Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
ediborysa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuw

Postautor: ediborysa » 1 października 2012, 14:07

witajcie. Nasz Edi ma alergię na żwirek Pinio . Wróciliśmy zatem do trocin ale przeszkadzają mi bo wokół klatki jest bałagan, Edi jak wychodzi na spacer to też je roznosi w futerku ( jest długowłosy). Tak sobie myslę czy świnka mogłaby mieszkać na piasku?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Kohtalo
Użytkownik
Świnki morskie: Luna i Orion
Kontaktowanie:

Postautor: Kohtalo » 1 października 2012, 16:41

Na piasku? Pierwsze słyszę...O.o Nie, lepiej nie, na żadnym piasku. Będzie pylił, kurzył się, a to nie będzie dobre dla świnki, zwłaszcza, że Edi jest alergikiem. Poza tym wokół klatki też go będzie pełno, tak jak trocin. Nie lepiej zainwestować w matę a pod to trociny?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 1 października 2012, 17:26

Piasek? Słaby pomysł.
Trociny albo trociny+mata. Skąd go masz? Jak mieszkał wcześniej?

ediborysa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ediborysa » 3 października 2012, 11:45

mamgo z uznanej hodowli. Jakgo odbieralismy ( czekaliśmy 5 tygodni ma odbiór malucha) to mieszkał z innymi świnkami w trocinach.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 3 października 2012, 18:23

Więc chyba najbardziej zaufane będą trociny ;) Ale mate też możesz wypróbować :)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 5 października 2012, 9:58

Ja też muszę zmienić podłoże ponieważ moja świnka po sianku jak na nim leży zaczyna sie drapać więc też chyba będe jej dawała sianko tylko do jedzenia.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 5 października 2012, 10:03

Z zasikanego siana to się robi fantastyczny gnój. Siano nie nadaje się jako ściółka. Można w jednym kąciku położyć garść, jeśli świnka lubi w nim leżeć, ale trzeba regularnie je wymieniać.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 5 października 2012, 12:15

Ja pod siano daje trociny gdyz na samych trocinach nie chce Noldusia siedzieć bo jest długowłosa i włażą jej w sierść co ja drażni i sie drapie :confused:

ediborysa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ediborysa » 5 października 2012, 15:11

a co to jest w zasadzie ta mata? Kiedyś mama do transportera nasypała trocin a na nie położyła kocyk żeby nie sypał trocinami w aucie. A ten urwis tak długo szarpał się kocykiem aż dokopał się do trocin i na nich leżał. Jak mama wsadziła mu do klatki czapkę ( wyczytała gdzieś że świnki lubią do czapki wchodzić i w niej spać) to też ja szarpał a spał na trocinach. Uparty na te trocinki chociaz czasamiśpi w hamaku. Mam przy okazji jeszcze jedno pytanie. Mój młodszy brat koniecznie chce kupić Ediemu domek drewniany do klatki ale czy to nie będzie tak że juz świnki nie będzie widac bo w klatce ebędzie ciągle w domu?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 5 października 2012, 15:20

http://www.akcila.nazwa.pl/allegro/mata ... owa1_2.jpg <--takie pierwsze lepsze zdjęcie z internetu. Kupujesz w sklepach typu Castorama, Obi i takie ;)
Domek raczej nie jest konieczny, niektórzy uważają nawet, że przez to świnka dziczeje. Jednak jeśli twoja świnka jest w pełni oswojona, to nie powinno być problemu :) Może totalnie olewać domek, a może obdarzyć go miłoscią od pierwszego wejścia. Świnki jak sobie upatrzą najprzytulniejsze miejsce w klatce, to będą przesiadywać w nim dnie i noce :)
Ostatnio zmieniony 7 października 2012, 20:46 przez Konto usunięte, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”