Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

czy to wszyce?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Świnki morskie: Lilly:)
Kontaktowanie:

Re: czy to wszyce?

Postautor: Patrycja » 17 października 2012, 20:14

a może można zamienić w tym samym sklepie tego samczyka na drugą samiczkę? skoro są u ciebie parę dni,zawsze możesz powiedzieć że nie chcesz mieć parki aby uniknąć kolejnych maluchów ;)

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 17 października 2012, 20:19

Laurka - nikt się go nie czepia,ale naprawdę jest ciężko znaleźć dorosłym świnkom domy,a co dopiero młodym. Ja sama mam problem,bo mam samice w ciąży,a mam dwie samiczki gdyż prawdopodobnie jedna została zapłodniona u "hodowcy" .

chelsea78 - po co się unosisz.? chcemy Ci pomóc.

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Świnki morskie: Lilly:)
Kontaktowanie:

Postautor: Patrycja » 17 października 2012, 20:25

szczerze to troszkę brak odpowiedzialności jak na wiek chłopaka ale cóż kupił już więc albo je zamieni, albo zabieg z tych dwóch opcji ja wybrałabym pierwszą

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 17 października 2012, 20:28

Patrycja - wątpię,żeby chłopak zrobił jakikolwiek zabieg

Awatar użytkownika
MerleFinka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: MerleFinka » 17 października 2012, 22:12

Nawiazujac do pytania : popcorning czesto spotykany jest u malych swinek i zanika z wiekiem. Wyglada komicznie i jest forma glupawki .
Pasozyty sa mozliwe i jesli sa , wielka szansa na to , ze sam je dostrzezesz , maja rozne formy ( wszoly a´la muszki , badz malenkie biale larwy ) - latwe do usuniecia . Domowe sposoby znam , jednak polecam isc do weta na " raz a dobrze " jak to mowia.
Swinki bywaja tez niespokojne gdy dokuczaja im pasozyty wewnetrzne ale to raczej rzadziej spotykane i przewaznie juz u swin starszych zywionych trawa , zielskiem a nie tych sklepowych po suchej dietce .
Aby potwierdzic pasozyty wewnetrzne potrzebna jest analiza kup oraz odrobaczenie .
Niektorzy hodowcy preferuja odrobaczanie profilaktyczne , ja akurat nie.
Mysle jednak , ze pasozytami wewnetrznymi nie masz nawet co sobie zawracac glowy.

Ps. Po przeczytaniu tego wszystkiego na temat parki powiem jeszcze , ze proponowalabym sprawdzic plec obu swinek , bo moze ktos sie pomylil i nie trzeba bedzie zadnej zamieniac .Jesli jednak to para , to i tak juz swoje pewnie zrobili.

Mnie dawno temu tez w sklepie zrobiono w cepa i sprzedano mi niby samice , ktora byla samcem.
W kwestii hodowli swinek po bardzo dlugich latach powiem tylko tyle , ze kazdy co i tak zrobi po swojemu sam wkrotce przyzna sam przed soba , ze posiadajac parke sciagnal sobie tylko klopoty na leb.
Samica chodzi caly czas ciezarna , samiec ja caly czas goni , w klatce jest nagonka i wiory leca . Istna produkcja i upychanie mlodych po ludziach. Wiekszosc konczy fatalnie.
Lepiej miec zarejestrowana hodowle ale to tez znaczy miec duzo czasu i pieniedzy na boku , bo to pasja , na ktorej sie nie zarabia , do niej sie doklada. Choruje jedna , choruja wszystkie itd .

Moje hobby. Moja pasja . Od zawsze , na zawsze .

Olgaaa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Olgaaa » 22 października 2012, 14:22

Chelsea78 - kiedy kupiłam moją świnkę ona też tak sobie podskakiwała i w zasadzie zdarzało się to bardzo często, wyglądało to jednak jak oznak radości ;) z tym, że później zaczął się drapać i do tego doszły ranki. Ale później jego stan zaczął się zmieniać i poszło to w całkiem innym kierunku (chorej skóry, świądu, wypadania sierści itd.) (możesz znaleźć wątek: "Podejrzenie chorej tarczycy", tam opisałam jego przypadek). Oczywiście nie chcę porównywać tych dwóch sytuacji, bo każdy przypadek jest inny! :) Chciałam tylko zaznaczyć, że moja świnka też tak miała

Awatar użytkownika
acs_19
Użytkownik
Świnki morskie: Alex
Kontaktowanie:

Wszoły

Postautor: acs_19 » 11 grudnia 2012, 10:41

Witam.
W poniedziałek nasza świnka zaczęła się drapać okropnie. Na bokach, za uszami, grzbiet, ogólnie wszędzie wyrywkowo ze tak to ujmę.
Zaczęłam ja przeglądać i w okolicach zadu znalazłam takie podłużne, ni to szare, ni to srebrne...(równie dobrze mogło być przezroczyste bo to na czarnej sierści) żyjątka.
Dzisiaj poszłam do weterynarza, pooglądał, zczesał, i dal zastrzyk który pozbywa i wewnętrznych i zewnętrznych pasożytów, powinno ustąpić po ok 3 dniach, jak się nie zmieni mamy przyjść pod koniec tygodnia.
I teraz pytanie CO TO JEST?? Wiec już wiem, dzisiaj przejrzałam ja jeszcze raz i udało mi się wyciągnąć jedno żyjątko i wydaje mi się ze to są wszoły. Podłużne, lekko jakby żółtawy odcień (a nie srebrzyste jak mi to na sierści wyglądało) i chodzi a nie skacze (tym samym wykluczyłam pchle)
Czy możliwe ze miała już coś (gnidy) przy zakupie a ich po prostu nie zauważyłam (jest z nami od czwartku) drapać mocno zaczęła sie dopiero w poniedziałek.
I czy istnieje możliwość żeby wszoły przeszły na nas??
Lekarz odpowiedział ze zawsze istnieje możliwość, że można zarazić się pasożytami od świnki, ale czy się zarazi to nie wiadomo.
Zapewne post już taki był, proszę nie linczować mnie za to, ale z tego co czytam wszyscy dostali jakiś proszek a u nas tylko zastrzyk, no i własnie czy my to możemy załapać???

mili
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: mili » 4 lutego 2013, 19:38

http://zapodaj.net/707933edcc975.jpg.html
proszę dajcie mi znać czy ta rana to coś poważnego czy zwykłe otarcie.
Świnka ma ranę na pupie, jest lepka, nie ma w tym miejscu włosów.
Jednak nigdzie indziej nie żadnych ran, strupków, nie ma łupieżu, nie drapie się, jest pogodna, ma apetyt.

mili
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: mili » 5 lutego 2013, 21:07

Już wszystko jasne, świnka miała łojotok. dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca