Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dziwne zachowanie się świnek

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
domino184
Użytkownik
Kontaktowanie:

Dziwne zachowanie się świnek

Postautor: domino184 » 27 stycznia 2012, 15:57

Witam!

Od dwóch tygodni jestem posiadaczem dwóch samiczek. Obie miały wtedy po ok. 4-5tygodni. Kupiłem je w odstępie dwóch dni w tym samym sklepie. Moj problem polega na tym, iż od 2-3 dni zachowują się trochę dziwnie. Odkąd je przyniosłem do domu były ze sobą zżyte (w zoologu były razem) tuliły się do siebie w domku, razem wszystko robiły,ostatnio nawet zaczęły śmiesznie podskakiwać, gonić się nawzajem, wyganiać z domku i co mnie najbardziej z martwiło gdy jedna np. jest w koncie druga próbuje się wryć pod nią do tego samego konta i się tak przekomarzają i zaczynają piszczeć, nie wiem co to jest bo gdy nie zareaguje tak jest cały czas. Gonią się, bodą łepkami i ryją na siebie, a później jak gdyby nic wracają do domku i wtulone w siebie śpią. Proszę o radę, czy one walczą ze sobą, czy raczej się bawią w ten sposób?

Awatar użytkownika

drelin
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia [*]; Madzia & Tosia
Kontaktowanie:

Re: Dziwne zachowanie się świnek

Postautor: drelin » 27 stycznia 2012, 16:27

Bawią się, i może walczą troszkę :) Może hierarchię ustalają.
Ale widać, że wszystko jest ok, krew się nie leje, śpią razem.

mixryb

Postautor: mixryb » 29 stycznia 2012, 15:25

to są takie ćwiczenia walki o terytorium czyli inaczej w pewnym sensie zabawa w walkę ;)

Awatar użytkownika
rogatka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: rogatka » 29 stycznia 2012, 20:51

Świnki najprawdopodobniej zaczynają ustalać hierarchię między sobą. To zupełnie normalne zachowanie i prędzej czy później by do takich przepychanek doszło. Nie ma w tym nic groźnego, dopóki nie robią sobie krzywdy. Twoim zadaniem jest obserwować je - jeśli nie gryzą się do krwi nie ma większego powodu do zmartwień. Zawsze może być tak, że będą spały przytulone, potem popcorningowały, a potem znowu się goniły i droczyły, podszczypywały itd.
Może pomoże Ci poczytanie wątków o ustalaniu hierarchii?

ObrazekObrazek

Jumper
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Jumper » 30 stycznia 2012, 17:16

Po prostu bardzo się lubią :D .

domino184
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: domino184 » 31 stycznia 2012, 20:48

Wielkie dzięki za pomoc :) czytałem trochę o ustalaniu hierarchii, ale myślałem, że skoro były już razem w zoologu to nie powinno być problemu. Cóż młode są jeszcze :) Jeszcze jedna sprawa, jedna z moich małych upatrzyła sobie dry beda i... odwija sobie kawałek w kącie i wcina to podgumowanie.. :evil: nie chodzi mi o tą matę, tylko o to czy jej nic nie będzie, dodam że, domek jest cały i w momencie gdy biegają po domu nie obgryzają nic...a na dr. google nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 31 stycznia 2012, 21:47

Cieżko stwierdzi - raczej jej nic nie będzie, ale lepiej żeby się nie zażerała gumą.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca