Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Czarne, swędzące narośle

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
świnkoowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Czarne, swędzące narośle

Postautor: świnkoowa » 3 maja 2012, 19:23

Ok. kilka miesięcy temu pisałam, że moja świnka ma jakąś czarną narośl na brzuszku. Oczywiście byłam z Ludwikiem u wetki, która stwierdziła, że to jest niegroźna rana i powinno się zagoić. Minął już miesiąc i ta rana nie ginie, wręcz przeciwnie- w jej okolicy wyłysiało futerko. Zauważyłam też, że to nie jest jedyna narośl. Znalazłam jeszcze 3 takie same na grzbiecie. Moja świnka się drapie w tych miejscach i zauważyłam, że ją to boli. Jestem pewna, że to nie jest żadna ropa czy coś takiego. Dzisiaj wszystkie weterynarie są zamknięte i niestety będę musiała jechać jutro :cry: Co to może być? Spotkaliście się z czymś podobnym? :?

Awatar użytkownika

Renika

Re: Czarne, swędzące narośle

Postautor: Renika » 3 maja 2012, 19:55

Koniecznie idź do weta który jest specjalistą od małych zwierząt. Moja świnka miała takie małe bąble pod skórą i okazało się że to były kaszaki. Nie są groźne tylko trzeba je wyciskać . Można się ich pozbyć całkowicie poprzez wycięcie podczas zabiegu. Kiedyś pytałam w gabinecie jak rozpoznać domowym sposobem czy guz jest nowotworem czy nie to dowiedziałam się że krawędzie łagodnego guzka są dobrze zarysowane i można wyczuć jego granicę ze zdrową tkanką natomiast często guz złośliwy nie ma konkretnej granicy, jest tak jakby rozlany na powierzchni. Ale zawsze trzeba iść w takiej sytuacji do weta, który podejmie dalsze leczenie.

kaśka112
Użytkownik
Świnki morskie: Twister
Kontaktowanie:

Postautor: kaśka112 » 4 maja 2012, 22:52

Moja świnia szczęśliwie jest zdrowym okazem i jeszcze wizyt nie było... Idź do weta, się okaże. Życzę zdrówka i mam nadzieję, że to nic poważnego ;)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 5 maja 2012, 10:54

Z tego co zauwazylam,to Ludwik ma czarny grzbiet,wiec skora tez jest czarna-stad kolor narosli,to moze byc zwykla, grzybica w zaawansowanym stadium ,ale dla pewnosci musisz isc do innego weta ,bo nieleczona grzybica rozprzestrzenia sie na cale cialo i bywa trudna do leczenie i bardzo meczaca dla swinki,moze zaatakowac skore wokol oczu itp,do jutra swinka nie umrze,ale wez ja do innego weta jak mozesz i upieraj sie przy badaniu zeskrobiny (to probka skory badana pod mikroskopem) to wykluczy grzyba lub swierzb.Niczym jej tego nie smaruj,by nie zmienic ewentualnych wynikow badania.

świnkoowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: świnkoowa » 5 maja 2012, 11:20

OK, dziękuję wszystkim za pomoc :D

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 5 maja 2012, 15:10

Grzybica miałaby białą barwę. Taka narośl to prawdopodobnie kaszak bądź tłuszczak (czy inna łagodna zmiana nowotworowa).

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”