Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Niejedząca świnka, bolący kręgosłup

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
vicke
Użytkownik
Kontaktowanie:

Niejedząca świnka, bolący kręgosłup

Postautor: vicke » 15 maja 2012, 21:34

Witam, jeśli powtarzam temat, przepraszam i proszę o nakierowanie na wątek.

Moja świnka od ok 3 dni nie je, nic, ani marchewki, ani jabłka, nawet mlecza. Byłam z nią dzisiaj u weta. Została obmacana, okazało się, że boli ją kręgosłup, jeśli dotknie się w pewnym miejscu bardzo piszczy.

Mama kupiła jej ostatnio inną karmę, żeby wypróbować, wiem, może nie powinnam jej tak nagle zmieniać diety, no ale. Jednak ona nawet tej karmy nie skubnęła, teraz ma swoją normalną, też nie je.
A no i nie pije. Dałyśmy jej z mamą kilka kropel do pyszczka.

Świnka mieszka sama, nic nadzwyczajnego się nie wydarzyło, żeby to było ze stresu, ma ok 1,5 roku.

Nie wiem co zrobić. Schudła bardzo, zmizerniała, siedzi w kącie i wydaje dziwne dźwięki. Trudno je opisać, ale nie są to dźwięki które wydawała na co dzień.

Proszę o pomoc, rady. Nie wiem co robić, nie chcę żeby cierpiała. Może ktoś miał coś podobnego?

Awatar użytkownika

Renika

Re: Niejedząca świnka, bolący kręgosłup

Postautor: Renika » 15 maja 2012, 23:28

Koniecznie idź do specjalisty od małych zwierząt. Może trzeba śwince zrobić rendgena, bo skoro coś boli to musi być przyczyna. Swinka musi coś pić i jeść bo się odwodni i jelita przestaną pracować! może wet zaleci kroplówkę i zostawi świnkę na obserwacji?

vicke
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: vicke » 16 maja 2012, 14:56

W nocy pogorszylo, świnia zaczęła ciężko oddychac, i chyba ma katar ( lub umoczyla gdzieś pyszczek, już wariuje). Próbujemy jej z mama dawać coś do jedzenia, ale średnio dobrze to idzie. Wypije kilka kropel wody, zje trzy gruzu jabłka i koniec, ucieka.
Idę zaraz znowu do weta..

I oczka zaczęły ropiec.

Renika

Postautor: Renika » 16 maja 2012, 19:57

Weterynarz powinien dać jakiś antybiotyk bo to są poważne objawy choroby. Idź do specjalisty, bo zwykły wet może postawić złą diagnozę a tu ważne jest szybkie rozpoznanie. Ja z moimi świnkami i szczurkami jeździłam nawet w nocy po 20km na dyżur.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 17 maja 2012, 14:11

Po pierwsze, to świnkę trzeba zacząć dokarmiać strzykawką.
Zmielić karmę, dodać siemię lniane, płatki owsiane i podawać co 3-4 godziny po 5-6ml takiej karmy.
A po drugie, to ten ból kręgosłupa i późniejsze problemy oddechowe mogą być ze sobą powiązane... nie chce się bawić w świnkowego House'a, więc zobaczymy, co powie lekarz.

vicke
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: vicke » 21 maja 2012, 14:27

Niestety, świnka umarła w nocy z środy na czwartek chyba, ale nie jestem pewna. Zrobiło się bez niej tak smutno i pusto :(
Miała zapalenie oskrzeli i dużo płynu w płucach. Dostała dwa razy antybiotyk, no ale. Szkoda że nie zauważyłam wcześniej że coś się dzieje :(

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 21 maja 2012, 15:04

Szkoda maluszka : :cry: No cóż, bywa. Przecież nie da się mieć super mocy i zrobić świnkę, która nie choruje. Wypadki chodzą po świnkach...

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca