Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Osowiała świnka, nie wiem co mu jest?!

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Jonek21
Użytkownik
Kontaktowanie:

Osowiała świnka, nie wiem co mu jest?!

Postautor: Jonek21 » 12 lipca 2013, 14:34

Witam, może zacznę od początku.
Od 2tyg. zauważyłem, że z moją świnką coś się dzieje. Nie chciała jeść, pić, nie robiła kupek, siedziała tylko w jednym miejscu. Na początku skubała trochę siana, sałaty, ale nie jadła tak jak zwykle z apetytem i do ostatniego okruszka. :) Tak podaję mu witaminę C. Postanowiłem, że udam się z Leonem do weterynarza. Warto dodać, że Leon kilka miesięcy temu podobnie się zachowywał, potrzebna była operacja skracania trzonowców, która pomogła, aż do teraz. Jak już wspomniałem udałem się do zaufanego weta i diagnoza była jedna znowu trzonowce... Pan doktor zapisał tabletki i po 2 dniach Leon znowu musiał mieć operacje. Myślałem, że po operacji będzie lepiej, ale nie... Od 2 operacji minęły już 3 dni, a on nic nie je, nie pije. Zacząłem podawać mu gerberki przez strzykawkę wraz z lekarstwem zapisanym przez doktora. Niestety on nadal siedzi osowiały, do tego oczy mu tak spuchły, i z noska leci mu jakby katar? (Tą wydzielinę zauważyłem już wcześniej to nie było na skutek operacji). Operacja faktycznie była potrzebna bo trzonowce miał za długie i kaleczyły mu język. Dzisiaj poszedłem z nim do innego gabinetu. Tym razem pani zbadała go, wypytywała się czy je itp. spytała się czy zmieniałem podłoże[nie], i czy daje mu sałate ze sklepu(daje) powiedziała, aby unikać sałat ze sklepu bo zawierają fosforany czy jakoś tak :D. Oprócz tego okazało się że jest bardzo odwodniony, pani wet. podała mu kroplówkę, do tego zastrzyk na apetyt,krople do oczu, antybiotyk i na bolący brzuch(rozkurczowy] bo okazało się że świnkę boli brzuszek. Aha i do tego kazała mi zrobić dziwną rzecz:
Otóż spytała czy nie mam znajomego który posiada świnkę[mam]. Kazała wziąć kupke od świnki znajomego, zmieszać z jogurtem naturalnym i podać przez strzykawkę, podobo kupka zawiera flore bakteryjną którą świnka traci jesli nie je[jak Leoś]. Mam przyjść jutro. Do tego zauważyłem że cały czas korzystała z książek o zwierzętach futerkowych i chorobach więc raczej zna się na tym.
Co możecie mi poradzić? :(

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
falmonella
Użytkownik
Świnki morskie: Borys, Snickers
Kontaktowanie:

Re: Osowiała świnka, nie wiem co mu jest?!

Postautor: falmonella » 12 lipca 2013, 14:39

Myślę, że pani weterynarz może mieć rację, gdzieś już o tym słyszałam... Daj mu tą kupkę z jogurtem i przyjdź do niej jutro z Leonem ;) Trzymam kciuki!

Jonek21
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Jonek21 » 12 lipca 2013, 14:47

Problem w tym że znajomy ze świnką mieszka dość daleko od mojego miasta ;c

Awatar użytkownika
falmonella
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: falmonella » 12 lipca 2013, 14:57

To może pójdź do zoologicznego i powiedz, że jest taka nietypowa sprawa... I czy byś mogła jeden bobek świnki z klatki. Myślę, że ci da ;)

Jonek21
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Jonek21 » 12 lipca 2013, 15:22

W sumie racja, trochę wstyd :D

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 12 lipca 2013, 17:54

Tylko jak rozpoznać zwykłą kupkę od tych do zjadania? Jogurt odpada, bo zawiera laktozę, której świnki nie trawią! Zamiast tego podawaj Pro Digest (http://www.sklep-labrador.pl/preparaty- ... -40-g.html) albo Bio-Lapis (http://www.swiat4lap.pl/biolapis-rabbit ... p-590.html). Dokarmiaj świnkę, o tym pisałam tu: viewtopic.php?f=8&t=6650

Jakie leki podała pani weterynarz? Dostałaś kropelki do oczu dla świnki?

Jonek21
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Jonek21 » 12 lipca 2013, 19:59

Nie dostałem kropli do domu, zakropliła mu na miejscu. Z tego co mi wiadomo w jogurcie naturalnym nie ma laktozy bo rozkładają ją mikroorganizmy podczas produkcji. [?]

Jonek21
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Jonek21 » 12 lipca 2013, 20:02

Nazw leków nie podawała, tylko mówiła, że podaje antybiotyk, na apetyt i rozkurczenie.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 12 lipca 2013, 20:07

A to ważne, bo są antybiotyki, które są śmiertelnie niebezpieczne dla świnek, ja zawsze pytam.

Awatar użytkownika
falmonella
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: falmonella » 12 lipca 2013, 20:08

nugatka myślisz, że pani weterynarz podała coś śmiertelnego dla świnki...?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca