Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świerzb?Na pewno?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Agus2011
Użytkownik
Świnki morskie: Dami
Kontaktowanie:

Świerzb?Na pewno?

Postautor: Agus2011 » 4 września 2012, 14:30

Zobaczyłam że od wczoraj(jak zmieniłam śwince) w kilku miejscach nie ma włosów,i to tak że kępki.Myślę że to jest świąd.I jeśli to on,ile może potrwać kuracja?Mogę się zarazić od prosiaczka?PS.Idę z nią zaraz do weterynarza.

Pozdrawiam,i bardzo dziękuję za udzielone informacje :)

Za TM:
Łatka [*]
Kędziorka [*]
Pusia [*]
...
Mój największy skarb Dami...

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Świerzb?Na pewno?

Postautor: Konto usunięte » 4 września 2012, 14:58

Weterynarz oceni, odpowie na pytania. My nie widzimy, więc raczej ciężko powiedzieć...;)

Awatar użytkownika
Agus2011
Użytkownik
Świnki morskie: Dami
Kontaktowanie:

Postautor: Agus2011 » 4 września 2012, 15:10

Dobra.Już z nią idę :P A jeśli,to mogła się zarazić przez pasożyty z sianka?Mój tata je kosił,z pola.

Za TM:
Łatka [*]
Kędziorka [*]
Pusia [*]
...
Mój największy skarb Dami...

Awatar użytkownika
MerleFinka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: MerleFinka » 5 września 2012, 11:30

Ja podejrzewam ze swinki zarazily sie swierzbowcem wlasnie z siana swojskiego.
Podejrzewam tak , bo cale zycie dawalam swinkom siano kupowane , dosyc dobre , odpylone az ktoregos dnia dostalam kloc siana od rolnika. Wtedy tez zaczely sie problemy u jednej swinki a ona zarazila kolejna i kolejna itd. Siano bylo brudne. Aha , zarazenie grzybica rowniez jest mozliwe w tym przypadku.

Kazda chorobe skorna nalezy potraktowac powaznie, bo one same nie ustapia a nie leczone szybko sie rozprzestrzeniaja Objawy swierzbu a grzybicy dla niedoswiadczonego oka sa w zasadzie identyczne.
Nawet lekarz w celu potwierdzenia diagnozy pobierze zeskrobiny ze skory .
Zeskrobiny wygladaja nieciekawie ale sadzac po reakcji moich swinek chyba nie byly bolesne.
Swinka najpierw byla leczona pod katem swierzbowca , dostala zastrzyk + masc na zlagodzenie objawow a w miedzyczasie czekalismy na wynik testu . Test potwierdzil , ze to jednak grzybica i wtedy nastapilo dalsze leczenia.

Jesli jedna swinka ma objawy ... pozostale rowniez powinny pojechac do lekarza , traktuje sie je jako potencjalnych zarazonych , u ktorych objawow narazie brak.

Moje hobby. Moja pasja . Od zawsze , na zawsze .

Wróć do „Choroby i problemy”