Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Która klatka najlepsza dla ilu swinek?

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Awatar użytkownika
Kimie
Użytkownik
Świnki morskie: Soo Min i Miwa :)
Kontaktowanie:

Re: Rozmiar klatki- dylemat

Postautor: Kimie » 10 maja 2011, 21:44

Dziś własnie klatka przyszła :) Wg mnie Jest ogrooomna! Chwilami aż żałuję, że nie zamówiłam 100 ;p No ale prosiaki chociaż będą miały uciechę ;p
ruby_anger, klatka wygląda świetnie ;) Gdzie ją trzymasz i jak i co ile czyścisz? Nie wydaje Ci się ona kolosalna? Ja chyba do mojej musze po prostu przywyknąć

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 1 czerwca 2011, 20:57

Kimie ja mam w rogu w livingroomie miedzy oknem a kanapa, no pierwsze wrazenie bylo szokujace ale przywykniesz mozesz polozyc w jednym rogy na klatce deske do krojenia i bedziesz miala stolik na kawe :lol: ,a wymieniam sciolke teraz duzo zadziej,nawet raz na prawie dwa tygodnie w zaleznosci od produkcji bobkow,na szczescie moje swinie siusiaja w jednym rogu i tam wymieniam co dwa dni, zawsze na dno sypie gruba warstwe wood base dla kota na to trociny i wszedzie siana do oporu

Awatar użytkownika
Goldie
Użytkownik
Świnki morskie: Kofi
Kontaktowanie:

Postautor: Goldie » 12 czerwca 2011, 19:49

Jeśli chcesz mieć trzecią świnkę to 100 jest za mała, musisz kupić 120.

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 12 czerwca 2011, 21:42

Goldie pisze:Jeśli chcesz mieć trzecią świnkę to 100 jest za mała, musisz kupić 120.

Lub po prostu dokupić jakąś mniejszą klatkę i połączyć ją ze 100cm :)

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

MiłośniczkaProśków

Problem dotyczący klatki dla 3 świnek.

Postautor: MiłośniczkaProśków » 19 czerwca 2011, 11:06

Siemka :D Jestem na tym forum nowa,więc w razie czego piszcie,co robię nie tak.
Zacznijmy od początku. Miałam sobie dwie świnki morskie,Cosika i Harpuna. Byłam przekonana,że to dwa samce. Aż wczoraj rano wchodzę do kotłowni,zaglądam do świnek patrzę,a tam w domku jakaś mała,prześliczna świnka morska ! Okazało się,że niby samczyk,Cosik urodził młode ! Właśnie tak się dziwiłam,czemu Cosik jest taki gruby. Więc postanowiłam zrobić mu dietę a tu taka niespodzianka.Dobrze wiem,że rozmnażanie nie rodowodowych świnek to coś złego,ale nie wiedziałam,że Cosik jest w ciąży.Jak najszybciej przełożyłam Harpuna,czyli ojca do oddzielnej klatki,a matkę i dziecko zostawiłam w tej większej(80-tce). No i tu zaczyna się problem... Postanowiliśmy (ja,mama,tata),że kupimy jeszcze jedną klatkę 80-tkę,i w jednej 80-tce będą trzymane dwie świnki tej samej płci (np. matka i córka,lub ojciec i córka,zależy,jakiej płci jest maluch) no a w tej drugiej klatce świnka,która zostanie. No ale znowu jest dużo problemów z dwoma klatkami. Więcej trocin,więcej czasu na wymienianie,więcej kłopotu z wypuszczaniem ich...Chciała bym całą rodzinkę trzymać razem,ale może dojść do kazirodztwa. A znowu na sterylizację samiczki rodzice się nie zgodzą. Nie wiem,co mam zrobić :( Pomocy !

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Re: Problem dotyczący klatki dla 3 świnek.

Postautor: Karl Ruger » 19 czerwca 2011, 11:12

Hm, może podzielcie się z mamą jakoś obowiązkami- ty kupujesz np. karmę, mama sianko itd.
Ten świnek co został sam, może tęsknić za tymi co zostały, więc najlepiej będzie jak zaadoptujesz towarzysza (jest za darmo).

Poradzisz sobie, na pewno, trzymam kciuki.

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

MiłośniczkaProśków

Postautor: MiłośniczkaProśków » 19 czerwca 2011, 11:27

Lucy gryzoń- dzięki ; * A z adopcją to nawet dobry pomysł... Pomyślę.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 19 czerwca 2011, 11:34

Po pierwsze świnek nie trzyma się w kotłowni! Po drugie, dla dwóch świnek minimum stanowi klatka 100cm.

Po drugie, w tej sytuacji nie pozostaje nic innego, jak:
a) zostawić sobie parkę i wykastrować samczyka, a maluszka oddać;
b) zostawić maluszka + świnkę tej samej płci;
c) jeśli maluszek to samczyk, połączyć go z samcem, jeśli samiczka - połączyć z samiczką; a trzeciej śwince dokupić towarzysza tej samej płci (tylko na pewno tej samej!).

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 19 czerwca 2011, 11:37

Zgadzam się z nugatką.
Kastracja samca to prosty zabieg, trzeba tylko znaleźć dobrego weta.

MiłośniczkaProśków

Postautor: MiłośniczkaProśków » 19 czerwca 2011, 11:44

Rodzice się nie zgodzą,ale będę próbowała. Wypróbuję też opcję a adopcją na rodzicach. Ekhem. Moja kotłownia nie jest taka,jak garaż czy jakaś ciemna piwnica -.- Jest zaraz koło salonu i jest bardzo przytulna. Jest w niej ciepło itp. Po za tym spędzam ze świnkami dużo czasu i często je wypuszczam. Tzn. Teraz jest przerwa. A po za tym rodzice nie zgadzają się,żebym trzymała świnki w pokoju,bo ich zdaniem śmierdzą -.-

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca