Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Konto usunięte

Re: Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Postautor: Konto usunięte » 8 marca 2012, 20:46

Ok,ja tez mieszkam za granica,nie mowie,ze masz pisac ze slownikiem,ale bez przesady,a pozatym to zapraszam do dyskusji o roslinkach gdzie indziej,tu o karmach jest,nie robmy offtopa :mrgreen:

Awatar użytkownika

Alicethelove
Użytkownik
Świnki morskie: Francesco
Kontaktowanie:

Jakie karmy uzupełniające??!!

Postautor: Alicethelove » 14 marca 2012, 15:25

Byłam w sklepie zoologicznym na karmach i różnych dodtkacg np. ziołach było napisane karma uzupełniająca co to jest??? i czy trzeba to podawać w menu świnki??
Ostatnio zmieniony 14 marca 2012, 23:11 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie pisz ciagle nowych tematow.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 15 marca 2012, 23:46

Karma uzupełniająca nie jest konieczna, według mnie to się rozumie samo przez się...zioła uzupełniające to tylko uzupełnienie diety, składniki pokarmowe zawarte w ziołach i mieszankach uzupełniających możesz zastąpić zwykłą karmą (odpowiednio zbilansowaną, oczywiście), zieleniną, warzywami, owocami...ogólnie świeżymi pokarmami.

Alicethelove pisze:było napisane karma uzupełniająca co to jest?

Co to jest? A którego słowa nie rozumiesz? "Karma" czy "uzupełniająca"?

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Świnki morskie: Waldek
Kontaktowanie:

Postautor: Irulo » 16 marca 2012, 22:32

Klik

Jak dzisiaj zobaczyłam taką karmę dla gryzoni za 1,50 mała paczka, to się załamałam.
Jeszcze napis "pełnoporcjowa karma dla gryzoni". PEŁNOPORCJOWA.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 16 marca 2012, 23:30

Wow,masakra,a co znaczy PEŁNOPORCJOWA?Rany i jak tu swinie uchowac,gdy nie ma sie jako takiej wiedzy?

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 17 marca 2012, 13:43

Irulo pisze:Klik

Jak dzisiaj zobaczyłam taką karmę dla gryzoni za 1,50 mała paczka, to się załamałam.

Tak po prawdzie, to co innego mogli napisać? "Kupa w wiadrze, opcjonalnie można nią pole zasiać"? ;)

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Irulo » 17 marca 2012, 13:47

vagina_denata pisze:
Irulo pisze:Klik

Tak po prawdzie, to co innego mogli napisać? "Kupa w wiadrze, opcjonalnie można nią pole zasiać"? ;)

Nooo ale strasznie zachwalali, dużo witamin i w ogóle, trochę karmy było w małym woreczku... Praktycznie sam słonecznik, ziarno, trochę kukurydzy i chleba świętojańskiego...

Bynajmniej pisaliby prawde. :D

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 17 marca 2012, 19:40

Irulo pisze:Bynajmniej pisaliby prawde.

Przynajmniej,nie bynajmniej ,ja dzis kupilam nowy granulat,swinie sie zajadaja ,ze szok,fajny rozmiar ,pojedynczy granulek jest wielkosci mysiego bobka
Załączniki
IMG_0171.JPG
IMG_0172.JPG
IMG_0173.JPG

Awatar użytkownika
Irulo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Irulo » 17 marca 2012, 20:15

ruby_anger pisze:
Irulo pisze:Bynajmniej .

Przynajmniej,nie bynajmniej

Z pewnego źródła:
[...] Rzeczywiście słowo bynajmniej, nawet w nowych słownikach kwalifikowane jako książkowe, jest coraz częściej używane potocznie. [...]
[...] Wykrzyknik bynajmniej, o którym niektórzy nieraz zapominają, może wystąpić samodzielnie jako odrzucenie możliwości twierdzącej (przykład 3). Wykrzyknik bynajmniej może też wzmacniać przeczenie zawarte w poprzedzającej wypowiedzi (przykład 4):
3) – Czy planujesz wyjazd? – Bynajmniej. Robię tylko porządki.
4) Nie był on skromny. Bynajmniej, pycha go rozpierała. (Inny słownik języka polskiego PWN) [...]
[...] Użycia bynajmniej w znaczeniu 'przynajmniej, w każdym razie' są obecne w polszczyźnie potocznej z cechami gwarowymi i w wypowiedziach w założeniu eleganckich i poprawnych (przykład:
Chodzi po prostu o naukę, ona się rozwija i musi się rozwijać! Ja bynajmniej jestem wierząca i nie sądzę, żeby sklonowanie dinozaura było czymś strasznym). [...]
[...] Wiele osób razi używanie słowa bynajmniej w sposób niekonwencjonalny, w znaczeniu 'przynajmniej'. Jest to jednak innowacja dość rozpowszechniona, często spotykana w Polsce centralnej i na Pomorzu. Skoro przedostaje się do języka osób wykształconych, niewykluczone, że kiedyś zostanie zaaprobowana. Tak się stało w literackim języku kaszubskim, gdzie bënômni jest synonimem przënômni 'przynajmniej': [...]

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 18 marca 2012, 13:34

Irulo pisze:
ruby_anger pisze:
Irulo pisze:Bynajmniej .

Przynajmniej,nie bynajmniej

Z pewnego źródła:
[...] Rzeczywiście słowo bynajmniej, nawet w nowych słownikach kwalifikowane jako książkowe, jest coraz częściej używane potocznie. [...]
[...] Wykrzyknik bynajmniej, o którym niektórzy nieraz zapominają, może wystąpić samodzielnie jako odrzucenie możliwości twierdzącej (przykład 3). Wykrzyknik bynajmniej może też wzmacniać przeczenie zawarte w poprzedzającej wypowiedzi (przykład 4):
3) – Czy planujesz wyjazd? – Bynajmniej. Robię tylko porządki.
4) Nie był on skromny. Bynajmniej, pycha go rozpierała. (Inny słownik języka polskiego PWN) [...]
[...] Użycia bynajmniej w znaczeniu 'przynajmniej, w każdym razie' są obecne w polszczyźnie potocznej z cechami gwarowymi i w wypowiedziach w założeniu eleganckich i poprawnych (przykład:
Chodzi po prostu o naukę, ona się rozwija i musi się rozwijać! Ja bynajmniej jestem wierząca i nie sądzę, żeby sklonowanie dinozaura było czymś strasznym). [...]
[...] Wiele osób razi używanie słowa bynajmniej w sposób niekonwencjonalny, w znaczeniu 'przynajmniej'. Jest to jednak innowacja dość rozpowszechniona, często spotykana w Polsce centralnej i na Pomorzu. Skoro przedostaje się do języka osób wykształconych, niewykluczone, że kiedyś zostanie zaaprobowana. Tak się stało w literackim języku kaszubskim, gdzie bënômni jest synonimem przënômni 'przynajmniej': [...]

http://www.sjp.pl/bynajmniej

+ "kiedyś zostanie zaaprobowana" nie oznacza "została zaaprobowana", więc może na 50 lat to zdanie będzie miało sens, teraz nie ma.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca