jedynie daję pietruszkę/paprykę i karmę

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Świnki morskie: Waldek
Kontaktowanie:

Postautor: Irulo » 17 grudnia 2011, 20:55

To jak lubi cavię nature to jedynie cebion musisz kupić - pietruszka, papryka, ogórek, mandarynki lub czasami cytrynka w wodzie NADAL W DIECIE ;)

borabora
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: borabora » 17 grudnia 2011, 21:02

Irulo pisze:To jak lubi cavię nature to jedynie cebion musisz kupić - pietruszka, papryka, ogórek, mandarynki lub czasami cytrynka w wodzie NADAL W DIECIE ;)

Ja w ogóle jestem sceptyczny co do syntetycznej witaminy C. Ludzie bardzo słabo ją wchłaniają i niewiele ona daje. Myślę, że ze świnkami może być podobnie. I w tym momencie nie wiem też czy jest sens patrzeć na ilość witaminy C w karmie, więc chyba po prostu to oleję i kupię cavia nature. A dodatkowo będę dawał więcej pietruszki i papryki (cytrusy i kiwi mogą leżeć tak samo jak cavia pro, aż zgniją :) ) Próbowałem jej też mieszać cavię pro z dropsami, ale dropsów też chyba nie lubi, bo nietknięte. Dziwna ta świnia :P

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca