Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Czy mam oddać moją świnkę?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
qwerty123

Czy mam oddać moją świnkę?

Postautor: qwerty123 » 30 stycznia 2012, 19:06

ma 4 miesiące, a mam ją prawie 2 miesiące i już nie wiem co robić. chodzi głównie o jej zachowanie. marzyła mi się świnka kochająca pieszczoty, a niestety kupiłam świnkę przeciwnego charakteru :cry: kiedy przechodzę obok klatki to się chowa, ale mam większy problem. ona bardzo bardzo bardzo mocno gryzie :cry: kiedy ją wezmę na brzuch głaszczę to niby cicho piszczy, ale jak minie kilka minut to wyrywa się i tak mocno gryzie, że czasem mi ręka puchnie :( boję się, że to już się nigdy nie zmieni :cry: nie wiem czy jest jeszcze szansa na zaprzyjaźnienie się z nią :cry: już nie wiem co robić przecież oswajam ją cierpliwie :cry: bardzo proszę o pomoc

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
rogatka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Czy mam oddać moją świnkę?

Postautor: rogatka » 30 stycznia 2012, 19:38

W innym wątku piszesz, że leczysz świnkę na grzybicę. Powiem Ci tak, jak moja świnka miała grzybicę, to na mój widok zwiewała gdzie pieprz rośnie, bo kojarzyłam jej się tylko z jednym - ze smarowaniem. I też mnie wtedy gryzła. Na dodatek wcale wtedy nie przepadała za głaskaniem. A grzybica do wyleczenia bardzo trudna, czasem trwa to kilka miesięcy. Możesz myśleć, że żadnej zmiany już nie widzisz, a za jakiś czas ciach - nowy grzyb.
Może Twoja świnka jest nerwowa z powodu choroby?

W jeszcze innym wątku piszesz, że chcesz dokupić drugą świnkę w czerwcu. To jak w końcu, chcesz oddać tą czy dokupić drugą? :roll:

ObrazekObrazek

qwerty123

Postautor: qwerty123 » 30 stycznia 2012, 19:41

rogatka pisze:W jeszcze innym wątku piszesz, że chcesz dokupić drugą świnkę w czerwcu. To jak w końcu, chcesz oddać tą czy dokupić drugą? :roll:

jednak nie kupuję drugiej.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 30 stycznia 2012, 20:36

Nawet jeśli świnka nie spełnia Twoich oczekiwań to powinnaś zapewnić jej godne warunki do końca życia.
Skoro jest taka zła i gryzie to innych też będzie gryźć. Niestety, ale musisz być odpowiedzialna za swoje czyny. Wzięłaś zwierzątko to jesteś zobowiązana opiekować się nim do końca jego dni.
Zwierzątka nie mają 'ulotki do opakowania', to żywe istoty i nie można być nigdy niczego pewnym.

Pocieszę Cię tym, że zazwyczaj świnki z tego wyrastają ;)

qwerty123

Postautor: qwerty123 » 30 stycznia 2012, 20:41

Talia pisze:Nawet jeśli świnka nie spełnia Twoich oczekiwań to powinnaś zapewnić jej godne warunki do końca życia.
Skoro jest taka zła i gryzie to innych też będzie gryźć. Niestety, ale musisz być odpowiedzialna za swoje czyny. Wzięłaś zwierzątko to jesteś zobowiązana opiekować się nim do końca jego dni.
Zwierzątka nie mają 'ulotki do opakowania', to żywe istoty i nie można być nigdy niczego pewnym.

Pocieszę Cię tym, że zazwyczaj świnki z tego wyrastają ;)

bo właśnie mnie gryzie, ale moje koleżanki liże to już nie wiem :( i dziękuję za przydatną odpowiedź :)

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 30 stycznia 2012, 20:59

Może jest czynnik którego Twoja świnka nie lubi. Np zapach Twojego kremu, mydła. Czasami takie pierdołki dużo znaczą dla zwierzaka.

qwerty123

Postautor: qwerty123 » 30 stycznia 2012, 21:01

Talia pisze:Może jest czynnik którego Twoja świnka nie lubi. Np zapach Twojego kremu, mydła. Czasami takie pierdołki dużo znaczą dla zwierzaka.

może być to możliwe, bo non stop smaruje dłonie kremami :) dzięki za odpowiedź naprawdę mi pomogłaś :D

Awatar użytkownika
funny girl
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: funny girl » 30 stycznia 2012, 21:18

Zły charakter to nie jest powód by oddawać świnkę. Ja mam alergię na świnki morskie, a mimo to żyłam z nimi przez ponad 9 lat, a oddałam całkiem z innego powodu..
Tak jak mówiła Taila, świnka może nie lubi czegoś związanego z Tobą, jakiegoś kremu, zapachu, może Twoje ręce po prostu pachną warzywami i ona myśląc, że to marchewka- gryzie?
Albo dotykasz ją tam gdzie nie lubi (czyli po przednich łapkach, po bokach, po tyłeczku, świnki z reguły tam nie lubią)

Pusia- 02.06.2004-12.12.08
To ty byłaś ze mną przez te najlepsze lata,
To ty lizałaś moją twarz, gdy z oczu ciekły mi łzy.
I mimo to, że ciebie już ze mną nie ma,
W moim sercu na zawsze pozostaniesz tylko Ty... ;*

Awatar użytkownika
rogatka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: rogatka » 30 stycznia 2012, 21:20

qwerty123 pisze:może być to możliwe, bo non stop smaruje dłonie kremami :) dzięki za odpowiedź naprawdę mi pomogłaś :D

Aaaaa moja świnka nakremowane ręce też by tylko gryzła ;)

ObrazekObrazek

qwerty123

Postautor: qwerty123 » 31 stycznia 2012, 9:20

dzięki za pomoc teraz będę cierpliwsza ;)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca