Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Śwince rusza się ząb

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Śwince rusza się ząb

Postautor: Gr0m » 5 marca 2013, 19:10

Moja Lola miała jakiś nieopanowany atak szału, z rąk mojego chłopaka próbowała wskoczyć na biurko i skończyło się tak, że zaryła tylko w jego kant, z początku pobadałam ją dotykając całego ciałka i nie piszczała, a później zobaczyłam, że ma problemy z jedzeniem. Właśnie sprawdziłam, dotknęłam ząbków i jeden górny się rusza. Jak na razie rozdrobniłam jej karmę, na małe kawałeczki, bo takie bierze i gryzie tylnimi, cykorię i wszystko co się da kroję w cienkie paseczki, jutro pójdę do weta. Ale pragnę zapytać, czy on na to coś zaradzi i w jaki sposób? I czy jeżeli świnka straci ząbek, jak będzie z jej jedzeniem i czy on odrośnie?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Re: Śwince rusza się ząb

Postautor: Fafka123 » 5 marca 2013, 19:18

Z tego co wiem ząbki odrastają dość szybko ;) Ale jakby nie patrząc jedząc ścierał by sobie ten odrastający ząbek a jeść musi.... Tu zostawiam miejsce dla obeznanych, to tylko mój dopisik ;)

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gr0m » 5 marca 2013, 19:59

No mam nadzieję, że nie będzie tak źle, bo jak to zobaczyłam, to siedziałam i płakałam nad nią ;/ Straszne wyrzuty sumienia mam, choć wiem, że zaradzić temu nie mogłam.Nie wiem co jej się stało, wpadła w taki szał, że tylko przeplatała nam się między rękami ;/ Najbardziej martwię się, jak będzie z jej jedzeniem, w końcu to górny przedni ząbek ;/

Awatar użytkownika
Madlen
Użytkownik
Świnki morskie: Biszkopt :)
Kontaktowanie:

Postautor: Madlen » 5 marca 2013, 21:05

Spokojnie :) U mojego prosiaka ułamały się wszystkie 3 ale szybko dorosły w ciągu 3 dni już mogła jeść normalnie bez dokarmiania :) Jeśli świnka może jeść miękkie pokarmy to dobrze - ale musisz ją obserwować czy je :) Pokrusz karmę daj warzywka i będzie ok. Do weterynarza nie zaszkodzi iść bo sprawdzi dokładnie czy wszystko w porządku :)
Pamiętaj żeby świnka jadła bo to najważniejsze :)

Elvis i Elza na zawsze w moim sercu...[*]

Obrazek

Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gr0m » 5 marca 2013, 21:52

Jej się nie ułamał ząb tylko cały kiwa się na boki, dlatego ma trudności z jedzeniem, nawet listka cykorii sama nie może gryźć jeżeli na małe kawałeczki jej nie pokroję ;/

Awatar użytkownika
Madlen
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Madlen » 6 marca 2013, 5:55

No wiem że się nie ułamał... ale to podobna sytuacja - przejdź się do weterynarza, krój wszystko na małe kawałki żeby była wstanie jeść - ewentualnie jak widzisz że ma duże problemy i nie je specjalnie to dokarmiaj ją strzykawką bez igły.
Przejdź się do weterynarza on sprawdzi co tam w pyszczku się dokładnie stało...

Obrazek

Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gr0m » 6 marca 2013, 14:08

Byłam u weterynarza, okazało się, że swinka ma podłamane górne siekacze przy samym dziąśle i pani weterynarz, odłamała je całkiem. Powiedziała, że świnka ma jeść teraz suchy pokarm, żeby ścierać tylnie, obserwować świnkę i przyjść do niej za tydzień. możecie mi powiedzieć w jakim tempie rosną zęby świnki ?

Awatar użytkownika
mikusia-24
Użytkownik
Świnki morskie: King, Zosinek (od 23.08.2013r. Zosia) Panda i Pępek
Kontaktowanie:

Postautor: mikusia-24 » 6 marca 2013, 20:40

Rosną dosyć szybko. Dwa dni temu zauważyłam że śwince brak połówki zęba. Dziś ułamała sobie drugi ale tamten już prawie odrósł. :)

Awatar użytkownika
Madlen
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Madlen » 6 marca 2013, 22:01

Ułamane ząbki rosną bardzo szybko... w ciągu dwóch dni powinny odrosnąć - nie wiem co do karmy czy da rady jeść... jeśli nie ma górnych... ale trzeba próbować...

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca