Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Jak to jest z tymi świnkami?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
ediborysa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ediborysa » 4 września 2012, 12:45

Jak to jest z tymi świnkami? Mój synek ma od dwóch tygodni świnkę morską, faceta :O) no i ten facet zachowuje sie jak prawdziwy facet - nic mu sie nie chce. Owszem od czasu do czasu pobryka,poskacze,popyskuje ale gdy mu damy pole do popisu to siedzi, je, popije a tyłka nie ruszy. Chodzi mi dokładnie o to, że postanowiłam, że zwierzak owszem ładny i kochany ale kątów w domu mi zwiedzać nie musi, kupek na podłodze nie chcę i kupiłam synkowi dla prosiaczka zagrodę. Jest dość duża, stabilna i dająca zwierzakowi przestrzeń na wybieg. A nasz Edi biega tylko do tego zmotywowany np za uciekająca pietruszką itp. Z tego co na forum wyczytałam świnki lubia sobie pobiegać po domu czy łózku. Tak się zaniepokoiłam, że poszłam z nim wczoraj do weterynarza ale wg niego świnka jest zdrowa. I tak sobie myślę, że może moja mama ma rację, że sa to zwierzęta,które lubią norki, zaułki itp i lubia tam posiedzieć a to my wymyślamy że musza miec towarzystwo i wybieg. Nasz Edi lubi na nas poleżeć, poprzytulac się, schować się w tunelu, wleżć pod koc ale biegać to nie będzie. Ot tak męska natura.Jeść, spać, poprzytulać się, połazić jesli kazali i nic nie robić.

Awatar użytkownika

Kiki i Rika
Użytkownik
Świnki morskie: Kiki
Kontaktowanie:

Re: Jak to jest z tymi świnkami?

Postautor: Kiki i Rika » 4 września 2012, 13:46

Ja mam dwie świnki morskie (dwie samice). Jedna (Riki) kocha biegać itp , a druga (Kiki) tylko się leniuchuje. Ja pierwszą miałam Kiki i też jak ją puściłam na wybieg to ona nic , a jak jej drugą dokupiłam to Kiki była weselsza i biegała razem z Riki po wybiegu :) Myślę , że twoja świnka jest "samotna" (-chodzi mi o to , że może twoja świnka nie ma z kim pobiegać) Myślę , że musisz pomyśleć o koledze dla Ediego (-miałam ten sam problem). Ale może chodzi o to , że twoja świnka jest z tobą tylko dwa tygodnie (-on musi się oswoić z otoczeniem i z tobą...)Ale niektóre świnki morskie (tak jak moja Kiki) to leniuchy ;) ...

Pozdrawiam ;)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 4 września 2012, 13:54

Ja też myślę, że powodem takiego zachowania jest samotność. Pomyśl o koledze-adopciaku dla Ediego ;)

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 4 września 2012, 19:09

Myślę, że dimii trafnie zgaduje. Świnka, żeby była aktywna musi mieć z im się bawić, zwiedzać mieszkanie i ganiać się po dywanie. Samotna świnka będzie bardziej statyczna, bo nie ma z kim wywijać.
Trochę też zależy od charakteru, np. mój Lucek ma ostre ADHD i siada na tyłku tylko w klatce, a Piotruś nawet na wybiegu lubi się rozłożyć i leżeć.
Możliwe też, że futrzak nie czuje się jeszcze bezpiecznie i pewnie i zwyczajnie boi się chodzić na spacery.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Tajaa
Użytkownik
Świnki morskie: Lusiek i Niko :)
Kontaktowanie:

Postautor: Tajaa » 4 września 2012, 19:39

To mój Lusiek odbiega od normy :tooth: Nawet jak ma możliwość pobawienia się z Nikusiem to ucieka od niego, tak jakby miał go dość i leży na dywanie. Może ma naturę samotnika... ;)

Kiki i Rika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kiki i Rika » 4 września 2012, 21:06

Tajaa pisze:... Może ma naturę samotnika... ;)

Raczej leniucha :lol:

Awatar użytkownika
Tajaa
Użytkownik
Świnki morskie: Lusiek i Niko :)
Kontaktowanie:

Postautor: Tajaa » 4 września 2012, 22:20

A może nawet jedno i drugie ;) bo jak Niko wraca do mojego chłopaka to Lusiek od razu jest bardziej wyluzowany. Na Nikuśka tylko zgrzyta zębami, wydaje dziwne dźwięki i jeszcze czasami tak śmiesznie szeroko gębę otwiera :tooth:

Kiki i Rika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kiki i Rika » 5 września 2012, 13:50

He he

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”