Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Czy rozdzielić?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
alvantis
Użytkownik
Świnki morskie: Dunia [*], Łatek 1 [*], Łatek 2 [*], Pako [*], Tofik [*] , Mientus [*], Alfie, Crispy
Kontaktowanie:

Czy rozdzielić?

Postautor: alvantis » 6 lipca 2013, 13:31

Przed chwilą Pako i Tofik tak się zaatakowali że Tofik ma roz=ciętą walkę i leci mu z niej krew na szczęście już przestała, nie pierwszy raz tak się stało, czy mam ich rozdzielić?
Jestem strasznie zdenerwowana i prawie cała się trzęsę się ze strachu, proszę o szybką odpowiedź!

OD 14.04.18r. ZE MNĄ:
Alfie i Crispy

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
alvantis
Użytkownik
Świnki morskie: Dunia [*], Łatek 1 [*], Łatek 2 [*], Pako [*], Tofik [*] , Mientus [*], Alfie, Crispy
Kontaktowanie:

Re: Czy rozdzielić?

Postautor: alvantis » 6 lipca 2013, 15:12

nikt nie odpowiedział, więc ich rozdzieliłam, są już w oddzielnych klatkach ale tymczasowo po weekendzie spróbujemy sprzedać setkę i kupimy mniejsze klatki ale dwie 80 lub dwie 70 albo tą i tą.Setkę sprzedamy pewnie za ok. 70 zł - 80 zł albo mniej zależy jak będzie wyglądać po wyczyszczeniu

OD 14.04.18r. ZE MNĄ:
Alfie i Crispy

Awatar użytkownika
shoti1910
Użytkownik
Świnki morskie: Sorin, Henio, Mailo i Gucio
Kontaktowanie:

Postautor: shoti1910 » 6 lipca 2013, 20:52

Nie rezygnuj tak szybko. Spróbuj jeszcze łączyć, muszą się dotrzeć, w jakim oni są wieku?
Przepraszam, ale po co sprzedawać setkę? 70tka jest zdecydowanie za mała, 80tka to minimum, ale wg mnie jak już chcesz trzymać ich osobno to lepiej dokupić drugą setkę, nie jest to duży wydatek, a dla świnek zdecydowanie większy komfort psychiczny.

Idąc cmentarną aleją, szukam Was, moi przyjaciele

Awatar użytkownika
alvantis
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: alvantis » 7 lipca 2013, 15:39

shoti1910 pisze:Nie rezygnuj tak szybko. Spróbuj jeszcze łączyć, muszą się dotrzeć, w jakim oni są wieku?
Przepraszam, ale po co sprzedawać setkę? 70tka jest zdecydowanie za mała, 80tka to minimum, ale wg mnie jak już chcesz trzymać ich osobno to lepiej dokupić drugą setkę, nie jest to duży wydatek, a dla świnek zdecydowanie większy komfort psychiczny.

nie mam miejsca na dwie setki!już ta setka się ledwo mieści
70 tez może być warunkowo, chciałabym 80 ale jak dwie klatki to mogę mieć jedynie taką, chyba że rodziców namówię na 80 bo już rozmawiałam z tym z mamą i powiedziała że jak sprzedamy setkę to kupi nowe klatki.a jak nie to po prostu chyba będę zmuszona jedną świnkę oddać (Tofika) komuś z rodzinie np. babci bo ona uwielbia takie zwierzątka i chciałaby mieć, a na utrzymanie jej ma. :( bo nie zamierzam patrzeć jak siedzą w za małych klatkach -.- a 70 cm to i tak lepiej niż 60 cm w której aktualnie tymczasowo jest Tofik z codziennym wybiegiem.A klatkę 70 cm ma też tu myślę że kilka użytkowników więc nie byłabym jedyna.Tak czy owak nadal oglądam klatki na allegro i innych stronach żeby mieć już wybraną.

nie pierwszy raz Tofikowi krew leciała i miał coś rozciętego, więc nie ma sensu raczej ich ponownie łączyć, Pako ma 10 miesięcy a Tofik 7 miesięcy.I za każdym razem jak się spotkają to zaraz szykują się do walk, a łączenie trwało już 2 miesiące.Myślę że po prostu ja źle zrobiłam że wzięłam Tofika jak miał 5 miesięcy :/ Po za tym Tofik jest raczej samotnikiem bo z każdą świnką którą napotka walczy.Przedwczoraj np. ugryzł w łapkę świnkę mojej koleżanki :/

OD 14.04.18r. ZE MNĄ:
Alfie i Crispy

Paula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Paula » 7 lipca 2013, 23:20

klatka 70 jest dobra dla jednego prosiaka, wcale mala nie jest, moj ma jeszcze półeczke, z reszta pisano kiedys ze 70 tez moga byc dla jednej swinki wiec taka keidys upatrzylam na allegro i Roki mieszka juz w niej z jakies 3 miesiace :)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
alvantis
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: alvantis » 8 lipca 2013, 11:29

no więc się zobaczy jak to będzie ale myślę że pewnie mama kupi 70 i 80 :p jedna będzie na ziemi, a druga tam gdzie aktualnie setka stoi :)

OD 14.04.18r. ZE MNĄ:
Alfie i Crispy

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Świnki morskie: Mika, Fela, Franek (niestety oddany), Toffi [*]
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 8 lipca 2013, 13:38

Od kilku dni mam podobny problem. Mama świnka gania po całej klatce swoją córę, a ta przeraźliwie piszczy. Czy jest to tylko konflikt, który świnki rozwiążą same czy muszę je rozdzielić?

Awatar użytkownika
shoti1910
Użytkownik
Świnki morskie: Sorin, Henio, Mailo i Gucio
Kontaktowanie:

Postautor: shoti1910 » 8 lipca 2013, 14:08

Paula pisze:klatka 70 jest dobra dla jednego prosiaka

Otóż nie jest

Idąc cmentarną aleją, szukam Was, moi przyjaciele

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 8 lipca 2013, 17:06

surowka
U mnie jest tak od początku. Na to chyba nic nie poradzimy. :/

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Paula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Paula » 8 lipca 2013, 18:26

shoti1910 pisze:
Paula pisze:klatka 70 jest dobra dla jednego prosiaka

Otóż nie jest

Jest bo jak mialam kupic to kilka forumowiczy mowilo ze 70 jest tez dobra, wiec poki nie planuje drugiej swinki to nie bede zmieniac

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca