Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Sierść wygląda na obciętą nożyczkami , co się dzieje ?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Sierść wygląda na obciętą nożyczkami , co się dzieje ?

Postautor: nugatka » 7 czerwca 2012, 7:43

Miał to badanie moczu? Jeśli nie, to po czym stwierdzono zapalenie układu moczowego?

Jaki dostałaś antybiotyk dla świnki? Koniecznie podawaj Lakcid albo Trilac.

Awatar użytkownika

quineapig

Postautor: quineapig » 7 czerwca 2012, 9:34

Nie ,chyba nie .sprawdzal mocz i wogole . Nie wiem czy ten probiotyk jest dobry bo nie wspomnial o nim lekarz a ja nie chce mu pogorszyc stanu zdrowia . Lekarz w zastrzyku podal mu antybiotyk i chyba oslonke ( przypominala rozrobiony piasek )
Antybiotyk nazywa sie scanvet ( synergal ) tabl.50 mg.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 7 czerwca 2012, 9:56

Co "chyba nie"? Jak sprawdzał mocz? Sprawdzenie moczu = badanie. Ja mam trochę doświadczenia z probiotykami, bo moje świnki je swego czasu brały.

O mamusiu! Świnki morskie NIE MOGĄ brać amokscykliny (Synergal ją zawiera, skład można przeczytać tutaj: http://www.scanvet.pl/products/product/product_id/95)!

Patrz tutaj: http://www.swinkimorskie.eu/niebezpieczne_leki.php

quineapig

Postautor: quineapig » 7 czerwca 2012, 10:19

:? :shock: :o

To co ja mam teraz zrobić ?? :shock: :cry:
Byłam u tego lekarza poprzednio to mu się dopiero zaczynało zapalenie i jeśli nie zniknie do 2 dni to miał brać lek .
Przeszło mu nie sikał krwią , później zaczął to z nim poszłam lekarz dał zastrzyki i ten antybiotyk .
Wydaje mi się że to zapalenie stwierdził po powiększonej lewej nerce , kolorze moczu , oglądał przyrodzenie i nie było guzków itd .
A i jak poprzednio byłam to nie było powiększonej nerki .
Pomocy .!? :cry:
Ale on dostaje to w tabletkach (różowe ) ja już nie wiem co robic ...

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 7 czerwca 2012, 10:30

W zoologicznym mozesz kupic probiotyk w proszku,ja rozrabiam troszke w wodzie i daje strzykawka do dzioba,ewentualnie posypuje male kawaleczki ogorka i daje zjesc,moje swinki lubia probiotyki,zlizuja nawet z palca przy podawaniu,nie ma prioblemu,a lakcid to taka malenka ampulka z "koreczkiem " w srodku,dajesz tam kilka kropli wody,mieszasz i strzykawka bez igly podajes swince do pysia.Co do leku,skonsultuj to z innym wetem,mozesz nawet telefonicznie,ale nie lekcewarz zapalenia,bo moga byc powazne powilkania,natomiast jesli zapalenie jest blednie stwierdzone a podasz antybiotyk to tylko szkod narrobisz
quineapig pisze:Nie wiem czy ten probiotyk jest dobry bo nie wspomnial o nim lekarz a ja nie chce mu pogorszyc stanu zdrowia
probiotyk to bakterie,ktore "znikaja" z jelit po podaniu antybiotyku,nie zaszkodzisz nim,ale upewnij sie co ze swinka.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 7 czerwca 2012, 10:35

Bez badań nie stwierdzi się nic. Skąd wiadomo, że lewa nerka jest powiększona?

Antybiotyk odstaw (jest dla świnki śmiertelnie niebezpieczny!). Wybierz się do innego weterynarza (doświadczonego w leczeniu małych zwierząt). Od razu, nie czekaj!

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 7 czerwca 2012, 10:40

I uwierz mi,jesli nie chcesz zaraz pisac tematu w teczowej krainie to nie ignoruj rady nugatki.

quineapig

Postautor: quineapig » 7 czerwca 2012, 10:44

:cry:
Dzięki , bardzo mi pomagacie , nie chce żeby zdechł ...
Lekarstwo dostał dziś rano i chyba w strzykawce wczoraj czy po takiej dawce nic gorszego się nie stanie ?
Dzisiaj kliniki pozamykane święto .
Spróbuje jakiś poszukać , ale w ogóle nie wiem gdzie ?
W warszawie (byłam na ratuszowej )
I jak zwykle zamiast mu pomóc to jak zwykle szkodzę ...

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 7 czerwca 2012, 10:46

http://www.swinkimorskie.eu/forum/viewforum.php?f=60 w Warszawie jest w czym wybierać.

Zaraz spróbuję się dowiedzieć, jaka klinika ma dziś dyżur.

A najlepiej będzie, jak weźmiesz telefon i podzwonisz do tych polecanych klinik, namiary masz w linku. Działaj!

EDIT: Spróbuj tutaj: http://www.ogonek.waw.pl/aktualnosci_informacje/items/boze-cialo-w-ogonku.html

kapuszek123

Postautor: kapuszek123 » 7 czerwca 2012, 11:05

najlepsza byłaby wizyta u gryzoniowego weterynarza. jutro wiekszość z polecanych klinik powinno być otwarte. Antybiotyk, jeśli jest na liście niebezpiecznych dla świnek radziłabym odstawić. A czy jest sens pedzic do jakiekolwiek innej niespecjalistycznej kliniki, skoro swinek nie będzie własciciwe zdiagnozowany i leczony? Jak się swinek obecnie czuje?? czy nadal jeczy przy sikaniu?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca