Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Jak namówić mamę?

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Awatar użytkownika
Omega
Użytkownik
Świnki morskie: Misia [*]
Kontaktowanie:

Jak namówić mamę?

Postautor: Omega » 8 września 2012, 12:57

Jak skutecznie namówić mamę na drugą świnkę, bo chciałabym mieć drugą świnkę żeby bawiła się z Misią. Gdy jej o tym przpminam to ona mówi mi żebym zapamiętała że to moja pierwsza i ostatnia świnka :idgi: .
Prosze pomurzcie :(

Zapałki 10gr, benzyna 30zł, widok palącej się szkoły... bezcenne! =]

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Tropicana
Użytkownik
Świnki morskie: Harpun
Kontaktowanie:

Re: Jak namówić mamę?

Postautor: Tropicana » 8 września 2012, 16:42

Przede wszystkim pomóżcie ;)
Powiedz mamie,że świnka morska to zwierzę STADNE,nie może żyć samotnie.Człowiek nie zastąpi jej towarzystwa drugiego prosiaka.To jest tak,jakbyś ty pojechała do Chin i nie znała tam nikogo,a w dodatku nie spotkała żadnego Polaka.Miłe uczucie ? Nie byłabym tego taka pewna...Wytłumacz to mamie,ale spokojnie,bez żadnych wrzasków,kłótni i tym podobnych rzeczy.Pokazuj jej artykuły i zdjęcia ( np. takie na których są dwie przytulone świnki)...Rozmawiaj z nią codziennie na ten temat,stopniowo przekonuj,pomagaj w domu,pokaż,że naprawdę ci zależy.Może ona po prostu jest przekonana,że kiedy dojdzie druga świnka to przestaniesz się nimi zajmować ?
Ja namawiałam przez rok,aż w końcu się udało.Z tego co pamiętam,to kupiłam coś rodzicom...Dziwne,ale podziałało.
wikkro pisze:Gdy jej o tym przpminam to ona mówi mi żebym zapamiętała że to moja pierwsza i ostatnia świnka :idgi: .

Nie bój żaby,moi rodzice też tak mówili i co ? Nadal mam świnki ;)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 8 września 2012, 21:06

wikkro - powiedz rodzicom,że świnki morskie to są zwierzęta stadne i że nie mogą mieszkać pojedynczo. Jeśli chcesz to możemy Twojej mamie wytłumaczyć to na forum albo niech poczyta na forum informacje o świnkach morskich. Ja miałam ten sam problem żeby mame namówić na dwie świnki,ale napisałam jej sms-a,gdy była u znajomych że świnki to stadne zwierzęta i zgodziła się i teraz mam dwie samiczki. :) Tak jak napisała Tropicana pogadaj z nią spokojnie i bez żadnych kłótni,krzyków,bo wtedy na pewno się nie zgodzi. Trzymam kciuki. ;) Pisz jakby coś jeszcze trzeba by było wytłumaczyć.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 8 września 2012, 22:20

Z kupnem drugiej świnki chyba zawsze jest problem, ja 2 lata temu przez to przechodziłam - dziś mam 18 :lol:

Nie wiem jakie są stosunki Twoje z mamą, ja mam paskudny zwyczaj przynoszenia zwierząt i stawiania ich przed faktem dokonanym. Dziś np mama odkryła świnkę, która mieszka z nami już 2 tygodnie :rotfl:

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 8 września 2012, 23:01

Talia pisze:Z kupnem drugiej świnki chyba zawsze jest problem, ja 2 lata temu przez to przechodziłam - dziś mam 18 :lol:

Nie wiem jakie są stosunki Twoje z mamą, ja mam paskudny zwyczaj przynoszenia zwierząt i stawiania ich przed faktem dokonanym. Dziś np mama odkryła świnkę, która mieszka z nami już 2 tygodnie :rotfl:

Hahahaha, w takiej chlewni jak Twoja to słonia by ukrył xD

wikkro, było już wiele takich tematów na forum, poczytaj je, może coś Cię natchnie ;)

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 9 września 2012, 0:49

vagina_denata pisze:Hahahaha, w takiej chlewni jak Twoja to słonia by ukrył xD

Wiesz co, czarno białej nie zauważy, najgorzej jest z tymczasami. Od razu po tym szczurzym ryjku pozna, że to nie nasze dziecko :tooth:

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 9 września 2012, 2:06

To mów, że to geny dzikich przodków się odezwały ;p

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Tropicana
Użytkownik
Świnki morskie: Harpun
Kontaktowanie:

Postautor: Tropicana » 9 września 2012, 8:55

Hahaha xD Nieźle,nieźle :P

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 9 września 2012, 9:33

vagina_denata pisze:To mów, że to geny dzikich przodków się odezwały ;p

haha :tooth: Muszę przyznać, że odkąd mam hodowle to mam jakiś dystans do większości nierasowych świnek... i jakoś nie podoba mi się jak mi taka długa mordka wystaje z klatki :blush: Wyjątkiem oczywiście jest mój Speeduś :P

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ogólnie”