Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

nerwowe podskakiwanie - czy to może być od pietruszki?!

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
dobromilaj
Użytkownik
Kontaktowanie:

nerwowe podskakiwanie - czy to może być od pietruszki?!

Postautor: dobromilaj » 23 marca 2007, 0:25

Mam do Was pytanie, bo niepokoi mnie zachowanie mojego małego Frommika. Mam go już od około 2 tygodni i jest całkiem do nas przyzwyczajony. Już na drugi dzień zaczął gadać na rękach, a teraz nawet zdarza mu się nie panikować, jak otwieramy klatkę i nie buntuje się, jak się go wyciąga. Ma tylko jeszcze problem ze skórą, ale dostał zastrzyk i maść. I teraz nie wiem czy to od momentu wizyty u weterynarza czy od momentu zasmakowania... pietruszki (akurat się zbiegło) zaczął co jakiś czas gwałtownie i nerwowo podskakiwać po całej klatce, latać to do domku, to na domek i obracać piruety w powietrzu do tego mamrocząc coś ze zniecierpliwieniem.... Tak zaczął się zachowywać jak dałam mu pietruszkę - myślałam, że oszalał!!!!! Teraz jak tylko dostaje, to zjada natychmiast i widać wyraźnie podekscytowanie. A zauważyłam, że skacze i tak jakby jej szuka po klatce i złości się, że nie może znaleźć. Nie wiem czy to możliwe, żeby świnka uzależniła się od... pietruszki? Albo może ona mieć takie działania i pobudzać w jakiś sposób?

Zaznaczę, że Fromm ma różnorodnego jedzenia pod dostatkiem. Jedynym problemem może być wit C, bo nie pije wody, do której dodawałam kropelki, a do ust nie chcę mu jeszcze dawać, wolę, zeby się bardziej oswoił i nie bał się rąk. Za to staram się zastępować inaczej - skraplam cytryną pokarm i codzienie dostaje kawałki jabłek.

Jeśli ktoś z Was się spotkał z takim zachowaniem czy to w związku z pietruszką czy też nie, to będziemy ogromnie wdzięczni za pomoc!!!

Awatar użytkownika

moherek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: moherek » 23 marca 2007, 9:16

Takiego zachowania świnki należy Ci tylko pogratulować.

Fikanie koziołków, galopki, hopski i inne niesamowite wyczyny naszych prosiąt - wyglądające na objaw wariactwa- świadczą o tym że [b]świnka jest szczęśliwa.

Małe świnki rozpiera energia, a od pietruszki to uzależniony jest chyba każdy prosiak - jest delikatnie moczopędna (zapobiega złogom w nerkach) i zawiera dużo naturalnej witaminki C.

Tak więc gratuluję właścicielom że ich świnia jest szczęśliwa :P [/b]

Obrazek

dobromilaj
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: dobromilaj » 23 marca 2007, 13:41

Dziękuję!!! Cieszę się i ja również zaczynam skakać z radości, choć piruetów raczej nie podrobię :) . To wielka ulga... Miło słyszeć takie słowa :)

Pozdrawiam wszystkie fikające świniaczki i ich właścicieli!

Awatar użytkownika
Ariena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ariena » 25 marca 2007, 22:41

To tak jak moja. Ja to mówię że breakdance'a tańczy ;) Ale jeżeli to objaw szczęścia to bardzo się cieszę bo na początku była bardzo nieśmiała trzymała się tylko mnie i bała sama odchodzić. Teraz wiem że się już zaaklimatyzowała ;)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
OLA I JULIA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: OLA I JULIA » 30 marca 2007, 11:25

Masz bardzo szczęśliwą świnkę! :D Ja też kiedyś nie wiedziałam dlaczego swinka skacze :rotfl:

Kocham moją świnkę![*]

Awatar użytkownika
Magdalenka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Magdalenka » 20 kwietnia 2007, 18:14

No wlasnie tez sie zastanawilam nad tym bo moja swinka robi dokladnie tak samo. Starsznie sie denerwowalam bo nie wiedzialam co jej jest. Ale dobrze wiedziec ze to ze szczescia, chociaz szczerze moiwac wyglada to dosyc niesamowicie :P

Buba,buba - cały ten świat!;)

Awatar użytkownika
Karolajna
Użytkownik
Świnki morskie: Kasia, Kuba, Nutka, na zawsze w moim sercu ['] (oraz szczur Stefan [*]), obecnie 5 szynszyli: Zuzia, Rózia, Fruzia, Suzie i Lilka
Kontaktowanie:

Postautor: Karolajna » 20 kwietnia 2007, 18:28

mój kubuś za to nie skacze z radosci jak zobaczy pietruszke ... on leci do niej nawet jesli jest za łóżkiem :P gna i gna :D zycie odda za pietruche, mlecz i koperek :)

"Za­rozu­miałością oraz bez­czel­nością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji." ~Mark Twain
Moje kochane świnki na zawsze w moim sercu... Dobranoc aniołki.

Awatar użytkownika
brokensword
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: brokensword » 21 kwietnia 2007, 11:11

umie obie świnki skaczą, może jeszcze nie aż tak ale skaczą ;) przy czym Rotshot chyba bardziej i częściej :)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Lidziiia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Lidziiia » 2 czerwca 2007, 15:47

Mój Gucio to istny fazer. Też skacze i potrząsą przy tym główką xD.

"Brak wody może być najważniejszą kwestią, z którą ludzkość będzie miała do czynienia w najbliższej przyszłości..."
Jan Paweł II

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca