Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Przeraźliwy pisk samiczki.

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
sheknowswhatyouthink
Użytkownik
Świnki morskie: Nela i Lena.
Kontaktowanie:

Przeraźliwy pisk samiczki.

Postautor: sheknowswhatyouthink » 30 grudnia 2011, 16:41

Moja Nela 25 listopada urodziła w ciąży sklepowej dwa maluchy. 17 grudnia pojechaliśmy do weterynarza, aby określił płeć. Wet powiedział, że najprawdopodobniej to dwie samiczki, ale nie był pewien na 100% i mamy jechać w drugim tygodniu stycznia. Ja jednak uparłam się, aby sprawdzić im płeć i okazało się, że jeden to samiec. Już rano go przełożyłam do drugiej klatki, ponieważ zachodził Nelę od tyłu, a ta na niego z zębami, więc wolałam nie ryzykować. Klatka stoi w dzień w tym samym pokoju, co druga, a w nocy w kuchni. Niepokoi mnie to, że mała samiczka (Lena) przeraźliwie piszczy jak ktoś wchodzi do pokoju. Jest to około 5-6 sekundowy pisk, bardzo głośny. Nie mam pojęcia czy ona tak piszczy z powodu odłączenia samca czy coś jej dolega. Je i pije normalnie, nie siedzi osowiała.

Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, bo wiedz że ktoś może za kochać się w Twoim uśmiechu.

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Przeraźliwy pisk samiczki.

Postautor: Konto usunięte » 30 grudnia 2011, 20:43

Moze piszczy bo mysli,ze dostanie jesc~?Moje tak piszcza wszystkie 4 jk wchodze do kuchni,a co do samca,to obserwuj samiczki bo mogl juz zmajstrowac ciaze...

Awatar użytkownika
Róziaczek
Użytkownik
Świnki morskie: Rózia <3 † 17.04.14 ;(
Kontaktowanie:

Postautor: Róziaczek » 31 grudnia 2011, 22:39

no właśnie, może piszczy dlatego bo cieszy sie na Twój widok? moja też bardzo głosno "kwiczy"jak mnie widzi ;)

ruby_anger pisze:a co do samca,to obserwuj samiczki bo mogl juz zmajstrowac ciaze...
...i się doczekasz dużej rodzinki :roll:

Prawdziwy charakter człowieka można poznać po tym, jak traktuje zwierzęta :)

Awatar użytkownika
sheknowswhatyouthink
Użytkownik
Świnki morskie: Nela i Lena.
Kontaktowanie:

Postautor: sheknowswhatyouthink » 31 grudnia 2011, 22:43

Oj lepiej nie. Niby tyle roboty nie było, ale nie chcę, aby Nela się męczyła. Mam nadzieję, że to tylko z radości, ale jak ona piszczy to jej brat, który jest w klatce obok również także mam pisk na całe mieszkanie banana.

Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, bo wiedz że ktoś może za kochać się w Twoim uśmiechu.

Wróć do „Zachowanie”