Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

nowa świnka?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
cavialover1998
Użytkownik
Świnki morskie: Mac [*]
Kontaktowanie:

Re: nowa świnka?

Postautor: cavialover1998 » 27 czerwca 2012, 15:22

aha, dobra... a drogie takie świnki z hodowli? zastanawiam się nad rasą, ale chciałabym rozetkę. z peruwiańskiej już zrezygnowałam, bo po wakacjach ide do 2 kl. gimnazjum. nie miałabym czasu dbać o jej piękną sierść :!:

My boyfriend? My Guinea Pig!

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 27 czerwca 2012, 15:30

Powiem Ci, że hodowli rozetek w Polsce nie ma. Jak obetniesz peruwiankę to masz luz, wystarczy spojrzeć na Engi, świnkę na banerku :) Tam ma długie włoski, a na co dzień króciutkie :) http://elidocaviary.vot.pl/articles.php?article_id=33 - to są rasy, a za razem hodowla z Wrocławia ;)
Ja mam gładką i rozetkę, wielkiego zachodu nie ma, przeczeszę raz na jakiś czas, by martwy włos wypadł i tyle. No i podmywam im pupę oraz brzuchy, bo są tam białe.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 27 czerwca 2012, 15:31

Tak szczerze to długowłose nie wymagają jakiejś specjalnej pielęgnacji, a już na pewno nie jest to czasochłonne.

Świnka kosztuje, w zależności od rasy i "jakości" 100-300 zł, ale czasami zdarza się, że hodowcy oddają za darmo świnki, jeżeli z jakiś przyczyn nie chcą już ich trzymać (bo np. zmniejszają hodowlę, świnka nie może się rozmnażać itp.).

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

invicta
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: invicta » 16 września 2012, 19:09

Kilka dni temu moja samiczka urodziła dwa maluszki. Jeden z nich to samczyk. W drugiej klatce mieszka ojciec małych. Niedługo przed porodem oddzieliłam go od samicy i obecnie mieszka sam. Mam pytanie - czy kiedy mały samczyk urośnie i będzie można go odstawić od matki będzie mógł zamieszkać razem z ojcem w klatce? A samice zostawić z matką?

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 16 września 2012, 20:00

Tak.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.