Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

chora swinka - jest słaba i nic nie je

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: chora swinka - jest słaba i nic nie je

Postautor: vagina_denata » 21 listopada 2011, 17:53

No niestety świnki z zoologicznych bywają problematyczne. Ja ze swoimi tez miałam niezłe przeboje i m.in. dlatego Piotruś jest już z normalnej hodowli, nie jakiegoś syfska.
A swoją droga świnka może być w ciąży, sklepy raczej nie chwalą się takimi rzeczami.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika

monika123
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: monika123 » 21 listopada 2011, 18:11

zbadał ja dobrze i powiedział ,że nie jest. Wolałabym być poinformowana ,że świnka ,która kupuje jest w ciąży. A mam takie mały pytanie bo dwie świnki, które kupiłam to są rozetki czy one są bardziej podatne na choroby?

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 21 listopada 2011, 20:43

monika123 pisze:zbadał ja dobrze i powiedział ,że nie jest. Wolałabym być poinformowana ,że świnka ,która kupuje jest w ciąży.

Każdy wolałby być poinformowany. Tylko że widzisz, sprzedawcy w sklepach raczej się tym nie chwalą, bo nie ma czym - rzadko kto chce brać na siebie odpowiedzialność zajmowania się potomstwem świnki, szczególnie, kiedy jest to jego pierwsze zwierzę tego typu. Stąd jest później tyle problemów - nieświadomy zakup ciężarnej samiczki.
monika123 pisze:A mam takie mały pytanie bo dwie świnki, które kupiłam to są rozetki czy one są bardziej podatne na choroby?

Ogólnie ja nie słyszałam, żeby rozetki były bardziej podatne na choroby niż np. gładkowłose czy długowłose. Według mnie podatność na choroby jest podobna, ale może niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony...?

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 22 listopada 2011, 17:25

Też nigdy o czymś takim nie słyszałam, ale nawet jeśli nawet to świnki z zoologów nie są rozetkami tylko mieszańcami, więc w trym przypadku nie ma to znaczenia.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

monika123
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: monika123 » 22 listopada 2011, 17:53

byłam dzisiaj z prosiaczkiem u weterynarza i sama rano stwierdziłam ,że ten nowy antybiotyk jej pomaga i chyba pomógł bo już nawet sama zaczyna jeść ale jeszcze jutro musi dostać ostatnia dawkę ale wet zalecił mi same sienie lniane a raczej ten śluz z niego a pestki żeby przegryzały. Dopiero Teraz bidulka się będzie oswajać z nowym miejscem. wszystkim dziękuje za razy i jak będę miała jeszcze jakieś problemy to będę na pewno pisała :D