Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Swierzb czy grzybica

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Swierzb czy grzybica

Postautor: nugatka » 7 lipca 2012, 21:41

Jeśli grzyb się rozniesie, to będzie to widać.

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 7 lipca 2012, 21:42

Tak,na twojej tez... :wow:

PompoN
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: PompoN » 7 lipca 2012, 21:44

Dobra, pożyjemy zobaczymy. Jeżeli lek nie zadziała, będziemy ją leczyć antybiotykami. Czy ta maść będzie dobra w tym przypadku? Weterynarz nic o niej nie mówił.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 7 lipca 2012, 21:47

Nie powinna zaszkodzić, możesz zadzwonić do weterynarza i zapytać, czy pomiędzy przemywaniem możesz posmarować Clotrimazoulum (Klotrimazolem).

PompoN
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: PompoN » 8 lipca 2012, 14:57

Czytałem, że powinno się podwawać zwiększoną witaminę C. Mam kupić Cebion i podawać jej strzykawką?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 8 lipca 2012, 21:04

Witaminę C powinno dawać się codziennie przez strzykawkę ( oczywiście bez igły ) , a jak świnka jest chora powinno się trochę zwiększyć ilość. Przeważnie wszyscy polecają Cebion, także możesz kupić, ja osobiście mam Juvit C, i myślę, że też jest dobry. także twój wybór. :D

PompoN
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: PompoN » 8 lipca 2012, 21:09

Okey, jutro pójdę do apteki zaopatrzyć się w ten lek. A w jakich proporcjach jej to dawać? Świnka byłą nie dawno ważona i masa jej ciała wynosiła 328 g, mogła trochę przytyć. I mam jej to normalnie włożyć do pyszczka i wstrzyknąć?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 8 lipca 2012, 21:12

Kidi ♥ pisze:Witaminę C powinno dawać się codziennie przez strzykawkę ( oczywiście bez igły ) , a jak świnka jest chora powinno się trochę zwiększyć ilość. Przeważnie wszyscy polecają Cebion, także możesz kupić, ja osobiście mam Juvit C, i myślę, że też jest dobry. także twój wybór. :D
Wcale nie powinno sie dawac codziennie,jesli swinka nie ma niedoboru wystarczy odpowiednia dieta bogata w warzywa z duza iloscia wit c,takie jak pietruszka,papryka,truskawki itp...
PompoN pisze:Okey, jutro pójdę do apteki zaopatrzyć się w ten lek. A w jakich proporcjach jej to dawać? Świnka byłą nie dawno ważona i masa jej ciała wynosiła 328 g, mogła trochę przytyć. I mam jej to normalnie włożyć do pyszczka i wstrzyknąć?

wklada sie z boku szczeki,tam gdzie nie ma zebow i wstrzykuje sie po trochu,zeby sie nie zachlysnela,ale ja jestem bardziej za warzywkami.

PompoN
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: PompoN » 8 lipca 2012, 21:13

Czyli teraz przy chorobie mam jej tylko dawać więcej warzyw i owoców, czy podawać też krople?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 8 lipca 2012, 21:17

Osobiscie nigdy nie spotkalam sie z zaleceniem zwiekszenia dawki wit c podczas leczenia grzybicy,przeziebienie owszem,ale niech sie inni wypowiedza,moim zdaniem jedynie niedobor wit c wymaga podawania jej w extra dawkach,nadmiar moze byc szkodliwy.A warzywa powinna dostawac codziennie czy zdrowa czy chora

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca