Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Karma sucha i karmienie .

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Ratatuj & Perełka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Karma sucha i karmienie .

Postautor: Ratatuj & Perełka » 17 lutego 2012, 17:46

Jak wy karmicie swoje świnki ? [ chodzi mi o to ile dajecie dziennie warzyw , karmy, siana i jakich firm ] :D
Wiem że już był taki temat ale lubię o tym mówic .
Ostatnio zmieniony 18 lutego 2012, 13:14 przez Sensibles, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Był już taki temat, a jeżeli podnieca Cię czytanie o tym to sobie czytaj non-stop tamten. Ten wątek zamykam.

Fabrycy - Kot , Sasza - Kot , Gaja - pies , Krecia - pies[*] , Bob - rybka , Qpster - rybka , Nikita - królik , Krewetka - królik[*], Ratatuj - Świnka , Perełka - Świnka , Cappuccino - Świnka[*]

Mój największy skarbek [*]

http://photos.nasza-klasa.pl/33071527/76/other/std/2e7331156c.jpeg

Awatar użytkownika

monka1222
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Karma sucha i karmienie .

Postautor: monka1222 » 17 lutego 2012, 18:26

sianko nonstop, karma rano i wieczorem ;) skrzyp raz dziennie razem z siankiem
owocki i warzywka popołudniu.
sianko- cały paśnik,
karma- "na oko" :lol:
skrzyp- 1 garstka
owocki i warzywa zależy 2/6 plasterków :mrgreen:

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Świnki morskie: Waldek
Kontaktowanie:

Postautor: Irulo » 17 lutego 2012, 18:33

Moje mają praktycznie karmę cały czas w misce (chociaż ja karmię tak pożądnie wszystkich po 23:00 w nocy, zmienianie wody, więcej karmy i często siano). Siano często, ale nie zawsze, bo wokół mnie nie ma żadnych dobrych firm (to jest słoma, nie siano!).
Warzywa i owoce wieczorem, jak są w domu, chyba że mama/tata coś im da w czasie dnia.
Dodaję im co 2 dni zioła uzupełniające lub podstawowe dla świnek, jeżeli mam. Dodaję trochę osobno nagietku dla koszatniczek (ale mało, bo mają już w ziołach).
Często karmy im mieszam, aktualnie mają cavia nature. Jak dla mnie to śmietnik! Same duże chrupki, których nie jedzą. Właściwie z tej karmy NIC nie jedzą, tylko wywalają. Mają karmę a jadą tylko na warzywach i owocach, dzisiaj nic nie ma, mam nadzieję że trochę zjedzą, ale wątpię. Wżerają same kolby, których nigdy nie tykały; to przez to, że nie smakuje jedzienie. 20 zł poszło na małą paczkę nature, niestety muszę poczekać, aż zniknie.
Chomiki, koszatniczka i świnka też nie jedzą. Dla koszatniczki kupowałam specjalną karmę, niestety z vitapolu, bo innych nie ma; je tylko musli.
Ogólnie nie jestem zadowolona z versele, zabieram się za Time mega C lub beapher +, ale wszystko takie drogie, że... kto wie, czy kiedyś zwierzaki nie skończą na owocach i karmach na wagę, tak jak kiedyś kiedyś...

adaczarna
Użytkownik
Świnki morskie: Rafka, Czarnuszek
Kontaktowanie:

Postautor: adaczarna » 17 lutego 2012, 19:46

Ja rano daję 3 łyżki suchej karmy, popołudniu 2-3 warzywa np. liść sałaty, 4 plasterki ogórka i 4 plasterki marchewki a wieczorem siano plus codziennie świeża woda. Tak karmię dwie świnki. Dawałam karmę z vitakraftu a teraz daję vitapol. Jak myślicie.. vitapol jest dobry czy może jest ktoś w stanie podać? tanią a dobrą inną firmę??

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Irulo » 17 lutego 2012, 19:56

Vitapol jest.. nie dobry. Ma dużo zbóż, to przede wszystkim. Moje zwierzęta niechętnie je jedzą, ewentualnie prasowany groch, reszta idzie na śmietnik.
Vitakraft da się znieść, szczególnie Vitakraft life power (pominę fakt, iż uciążliwe są te wielkie, zielone kulki).
Tanie? No nie wiem, tanich pokarmów z dobrych firm nie znajdziesz. Oczywiście zależy od tego, ile pieniędzy dla Ciebie to "tanio". :)

piotrek162162
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia :)
Kontaktowanie:

Postautor: piotrek162162 » 17 lutego 2012, 21:55

Najlepiej na internecie kupić? Jakie strony polecacie na tą karmę?

A dropsy nie zaszkodzą? Bo ostatnio kupiłem i nie wiem, czy można je dawać.
Ostatnio zmieniony 17 lutego 2012, 23:47 przez Sensibles, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie pisz posta pod postem. I radzę powtórzyć parę lekcji z interpunkcji, bo najwyraźniej nie słuchałeś uważnie :)

Obrazek

piotrek162162
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia :)
Kontaktowanie:

Postautor: piotrek162162 » 17 lutego 2012, 22:02

a dropsy nie zaszkodzą bo ostatnio kupiłem i nie wiem czy można je dawać

Obrazek

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Irulo » 17 lutego 2012, 22:15

piotrek162162 pisze:a dropsy nie zaszkodzą bo ostatnio kupiłem i nie wiem czy można je dawać

Nie każda świnka chce je jeść. Z reguły to śmietnik, jak chcesz truć świniaka to proszę ja Ciebie - nie ma przeciwwskazań ;)
piotrek162162 pisze:Najlepiej kupić na internecie kuipićj akie strony polecacie na tą karme

Dlaczego najlepiej?
Czasami produkty są droższe niż w niektórych sklepach.
+ często koszty przesyłki.
W auchanie w zoologicznym cavia nature po 18,90 zł, w zoologicznym koło mnie po znajomości od sprzedawcy ( który jest tak spoko, że z koleżanką mówimy na Ty) po 15,50 zł. Na internecie pewnie wyszłoby drożej, zresztą, wszędzie są inne ceny.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 17 lutego 2012, 22:18

Irulo pisze:Nie każda świnka chce je jeść. Z reguły to śmietnik, jak chcesz truć świniaka to proszę ja Ciebie - nie ma przeciwwskazań ;)
Wlasnie chodzi o to,ze przeciwwskazania sa i to liczne,nie podawaj dropsow.

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Irulo » 17 lutego 2012, 22:27

ruby_anger pisze:
Irulo pisze:Nie każda świnka chce je jeść. Z reguły to śmietnik, jak chcesz truć świniaka to proszę ja Ciebie - nie ma przeciwwskazań ;)
Wlasnie chodzi o to,ze przeciwwskazania sa i to liczne,nie podawaj dropsow.

A czy nie widzisz, że napisałam, że JEŻELI CHCE TRUĆ ŚWINKĘ, TO NIE MA PRZECIWWSKAZAŃ?
Boże... Nie napisałam nic źle , a ty mnie poprawiasz "właśnie chodzi o to..." :roll:

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca