Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka po operacji - bardzo dużo pije.

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
wild young
Użytkownik
Kontaktowanie:

Świnka po operacji - bardzo dużo pije.

Postautor: wild young » 11 kwietnia 2012, 15:44

Moja świnka, Edek, miała złamaną kość biodrową. Przeprowadzana była u niej operacja wstawiania jakichś drutów i śrób. Świnka jadła normalnie, być może trochę mniej niż przed operacją, ale to raczej normalne. Jakieś 4 tygodnie po operacji śwince wyszedł drut z nogi, po wizycie u weterynarza okazało się, że kość się zrosła i można wyciągnąć już te wszystkie druty. Wyciągnął, nie wiem czy świnka byłą pod narkozą, ale najprawdopodobniej tak. Jakiś tydzień, może 2 po wyciągnięciu drutów (Wielka Sobota) świnka znowu złamała nogę, tylko, że tym razem było to złamanie otwarte, bo przez ranę wystawała złamana kość. U weterynarza byłam dopiero wczoraj, bo akurat w ten czas, kiedy świnka złamała nogę weterynarze byli pozamykani. Weterynarz powiedział, że jest w tym miejscu martwica kostna. Przeprowadził kolejną operację, odciął kawałek wystającej kości i wszystko poskładał. Świnkę odebrałam po południu. Nie jadła, dopiero wieczorem zaczęła podgryzać odrobinę siana. Koło 23 nalałam jej wody do poidełka (jedno z tych większych, 250 ml). Jak wstałam rano poidełko było już puste, więc nalałam jej wody znowu i wyszłam do szkoły. Przyszłam ze szkoły - poidełko puste. I głównie o to się rozchodzi. Czy nie jest to dziwne, że świnka pije aż tyle? Wcześniej nie piła tak dużo. Świnka po operacji skubie trochę siania, ale niezbyt wiele, czasami podejdzie też do karmy, i tuta drugie pytanie: czy to nie jest zbyt mało? czy to normalne, że świnka mało je po operacji?

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Świnka po operacji - bardzo dużo pije.

Postautor: Konto usunięte » 11 kwietnia 2012, 22:35

wild young pisze:świnka znowu złamała nogę
Swinka jest chora czy co,ze tak kosci lamie?
wild young pisze:(Wielka Sobota) świnka znowu złamała nogę, U weterynarza byłam dopiero wczoraj, bo akurat w ten czas, kiedy świnka złamała nogę weterynarze byli pozamykani.
Swinka miala zlamanie otwarte a Ty dopiero po 5 dniach wzielas ja do weta?A wiesz,ze istnieje pogotowie weterynaryjne?!!!
wild young pisze:Jak wstałam rano poidełko było już puste, więc nalałam jej wody znowu i wyszłam do szkoły. Przyszłam ze szkoły - poidełko puste.
]kazde stworzenie po narkozie jest bardzo spragnione,zapewnij jej tyle wody ile chce
wild young pisze:i tuta drugie pytanie: czy to nie jest zbyt mało? czy to normalne, że świnka mało je po operacji?
Normalne,swinka jest obolala,przerazona i zestresowana,ale koniecznie musi jesc,wiec obserwuj ja uwaznie i w razie czego dokarmiaj,tylko ostroznie,skoro swinka jest polamana.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Świnka po operacji - bardzo dużo pije.

Postautor: vagina_denata » 12 kwietnia 2012, 0:02

wild young pisze:(Wielka Sobota) świnka znowu złamała nogę, U weterynarza byłam dopiero wczoraj, bo akurat w ten czas, kiedy świnka złamała nogę weterynarze byli pozamykani.
Swinka miala zlamanie otwarte a Ty dopiero po 5 dniach wzielas ja do weta?A wiesz,ze istnieje pogotowie weterynaryjne?!!!
[/quote]
Istnieje, ale nie wszędzie. Jak ktoś mieszka na wsi, małym mieście, albo ogólnie okolicy o niskiej urbanizacji to pogotowie weteryraryjne ma najwyżej w pobożnych życzeniach.

Mnie bardziej niepokoi, że świnka tak łamie kości, co jest tego przyczyną?

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.