Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Łysy placek na "pupie"?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
karlik13
Użytkownik
Kontaktowanie:

Łysy placek na "pupie"?

Postautor: karlik13 » 5 stycznia 2012, 12:20

Witam mam świnkę morską od 4 lat ostatnio na jej pupie zrobił się łysy placek chociaż skóra jest ładna i zadbana. Czesałem ją szczoteczką do zębów bo niczym innym się nie da ale włosy jej nie wypadają dodam że jest to świnka długowłosa Himalaja peruwianka niewybarwiona. Myślę że to nie jest od starości lub bo często siedzi w klatce oparta pupą czy sobie tego nie wytarła lub jeszcze może od szamponu ponieważ myję ją zwykłym szamponem dla ludzi? Bardzo proszę o odpowiedź co się może z nią dziać i poradę czy można z tym coś zrobić.
Pozdrawiam karlik13.

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Łysy placek na "pupie"?

Postautor: Konto usunięte » 5 stycznia 2012, 13:11

Sam nic nie zrobisz,zeby stwierdzic obecnosc grzyba czy roztoczy konieczne jest badanie zeskrobiny,a smarujac czym kolwiek,moze podleczysz amoze pogorszysz stan,to zupelnie tak samo jak by Tobie ktos podal cos bo moze pomoze,idz ze swinka do lekarza,bo niestety wlosy same z siebie nie wypadaja,czy to cos jak na zdjeciu?
Załączniki
swierzb1.jpg

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 5 stycznia 2012, 16:40

Nie powinno się kąpać zwierząt w szamponach dla ludzi. Istnieje szampon dla świnek, dają radę tez szampony dla szczeniąt i opcjonalnie hipoalergiczne szare mydło.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Lucky
Użytkownik
Świnki morskie: Lucky[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Lucky » 5 stycznia 2012, 17:06

Ja mam podobny problem ... Mój świnek ma też taki jakby łysy placek ale tam jest taka dziwna skóra. Takie jakby dziwne wypustki. Nie dawno to zauważyłam. Proszę o pomoc i ewentualnie o rady ;)

"jeżeli nie potrafisz kochać, nie dawaj innym nadziei na miłość."
http://besty.pl/2464423

karik13

Postautor: karik13 » 5 stycznia 2012, 17:22

Ale to jest czyste i zadbane nic wogóle na tej skórze nie ma proszę tu jest zdjęcie. Myślę że to jest tak jak napisał vagina_denata od szamponu ponieważ mam też w domu psa i sądzę że jakby to był grzyb to by się na niego przeniosło. Chyba że może od proszku ponieważ w klatce nie ma trocin bo chodzi po mieszkaniu i je roznosiła tylko taki futrzaki że później to pierzemy w pralce i jej dajemy więc może od proszku do prania? Proszę o odpowiedź co o tym sądzicie.
Pozxdrawiam karlik13.
Załączniki
Zdjęcie0184.jpg

Awatar użytkownika
weila123
Użytkownik
Świnki morskie: Pepe i Duduś.

Postautor: weila123 » 5 stycznia 2012, 17:25

Mój Pepe ma taki malutki placek. Duduś zresztą też :roll: Ale jest mały , ok. 1 cm.

Stop ACTA !

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 5 stycznia 2012, 23:52

anusiakxDDD pisze:Ja mam podobny problem ... Mój świnek ma też taki jakby łysy placek ale tam jest taka dziwna skóra. Takie jakby dziwne wypustki. Nie dawno to zauważyłam. Proszę o pomoc i ewentualnie o rady ;)

Jedyna rada to iść do weterynarza.
Karik daj zdjęcie zrobione bez lampy błyskowej, w dziennym świetle i wyraźne, bo tu nie widać dokładnie skóry.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”