Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

czy wiek ma znaczenie

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
sarson
Użytkownik
Kontaktowanie:

czy wiek ma znaczenie

Postautor: sarson » 18 kwietnia 2012, 10:31

Witam. Mam pytanie co do kupna świnki. Chciałabym kupić świnkę z hodowli jednak jest ona 3-letnia. Świnki podobno sie przyzwyczajają i nie wiem czy nie byłoby problemu z oswojeniem sie w nowym otoczeniu. Więc pytanie brzmi czy z taką 3lenią nie będzie problemu czy lepiej zdecydować sie na kupno małej świnki? Bo co jeśli ta starsza sie nie zaklimatyzuje?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: czy wiek ma znaczenie

Postautor: kin28 » 18 kwietnia 2012, 11:33

Ja myślę, że nie ma problemu, przecież tam się nią opiekują i jest oswojona. Jak by była z zoologa to by było gorzej, ale z hodowli to raczej będzie ok :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 18 kwietnia 2012, 13:28

Chcesz swinke w tym wieku,cxzy ta,ktora Ci sie spodobala akurat tyle ma?

sarson
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: sarson » 18 kwietnia 2012, 22:52

ta akurat mi sie spodobała. Z tym że slyszałam, że jak ma 3 lata to na hodowli juz ma ustaloną diete i jest przyzwyczajona do takiego "trybu" życia w jakim została wychowana a jak ją wezme to przecież bedzie wszystko inaczej. Jeszcze ze stresu mi sie rozchoruje czy coś... Bo tak nagle zmiana otoczenia i wszystkiego...

Awatar użytkownika
kdp2
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kdp2 » 19 kwietnia 2012, 22:32

Zmiana otoczenia jest stresem zarówno dla małej jak i dużej świnki, wystarczy dać śwince trochę czasu na oswojenie z otoczeniem i problemu nie będzie, co do jedzenia to fakt, że nie powinno zmieniać się tak od razu diety, na początku trzeba ją karmić tym czym karmił hodowca i stopniowo przestawiać na jedzenie jakie zamierzasz podawać, choć wg mnie to akurat nie będzie konieczne bo sposób żywienia w hodowlach nie rożni się drastycznie od tego jaki jest w domu.

Jeśli możesz nie kupuj świnki w zoologu, zaadoptuj viewtopic.php?f=4&t=4215 viewtopic.php?f=4&t=4214 lub zgłoś się do zarejestrowanej hodowli
Nie ma mnie przez sprawy rodzinne i zawodowe - gdy będę potrzebna proszę o PW.
Obrazek

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 19 kwietnia 2012, 22:41

Moje zdanie jest takie same, nie ma problemu. No, chyba, że ktoś chce dawać Vitapol :? Ale nie sądze. Myśle, że nie ma nic przeciwko :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca