Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Przycinane siekacze

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Olunia199
Użytkownik
Świnki morskie: Toffik ♥♥♥♥♥
Kontaktowanie:

Przycinane siekacze

Postautor: Olunia199 » 10 maja 2012, 13:34

A więc właśnie wróciłam z Toffikiem od weterynarza. Miało to być zwykłe obcięcie pazurków, ale weterynarka podcięła także dolne siekacze. Moje pytanie to, czy mam Toffikowi podawać jakąś papkę z karmy, czy może jeść normalną? Ma Cavie Complete. Toffik nie je gryzaczków, gałązek itp. Co z tym zrobić? Je karmę, ale ząbki i tak są za duże.

Obrazek

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Przycinane siekacze

Postautor: Konto usunięte » 10 maja 2012, 14:40

Jesli sam je,to nic mu nie dawaj,powinien jesc tak jak zazwyczaj,jesli zeby sa zle przyciete i nie chce jesc,trzeba go dokarmiac,aby jadl wiecej suchej krmy ,ogranicz troche czestotliwosc podawania swierzynki.

Awatar użytkownika
Bidigo
Użytkownik
Świnki morskie: Dudulec :}
Kontaktowanie:

Postautor: Bidigo » 15 maja 2012, 16:34

Po co przycinał zeby swince? Ona sama powina scierać sobie ząbki tz musisz dawac jej patyki, kolby, suchy chlep itp. Ja tak robię. A poza tym samemu można przycinać pazurki są do tego specjalne obcązki które kosztuja z jakies 15 zł a nie wydawac na wizyte z 30 zł juz lepiej to zaoszczedzić i kupic jakaś zabewke swince czy cos w tym stylu. :D ;)

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 15 maja 2012, 16:40

Toffik nie lubi gryzaków, patyki je, ale nie lubi za bardzo, a chleba nie wolno! Przycinał, bo miał za długie, proste. A pazurki - my wolimy nie ryzykować, Toffik jest strasznie ruchliwy i trudno mu obciąć, raz próbowałam to mu prawie palucha ucięłam, więc chodzimy do weta. A wizyta kosztowała 5zł, za ząbki, pazurki są za darmo :roll:

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 15 maja 2012, 17:28

Bez przesady z tym chlebem, może jest nie do końca zdrowy, tuczący, ale żadna z moich świnek nigdy od niego się nie pochorowała, a podaje go świnkom od jakiś 13 lat.
Jestem jak najbardziej za tym żeby podawać, oczywiście w niewielkich ilościach, nie codziennie.

Moje dostają mniej więcej co 1-2tygodnie, wszystkie bez wyjątku go jedzą, w przeciwieństwie do gałązek, które zazwyczaj są obsikane.

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 15 maja 2012, 20:56

Moja nie tyka chlebka :P Nic twardego nie tyka ;)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Bidigo
Użytkownik
Świnki morskie: Dudulec :}
Kontaktowanie:

Postautor: Bidigo » 3 czerwca 2012, 8:56

Mój je suchy chlebek i gałązki wszystko co mu dam zje ;0 nie wybrzydza..

radom0
Użytkownik
Świnki morskie: Staś
Kontaktowanie:

Postautor: radom0 » 30 lipca 2012, 14:06

moja świnka po przycięciu zębów nie potrafi jeść sama, czy to możliwe żeby weterynarz źle przyciął jej ząbki bądź w jakim czasie mogą jej same odrosnąć??

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 30 lipca 2012, 14:13

Jeśli sama nie je, to musisz świnkę dokarmiać strzykawką. Albo karmą ratunkową, albo zmielonym granulatem rozrobionym z wodą i probiotykiem (np.Lakcid, Trilac). Spróbuj obrać warzywa na paski obieraczką i podawać śwince do pysia. Miała skracane trzonowce czy siekacze? Możliwe, że zęby zostało skrócone za bardzo, zęby odrastają szybko.

radom0
Użytkownik
Świnki morskie: Staś
Kontaktowanie:

Postautor: radom0 » 30 lipca 2012, 16:16

miała skracane i te i te imam wrażenie że właśnie za bardzo zostały skrócone... ale dzięki za podpowiedź, spróbujemy powalczyć coś ze Staśkiem ;)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”