Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Wszoły - pilna porada

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
simone1
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Wszoły - pilna porada

Postautor: simone1 » 7 maja 2013, 18:40

Aha. Bo weterynarz kzal mi wrocic jak pasozyty nie znikna po dwuch tygodniach. I nie wiem czy on mi dobrze poradil czy nie. Jak cos to moge poszukac innego leku w drugim miescie.

Awatar użytkownika

mefedron
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: mefedron » 24 czerwca 2013, 19:35

Pomocy ! Kupiłam 3 tyg. temu świnkę ze sklepu zoologicznego. Po 1 tyg. lewe uszko miała bardzo czerwone, całe w strupkach zanim zdążyłam pojechac z nia do weterynarza było juz ok ale miała na futerku takie czarne kropki, myślałam, ze to po prostu brud i starałam się to wyczesać. W tym samym czasie ugryzł mnie komar w rękę, nieświadomie to rozdrapałam, po paru dniach wydawało mi się, że wokół ranki pojawiła się jakaś alergia? Na twarzy mojej 10-cio letniej siostry pojawiły się dwie duże chrostki lekarz stwierdził, że to grzybica skóry. Po paru dniach powiązałam fakty bo czytałam kiedys, że od świnek można właśnie grzybicą się zarazić. Dostałyśmy leki ale nic nie pomaga. Gdy pare dni temu byłam u weterynarza powiedział, ze świnka ma wszołowicę a nie grzybicę (!), ale czytałam na forum, ze ludzie nie mogą się tym zarazić od świnek, czy to jednak możliwe? help.

Awatar użytkownika
raeylan
Użytkownik
Świnki morskie: Arya Luna Ginevra oraz Sansa Hermiona Nimfadora ♥ || Roczny york Emi oraz Sara - pekińczyk w wieku 7-lat, dwa kochane psiaczki ♥ || Effie - króliczek, baran francuski
Kontaktowanie:

Postautor: raeylan » 24 czerwca 2013, 22:32

Wydaje mi się, że nie - ale za eksperta się nie uważam ;) prosimy o opinię kogoś bardziej doświadczonego :p
I ze świnką powinno się chodzić do weterynarza od razu, jeżeli zauważy sie coś niepokojącego.
Ostatnio zmieniony 25 czerwca 2013, 13:16 przez raeylan, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek

Awatar użytkownika
Laraine
Użytkownik
Świnki morskie: Nadia, Neska, Zuza

Postautor: Laraine » 25 czerwca 2013, 13:14

Skoro rozdrapałaś ranę od ugryzienia komara, to przez krew cokolwiek mogło się dostać, co wywołało grzybicę. Skoro u świnki stwierdzono inną chorobę, to szczerze wątpię byś to od niej się zaraziła.
A na drugi raz idź ze świnką od razu do weta, żadna choroba nie mija sama. Nigdy.

Wolontariuszka Stowarzyszenia Pomocy Świnkom Morskim
Nie kupuj. Adoptuj!

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 25 czerwca 2013, 13:34

Jeżeli świnka ma wszoły to mogliście je podłapać. I m.in. dlatego tak ważna jest opieka weterynaryjna nad świnkami.
Ale prawdę mówiąc nie wiązałabym grzybicy siostry i twojego zakażenia rany ze wszołami świnki.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

monka1222
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: monka1222 » 25 czerwca 2013, 17:46

Wszoły nie przechodzą na ludzi - co innego wszy ;)

mefedron
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: mefedron » 25 czerwca 2013, 18:09

Dzięki za odpowiedź ! To moja pierwsza świnka, bądźcie pewni, ze juz nigdy nie zbagatelizuję u niej zadnej zmiany ! Mam nadzieję, ze szybko tą grzybicę wytępię ;(

Kangurur
Użytkownik
Świnki morskie: Świnka morska: Rezi
Kot: Maja
Kontaktowanie:

Postautor: Kangurur » 6 lipca 2013, 17:38

Bardzo wybaczcie że odświeżam stare wątki ale nie chciałem robić nowego tematu:
Mojej śwince podobny robaczek się kręcił obok oka był mały szary i co gorsza chodził śwince po oku na szczęście gdy ten robaczek chodził po oku weterynarz mnie zawołał do gabinetu (czekałem w kolejce u weta na obcinanie pazurów)powiedziałem o tym wet stwierdził że mogą być to WSZOŁY.Podjąć leczenie świnki????
PS: Proszę o szybką odpowiedź :confused:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Maja i Rezi <3

Awatar użytkownika
alvantis
Użytkownik
Świnki morskie: Dunia [*], Łatek 1 [*], Łatek 2 [*], Pako [*], Tofik [*] , Mientus [*], Alfie, Crispy
Kontaktowanie:

Postautor: alvantis » 6 lipca 2013, 18:09

lepiej tak, ja zauważyłam u swoich świnek też małe robaczki i były to wszoły byłam z nimi u weta i byliśmy na 2 wizytach bo 2 razy musiał coś na skórę dać żeby te pasożyty sobie poszły ;) zapłaciłam chyba 10 zł za 2 wizyty bo ta drugą zrobił gratis :) bardzo miłego weta miałam :)

OD 14.04.18r. ZE MNĄ:
Alfie i Crispy

Awatar użytkownika
shoti1910
Użytkownik
Świnki morskie: Sorin, Henio, Mailo i Gucio
Kontaktowanie:

Postautor: shoti1910 » 6 lipca 2013, 20:50

Co to za pytanie czy zaczynać leczenie? Wszoły mnożą się na potęgę. Polecam Ivermektynę w leczeniu. 2 razy musisz wylać świnkę, 3 raz to taki na wszelki wypadek. Nie jest to drogie.

Idąc cmentarną aleją, szukam Was, moi przyjaciele

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”