Moja świnka ma 4 miesiące( w sklepie zoologicznym powiedziano mi że to samiczka) i postanowiłam dokupić jej towarzyszkę( samiczkę). okazało się jednakże moja pierwsza swinka to samiec. Boję się teraz że moja samiczka będzie non stop w ciąży. Zastanawiam sie nad kastracją samca, lecz martwi mnie jak to wpłynie na jego organizm. Proszę o poradę.
Marta__80, nie bój się, kastracja nie wpłynie na niego negatywnie. Wręcz przeciwnie, jeśli chcesz trzymać świnki razem to jest to najlepsze rozwiązanie. Poza tym spadną hormony i świniak będzie spokojniejszy
Hehe, u fretek też się to zdarza, że po kastracji dalej "skaczą" na samiczki. Dzięki temu można przerwać rujkę i uchronić samicę przed rują permanentną
Ale przynajmniej, mimo tego "krycia", samica nie będzie się martwić o nowe potomstwo
Mam już świnkę. Ma na imię Irinka. Jest super!!! Na początku Sziszi gryzła ją, ale teraz rzadko to się zdaża. Klatka ma długość 100cm, wysokość 40 cm, a szerokość nie wiem.. Obie moje świnki są prawie całe białe. Dałabym fotki, ale nie wiem jak... Pozdro dla wszystkich bussssia