Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Jak uspokoić samców ?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Tchuse
Użytkownik
Kontaktowanie:

Jak uspokoić samców ?

Postautor: Tchuse » 16 października 2012, 12:42

Podczas "biegania" po mieszkaniu Teddy i Leo zaczęli trekotać na siebie , po czym zaatakowali się .
Teddy uszkodził Leonowi łapkę , a Leo rozwalił wargę koledze .
Teraz gdy Teddy podchodzi do klatki zaczyna trekotać .
Czy mogę już wsadzić go do Leona ? Co robić ?

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Jak uspokoić samców ?

Postautor: Konto usunięte » 16 października 2012, 12:50

ile mają samce?? czy od początku były razem?? czasem samce po pewnym czasie tak niestety reagują i czasem nic na to juz nie poradzisz pozostaje ci trzymac osobno panów bądz poddac kastracji wtedy powinny się uspokoić :)

Tchuse
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Tchuse » 16 października 2012, 13:02

Samce mają około 5/ 6 miesięcy .
Poprzednio Leo był z inną świnką która miała 2 lata (niestety zdechła) razem byli przez około 2 mc .
Potem został kupiony Teddy i nie było żadnych ataków ani nic z tych rzeczy .
Może jest jakiś sposób na złagodzenie sytuacji ?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 16 października 2012, 13:06

możesz spróbować , mianowicie weź dwóch panów na neutralny grunt i obserwuj jeśli będą kolejne ataki rozdziel jeśli ataki będą non stop to niestety będziesz musiał trzymać panów osobno

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 16 października 2012, 21:29

Normalka. Daj im się wykłócić, bo takie spięcia są normalne. Ja bym nie wkładała Teddiego do klatki, proponuję zostawić otwartą i poczekać aż albo sam tam wejdzie albo Leo wyjdzie i dokończą "porachunki". Poterkotają, pogonią się i pogodzą.
Moi chłopcy też się czasem awanturują, nie ma powodów do paniki.

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że bardzo pomaga większa klatka. A doraźnie porządne sprzątanie i kąpiel obu świnek - zmycie zapachów w jakiś sposób je uspokaja.

eMi pisze:ile mają samce?? czy od początku były razem?? czasem samce po pewnym czasie tak niestety reagują i czasem nic na to juz nie poradzisz pozostaje ci trzymac osobno panów bądz poddac kastracji wtedy powinny się uspokoić :)

Taaa, zwłaszcza, że kastracja niesie ze sobą ryzyko śmierci świnki i w ogóle nie wpływa na późniejsze zachowanie.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 17 października 2012, 9:35

vagina_denata tyle że ja miałam taką sytuację kilka lat temu za chiny świniaki nie mogły byc razem a ja nie miałam warunków aby trzymać je oddzielnie i kastracja w tym przypadku pomogła , więc nie neguj wszystkiego co piszę proszę bo co jakaś odpowiedz do mojego postu to masz jakiś problem ;)

Awatar użytkownika
kasica236
Hodowca
Świnki morskie: Gładka pasztetowa :P i jej córa ruda murzynka :)
Kontaktowanie:

Postautor: kasica236 » 17 października 2012, 11:18

Ja proponuję umyć całą klatkę tak pożądnie,zdjąć górę klatki na dłuższą chwilę ,puscić świnki na pokój.Niech pobiegają,posiedzą w klatce bez "góry". Kiedyś udało się tak połączyć dwie pokłócone świnki,może i w tym przypadku pomoze.

Zapraszam na stronkę www.morswinka.pl.tl

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca