Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Wybieg dla swinki w domu i na dworze.

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Bieganie po domu

Postautor: vagina_denata » 6 stycznia 2012, 17:08

Kiepska sprawa ale możesz próbować. Przede wszystkim musisz ją wypuszczać na krótkie spacery, bo świnki wydajają bardzo często, a tak będzie łatwiej nad tym zapanować. Po drugie za każdym razem gdy świnka się zsiusia natychmiast wkładaj ją do klatki - o ile ma klatkę na podłodze po pewnym czasie byc moze załapie o co chodzi i zacznie sama tam wracac. Jak nie to zadanie jej pilnowania należy do Ciebie - wypuszczasz ją na 5-10 minut, wkładasz do klatki, po pewnym czasie znowu wypuszczasz itp.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 6 stycznia 2012, 18:22

Mozesz tez zwracac uwage na zachowanie,moje swinie robia sie nerwowe i zaczynja sie bardziej krecic,wtedy wkladam je do klatki i od razu robia siku.

Awatar użytkownika
cukier101
Użytkownik
Świnki morskie: Lusia
Kontaktowanie:

Postautor: cukier101 » 6 stycznia 2012, 18:27

Moja świnka ma zrobione wejście do klatki i gdy musi się załatwić to wraca do klatki i wychodzi z powrotem :D

Obrazek

Awatar użytkownika
Róziaczek
Użytkownik
Świnki morskie: Rózia <3 † 17.04.14 ;(
Kontaktowanie:

Postautor: Róziaczek » 7 stycznia 2012, 20:00

Becia pisze:Jeżeli nie masz warunków dla świnki, no to po co ją kupowałaś?

Nie chodziło mi o to że nie mam miejsca dla świnki, tylko o to że nie mam warunków żeby budować jej plac zabaw.
No właśnie problem w tym że klatka leży w innym pokoju niż biega świnka :oops:
Rózia jakoś nie zachowuje się inaczej jak chce się załatwić, po prostu idzie do jakiegoś kata i tak siusia, nie da się tego odróżnić, bo ona zawsze łazi po kątach :)
vagina_denata - niestety ale Rózia niespecjalnie się przejmuje tym że wsadziłam ją do klatki - idzie leżeć do siana i nawet nie myśli o sikaniu :D
Z tymi gazetami to chyba nie za dobry pomysł, przecież nie puszczam świnki żeby siedziała na gazetach tylko po to żeby troche pobiegała a po czymś takim nie będzie jej wygodnie chodzić.
Wszystkim dziękuje za pomoc :D jakbyście jeszcze coś wymyślili to proszę o rady!

Prawdziwy charakter człowieka można poznać po tym, jak traktuje zwierzęta :)

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 8 stycznia 2012, 15:43

Róziaczek pisze:Z tymi gazetami to chyba nie za dobry pomysł, przecież nie puszczam świnki żeby siedziała na gazetach tylko po to żeby trochę pobiegała a po czymś takim nie będzie jej wygodnie chodzić.
Wszystkim dziękuje za pomoc :D jakbyście jeszcze coś wymyślili to proszę o rady!
Spróbuj, przecież śwince nie przeszkadzają żadne gazety (nie mówię o takich śliskich), nie połamie sobie łapek na nich. :lol: Ale u mnie jest tak zawsze, że świnka robi w jedno wybrane miejsce, raczej takie zacisze, gdzie kładę papier toaletowy. Zobacz, gdzie prosiak najczęściej siedzi na tym wybiegu i tam możesz położyć te gazety, przynajmniej spróbować, bo nie masz nic chyba do stracenia.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 8 stycznia 2012, 15:44

Moim rozkładam podkłady higieniczne lub pieluszki trixie. Trochę dłużej leżą zanim dojdą do tego że można je zjeść.
Gazet nie kładź - tusz może być szkodliwy dla świnek.

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 8 stycznia 2012, 15:53

Mi się wydaje, że raczej prosiaki nie jedzą tak tych gazet, przynajmniej ja nie widziałam nigdy, żeby jadły. Ale można jeszcze chyba jak by co podłożyć matę łazienkową. ;)

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 8 stycznia 2012, 15:56

Zależy od prosiaka. U mnie Vicky nawet ostentacyjnie rozdziera papier ;)
Ja bym nie ryzykowała.

Awatar użytkownika
Mango
Użytkownik
Świnki morskie: Celiś & Kubuś
Kontaktowanie:

Postautor: Mango » 8 stycznia 2012, 16:04

Moi rodzice też się denerwują, świnki biegają od ok. 15 do 22 (jeśli chcą, to wracają co jakiś czas do klatki, jest otwarta). Po prostu po 22, kiedy odkładam świnki do klatki, zbieram bobki, ścieram siuśki. A dwa razy w tygodniu przy sprzątaniu klatki odkurzam i jest ok.

świnkamorska77
Użytkownik
Kontaktowanie:

Co to i po co jest wybieg ?

Postautor: świnkamorska77 » 27 stycznia 2012, 22:06

co to i po co jest wybieg ? doczego on słuzy jakie on ma mieć wymiary ? są jakieś standardy ? i o co z nim chodzi

śwnka ,świnka świnka morska

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca