Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Narodziny młodych świnek

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Kubas2072
Użytkownik
Kontaktowanie:

Narodziny młodych świnek

Postautor: Kubas2072 » 28 lipca 2013, 14:01

Witam wszystkich wczoraj urodziło mi sie 5 małych świnek i mam problem ponieważ 3 z nich sa wygladaja na zdrowe chodzą i ssą mleko matki ale 2 z nich są strasznie osowiała i wyglądają jak by miały jakiś paraliż, karmiłem je cała noc bo nie maja siły podejsć do matki znaczy jeśli dają radę to trochę sie wloką lecz strasznie ciężko im to idzie. Mam problem bo nie wiem czy je karmić i czym dawałem i na razie normalne mleko i mam pytanie czy one przeżyją. Jesli macie jakieś doświadczenia lub dobre porady to piszcie śmiało czekam;))

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
mimusia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Narodziny młodych świnek

Postautor: mimusia » 28 lipca 2013, 14:22

Świnki nie powinny pić krowiego mleka. Nie możesz ich po prostu dostawić do matki?

Kubas2072
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kubas2072 » 28 lipca 2013, 14:26

próbowałem ale matka jest strasznie szalona a chciałbym żeby wszystkie przeżyły.

Awatar użytkownika
mimusia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: mimusia » 28 lipca 2013, 16:20

Szalona to znaczy jaka? Skoro reszta pije z cyca, to i tym słabym powinna pozwolić. Jeżeli nie a rady, to czym prędzej idź do weterynarza.

Olivianna
Użytkownik
Świnki morskie: Askja
Colima
Kontaktowanie:

Postautor: Olivianna » 28 lipca 2013, 16:21

Gdy mojej koleżance urodziły się małe świnki i ich matka zmarła to karmiła je strzykawką czymś co dostała od weterynarza. Więc jeśli chcesz by przeżyły idź do weta, od Ciebie pokieruje co i jak, być może da jakieś mieszanki. Póki co staraj się je do matki przybliżać, rozumiem, że może być ciężki. Jeśli nie masz możliwości dzisiaj to jutro od razu z rana leć do weta. Może są chore? 5 świnek to chyba nie była pierwsza ciąża?

Obrazek

Kubas2072
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kubas2072 » 28 lipca 2013, 18:10

Pierwsza ciąża. Jutro podskocze do weta bo dzis wszystko zamknięte a w okolicy nawet nie ma osoby która zajmuje sie takimi maluszkami tylko dwaj którzy zajmuja sie bydłem;/

Olivianna
Użytkownik
Colima
Kontaktowanie:

Postautor: Olivianna » 28 lipca 2013, 19:03

ojej.. to dużo maluchów jak na pierwszą..
ale może wydobrzeją.. ważne by do jutra przetrzymały.. biedactwa odrzucone przez matkę :(
Może weź na bok matkę i dwa maluszki.. może uda się coś z niej wyciumkać

Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 28 lipca 2013, 19:14

5 młodych w jednym miocie? :eek: To jest strasznie dużo! Normalny miot liczy 2-3 młode, powyżej tej liczby sama ciąża i poród może stanowić zagrożenie dla samicy, nie mówiąc o wychowywaniu... W końcu samica ma tylko 2 sutki, gdyby chciała wykarmić tyle dzieci musiałaby to robić na trzy tury.
Jak masz wagę kuchenną zważ koniecznie je wszystkie, zapisz wyniki i kontroluj czy przybierają na wadze. Waga urodzeniowa powinna wynosić ok. 100 gram.
Sztuczny odchów małych świnek to nie jest łatwa sprawa i często się nie udaje. Ale skoro młode nie piją mleka matki i musisz karmić je sztucznie kup mleko dla kociąt (sztucznej mieszanki dla świnek nie ma, a krowie się nie nadaje). Poza tym młode od pierwszych godzin życia mogą przyjmować stale pokarmy więc zachęcaj je do karmy, siana, owoców i warzyw, dobrze gdybyś miał wysokokaloryczną karmę o bogatym składzie (najlepsze są karmy ratunkowe, ale niestety nie wiem gdzie takową można zdobyć, bo nie jest to popularny produkt). Jak mają przeżyć to muszą jeść.
Świnki morskie raczej nie odrzucają młodych, więc najprawdopodobniej jak młode zostaną przystawione do matki będzie ona je karmić - próbuj.
Koniecznie zbadaj czemu młode są osowiałe i nie chodzą - tu niezbędny jest weterynarz. Mogą mieć wadę wrodzoną, mogły nabawić się jakiegoś uszkodzenia przy porodzie, bardzo możliwe jest też, że cierpią na tzw. świnkowy paraliż wywołany ciężkim niedoborem wit C.
I tu dochodzimy do kolejnej ważnej rzeczy - koniecznie podawaj karmiącej mamuśce zwiększone dawki wit C (Cebion lub Juvit z apteki, podajemy strzykawką bez igły prosto do pyszczka ok 10 kropel dziennie - dla karmiącej dawka spokojnie może być nieco większa). Niemrawym małym też możesz podawać wit C, na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Kubas2072
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Kubas2072 » 29 lipca 2013, 11:14

przez noc 3 zmarły. Nie podołałem karmieniu;/ Zaraz jade do weta i zobacze co mi powie ale jedna juz prawie zimna jest;/ wiec nie wiem czy zdarze. Dziekuje za odpowiedzi;)

Olivianna
Użytkownik
Colima
Kontaktowanie:

Postautor: Olivianna » 29 lipca 2013, 12:47

O kurde.. biedne maleństwa :( A matka jak? Napisz od razu co weterynarz powiedział

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca