Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Idzie zima, czas na zapasy. Tylko co ?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Kryspeq
Użytkownik
Świnki morskie: Lucek
Kontaktowanie:

Idzie zima, czas na zapasy. Tylko co ?

Postautor: Kryspeq » 28 września 2012, 9:12

Witam. Zimę mamy tuż za rogiem, co niesie za sobą brak jakiejkolwiek świeżej zieleniny (typu mlecz, sałata, ogórki itd.). Tak więc moje pytanie brzmi, co można podawać świniakom w czasie długiej, paskudnej zimy ?

Ps: Mój prosiak jest dość wybredny, nie je praktycznie żadnych owoców (próbowałem dać mu jabłko, winogron, brzoskwinię, banana, avokado i wiele innych), warzyw też nie chce jeść za bardzo. Może podam co chętnie wcina, ponieważ tego jest znacznie mniej. Tak więc: sałata, kapusta, ogórki (wszelkiej maści), pietruszka, takie jogurtowe "ciasteczka" kupione w zoologicznym, słoma, mlecz i zapomniał bym o zbożowej karmie. No i to było by na tyle. Więc moje pytanie brzmi. co podawać mu w zimę ? Wielkie dzięki za każdą podpowiedz.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Idzie zima, czas na zapasy. Tylko co ?

Postautor: vagina_denata » 28 września 2012, 9:49

Świnki nie mogą jeść słomy, tylko siano, słoma jest za twarda.
Zimą świnki jedzą to samo co latem , warzywniaki nie znikają z powierzchni ziemi wraz ze śniegiem :) Czyli suchą karmę (ale nie zbożową, karma nie powinna bazować na zbożu tylko na przetworzonych roślinach), siano, warzywa i owoce. Jak jest wybredny - bywa i tak, świnki czasami niechętnie poznają nowe smaki, ale proponuj mu nowe warzywa (u mnie hitem są buraki i pomidory), powinien się przekonać. Możesz kupić mu suszone mieszanki ziół od Herbal Pets. Do tępienia zębów dobre są gryzaki warzywne i melisowe (nie pamiętam firmy, też chyba Herbal Pets).

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Kryspeq
Użytkownik
Świnki morskie: Lucek
Kontaktowanie:

Postautor: Kryspeq » 28 września 2012, 10:49

Z tym sianem to pomyłka była, mój błąd. Gryzak ma, "o smaku" ziół, i go w ogóle nie rusza (więc daję mu suszony chlebek do zdzierania zębów). Zresztą tak samo jest z suchą mieszanką. Na samym początku kupiłem mu mieszankę warzywno-owocową, 4 zboża i coś tam jeszcze (nie pamiętam co) i z tych wszystkich jadł tylko tą mieszankę 4 zbóż : / Co do pomidora, boję się mu go podać bo wiem że po nim gryzonie mogą dostać rozwolnienia (w taki sposób straciłem moją pierwszą szczurzycę). A buraczka spróbuje podać : > A tak ap ropo, w ogródku mam jabłoń, gruszkę i wiśnie. Czytałem na forum że ludzie dają swoim prosiakom liście tych drzew. Czy to bezpieczne ?

Awatar użytkownika
Cavialina
Hodowca
Świnki morskie: Macho, Winona, Amadea, Amid the falling snow
Kontaktowanie:

Postautor: Cavialina » 28 września 2012, 14:10

Świnka ściera naturalnie zęby dzięki odpowiedniej zawartości włókna w diecie, czyli zamiast suchego chlebka w zupełności wystarczą jej twarde warzywa (marchew, piertuszka, burak, seler) i siano. Pomidora daję, nic się złego nie dzieje ze świnkami. Nawet jak na początku świnka wybrzydza, przekona się w końcu do nowych warzyw i staraj się na nich opierać dietę. Owoce dawaj rzadziej, jako dodatek bo oprócz witamin zawierają też cukier - podstawą są warzywa, zielenina, siano i dobra karma. Z ciasteczek możesz zrezygnować, nie są zdrowe dla świnki.

Liści drzew ja na przykład nie daję. Jest trawa, mlecz, babki i łatwiej mogę sobie wyobrazić świnkę jedzącą naturalnie różne rodzaje traw niż wspinającą się na drzewa w poszukiwaniu liści ;) Daję za to między innymi natkę marchwii, pietruszki, koperek, świeży szpinak, zioła wyhodowane w doniczkach.

Obrazek

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 28 września 2012, 18:57

Jogurtowe ciasteczka są nieodpowiednie dla świnek, które nie mogą jeść produktów mlecznych.

Awatar użytkownika
Julka123435
Użytkownik
Świnki morskie: Krystynka ;3 - drugiej nie mam niesttety ;(
Kontaktowanie:

Postautor: Julka123435 » 3 października 2012, 14:10

Moja Krystynka je w zime to co w lato chociaż jest bardzo wybredna
Ps.Nie przesadzaj z ogórkami mg po tym zachorować (sztucznymi oczywiscie) =)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 3 października 2012, 18:21

Julka123435 pisze:Moja Krystynka je w zime to co w lato chociaż jest bardzo wybredna
Ps.Nie przesadzaj z ogórkami mg po tym zachorować (sztucznymi oczywiscie) =)

Jakie to są sztuczne ogórki? O.o

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 3 października 2012, 19:34

Może plastikowe :D

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 3 października 2012, 20:43

vagina_denata pisze:Może plastikowe :D

Ehe, na pewno xD I co, rozchorują się od ich widoku? :lol:

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 5 października 2012, 9:56

Po co zapasy na zime ?? Wojny nie bedzie raczej a wszystko co potrzebne można dostać w sklepie:)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”