Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Już nie wiem co to jest... drapanie i otrzepywanie

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Bobek
Użytkownik
Świnki morskie: Gucio [*] , Bobek, Edzio.
Kontaktowanie:

Już nie wiem co to jest... drapanie i otrzepywanie

Postautor: Bobek » 28 stycznia 2012, 21:21

A więc byłam jakiś tydzień temu u weta, bo świnki się drapały i otrzepywały.. Bobek miał małą rankę na nóżce, a Edzio pare na grzbiecie... Wet zabrał trochę sierści i chyba skóry (nakleił między futerko taką jakby taśmę klejącą i pociągnął) zbadał i powiedział że żadnych pasożytów nie wykrył.. Dał mi proszek Insectin i kazał pudrować świnki na wszelki wypadek bo powiedział że to zabije wszelkie pasożyty.. Powiedział że jemu przypomina to wszoły... Pudrowanie już dobiegło końca, widać lekką poprawę, ale dzisiaj Bobek znowu się otrzepał i podrapał ( nie jestem z nimi cały czas więc nie widzę czy drapią się cały czas czy nie) Ale od czasu do czasu zdarza im się otrzepać czy podrapać...
Zauważyłam jeszcze że świnki bardzo często jeżdżą łapkami po pyszczku, tak jak robią to przy myciu.. A Bobek często drapie się po oczku, i dzisiaj jak go wzięłam pod światło to ta skóra która otacza oczko, zaraz obok jest taka inna.. nie wiem jak to opisać.. tak jakby zdrapana (ale widzę to tylko pod światło) Razem z wetem ustaliłam że narazie świnki będę obserwować i jak się nie polepszy to będziemy dalej kombinować... Powiedział mi że możliwości są różne, może to być grzybica a może brak witaminy C... Narazie nie jadę do weta, bo ustaliliśmy że czekamy na efekty Insectinu..
Ale chcę znać wasze zdanie.. co to może być?? Bo na moje oko może to być grzybica.. Czy pod mikroskopem widoczny jest na sierści grzyb?? Zaznaczam jeszcze raz że na próbkach sierści i skóry wet nic nie wykrył... Proszę o pomoc !!

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Już nie wiem co to jest...

Postautor: Konto usunięte » 28 stycznia 2012, 22:27

Moje zdanie jest takie,ze powinnas skonsulotwac to z innym wetem,to moze byc swierzb,a oczko moglo zostac podraznione przez puder,lepiej niech sytuacje oceni inny wet.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 29 stycznia 2012, 0:39

Jak dobry mikroskop i zostala pobrana probka gdzie grzyb akurat jest to bedzie go widac, mimo, ze drozdzaki sa bardzo male. Rowniez proponuje konsultacje z drugim weterynarzem i powtorzenie badan.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Bobek
Użytkownik
Świnki morskie: Gucio [*] , Bobek, Edzio.
Kontaktowanie:

Postautor: Bobek » 29 stycznia 2012, 9:58

Tylko że z tego co wiem, jest to najlepszy wet w okolicy.. Napewno ma dobry sprzęt, i świerzbu nie znalazł.. Poza tym nie wygląda to na świerzb, bo miałam już kiedyś świnki ze świerzbem i zachowywały się całkiem inaczej..
Teraz głównymi objawami świnek jest otrzepywanie się i drapanie, przy wcześniejszych świnkach otrzepywanie nie występowało... No i jeszcze to ciągłe jeżdżenie łapką po pyszczku...

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 29 stycznia 2012, 13:02

Bobek pisze:Tylko że z tego co wiem, jest to najlepszy wet w okolicy.

Nie twierdzimy,ze nie jest dobry,tylko,ze warto by ktos tez sie wypowiedzial,dla pewnosci czy mowa o tym samym

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Już nie wiem co to jest... drapanie i otrzepywanie

Postautor: vagina_denata » 29 stycznia 2012, 15:39

To moze po prostu nic im nie jest? To normalne, ze swinki sie czasem drapia, otrzepuja, myja.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”