Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ile zieleniny powinna dostawac swinka?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
poksia
Użytkownik
Świnki morskie: Tosiu, Czaruś ;*
Kontaktowanie:

Re: Ile wydajesz miesięcznie na świnki ?

Postautor: poksia » 21 lutego 2012, 23:20

Codziennie dostają rano i wieczorem świeżą zieleninę(koperek,natkę pietruszki), świeże warzywa mają na okrągło w klatce. Sprzątam im codziennie więc siana i trocin tez idzie trochę. Jest zima więc warzywa i zielenina są drogie w warzywniakach. Nie wspominając o karmie, kolbach i wodzie źródlanej :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Świnki morskie: Eska [*], Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek
Kontaktowanie:

Postautor: Mufeska » 22 lutego 2012, 9:27

Dla mnie to i tak lekka przesada. A na okrągło świeżych warzyw chyba też mieć nie mogą, jakieś artykuły kiedyś czytałam, że np. jabłko co dwa, trzy dni, tak jak marchewka. :)
Ja wiem, że drogie, ale dla mnie już 200 złotych miesięcznie to dużo. Wiesz, ja nie dysponuję takimi kwotami, więc muszę bardziej kombinować, jak im umilić życie, i Ci zazdroszczę, że tak na spokojnie możesz wszystko kupować. Co do sprzątania to ja raz, dwa razy w tygodniu, co mnie kosztuje maksymalnie cztery złote, a trocin i tak trochę zostaje. Jakż już pisałam, u mnie rodzice dla nas kupują warzywa i owoce, więc ja zawsze albo to, co zostanie (np. ktoś nie chce jabłka, nie była zużyta cała marchewka, koperku się ostanie i coś swojego im dam) lub zawsze mamo, mamo, kup mi jabłko! A mamuś zawsze chytrze - do szczurów, tak? (tak je pieszczotliwie nazywa), ale i tak potem maluchy jabzo dostaną. :)
Woda również - albo przegotowana i wystygnięta z czajnika, albo z butelki, jak jest w domu. I jakoś tak kombinuję, że dużo nie wydaję, a mają wszystkie dosyć. Siana nie kupuję, bo mam ze swojej stajni, które jest dużo lepsze niż to w paczkach, bo nie ma żadnej chemii, trawa wcześnieh też nie była pryskana, a co do kolb, to kupiłam raz, i nigdy więcej. Siusiają, ale nie jedzą. -,-

Obrazek
Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek.

Kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło, kupię nóż, zostawię tylko dwoje.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 22 lutego 2012, 11:21

poksia pisze:Codziennie dostają rano i wieczorem świeżą zieleninę(koperek,natkę pietruszki), świeże warzywa mają na okrągło w klatce. Sprzątam im codziennie więc siana i trocin tez idzie trochę. Jest zima więc warzywa i zielenina są drogie w warzywniakach. Nie wspominając o karmie, kolbach i wodzie źródlanej :)

Nie można podawać natki i koperku tak często, bo zawierają b. dużo wapnia, a to niebezpieczne dla układu moczowego świnek - mają tendencję do problemów z kamieniami w pęcherzu i nerkach.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
poksia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Ile zieleniny powinna dostawac swinka?

Postautor: poksia » 22 lutego 2012, 21:22

Oczywiście wiem,że zawierają wapń, ale nie tylko. Zawierają również wit. z grupy B, które zapobiegają niedowładowi tylnych łapek, fosfor, karoten, wit. C i prowitaminę A.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 23 lutego 2012, 15:31

Nie tylko one. A złogi wapnia to naprawdę nie w kij dmuchał, zwłaszcza u samców, które są bardziej wrażliwe niż samice na problemy z układem moczowym.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
poksia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: poksia » 23 lutego 2012, 18:49

Ok nie będę się upierać przy swoim bo nie jestem specjalistą od świnek morskich. Więc ograniczę im zieleninę. Będą dostawać raz dziennie i na zmianę: raz koperek a raz pietruszkę. Będzie ok?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: Ile zieleniny powinna dostawac swinka?

Postautor: Sensibles » 26 lutego 2012, 16:32

A czemu Ty się tak uparłaś przy tym koperku i pietruszce? Nie możesz podawać innych rzeczy - seler, jabłko, marchew, kalarepa, gruszka, rzodkiewka, pomidor, ogórek, cykoria...?

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 26 lutego 2012, 19:03

Natka pietruszki czy koperek nie więcej niż kilka razy w tygodniu (ogólnie wszystkie natki zawierają dużo wapnia). Papryka zawiera dużo witaminy C, cykoria także, brokuł, kalarepa, kapusta pekińska, rzodkiew, korzeń papryki, kiwi, pomarańcza, owoce dzikiej róży, pomidorki, jabłko ze skórką.

Awatar użytkownika
poksia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: poksia » 26 lutego 2012, 19:47

Sensibles pisze:A czemu Ty się tak uparłaś przy tym koperku i pietruszce? Nie możesz podawać innych rzeczy - seler, jabłko, marchew, kalarepa, gruszka, rzodkiewka, pomidor, ogórek, cykoria...?

Proszę czytać dokładnie ;) Przecież napisałam,że świeże warzywa dostają na bieżąco a nie tylko natkę i koperek :?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Emilka.
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Emilka. » 27 lutego 2012, 17:00

poksia pisze:Ok nie będę się upierać przy swoim bo nie jestem specjalistą od świnek morskich. Więc ograniczę im zieleninę. Będą dostawać raz dziennie i na zmianę: raz koperek a raz pietruszkę. Będzie ok?

Powinnaś po prostu dawać im np. poniedziałek - jabłko.
potem, np. za 2 dni, natkę i tak dalej. Staraj się dobierać warzywa, owoce, mające dużo witaminy C, wapnia.
Gorąco polecam także dawać śwince Juvit.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca