Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Iga, Tosia i Tofik witają :)

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Re: Iga i Tosia witają :)

Postautor: Fionka » 1 października 2013, 9:06

Wczoraj stwierdziłam, że trzeba zabrać ścianę dzielącą dziewczyny i muszą się wreszcie pogodzić. Noc spędziły razem, ale nie jest idealnie. W prawdzie nie walczą, jednak Tośka cały czas gania Igę z miejsca na miejsce, a ta biedna przed nią ucieka. Jak na razie się nie gryzą, jednak to ganianie nie jest do końca bezpieczne, Iga boi się wejść do swojego domku, bo Tośka ją zaraz z niego wygoni. Iga jest przez to mocno zestresowana, bo nawet spać w spokoju nie może, tylko ciągle musi czuwać, czy czasem ta zołza nie podchodzi, a widzę, że to wszystko mocno ją męczy, bo głowa ze zmęczenia sama jej leci.

Jest jakiś sposób aby Tośka przestała ją tak ganiać??

Dziś sprawa wygląda lepiej niż wczoraj :) mniej się ganiają, jednak zaufaniem Iga nie obdarza jeszcze Tosi :distrustful:
oczywiście nie leżą razem i starają się unikać, a bardziej Iga Tośke, bo Tośka zabiega o towarzystwo Igi :lol: czasem wygląda to komicznie, a czasem bardzo mi szkoda biednej zestresowanej Igi :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

boczek12
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: boczek12 » 3 października 2013, 11:26

Ale śliczne:) Witam was wszystkich:)

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 21 października 2013, 17:47

Dawno mnie nie było, więc czas aby wrzucić trochę fotek dziewczyn i oseska :)
Dziewczyny są nadal razem, chodź różnie między nimi bywa ;) mały siedzi sam, jednak chodzi na spacery z dziewczynami, oczywiście pod pełną kontrolą :) jest chłopak bardzo żywy, ciągle gada i gada i gada :lol: już bardziej nam ufa, nie ucieka jak wkładam rękę do klatki, aby go pogłaskać :) a spacery z dziewczynami są dla niego czymś na co wyczekuje każdego dnia :tooth: Tofiś ma już 570 g :D więc jeszcze trochę i umawiamy się z wetem na zabieg :) po czym po odczekaniu odpowiedniego czasu już na stałe będzie z dziewczynami :love:

Na początek filmik ze wspólnego spaceru mojego stada :D
http://www.youtube.com/watch?v=7Mh5ySh_ ... e=youtu.be

A jeśli chodzi o łączenie dziewczyn to ja nie wiem co o nich myśleć :hmmm:
Czasem jest między nimi tak:
Obrazek

a innym razem znów jak na filmie:
http://www.youtube.com/watch?v=7TPDNfhP ... e=youtu.be

A teraz kilka fotek :)
Moje kochane nóżki, jak mi wygodnie :D
Obrazek

nosek :D ciekawe czy coś dają :lol:
Obrazek

Mniam, mniam :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dasz marchewkę :D
Obrazek

Oj już mi nie rób tych zdjęć :D
Obrazek

Coś chcesz ode mnie :D??
Obrazek

No dobra kilka póz może być :P
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 21 października 2013, 18:31

Świniaczki cudooowne <3

Paula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Paula » 21 października 2013, 19:12

słodkie są :D a jak pozują :P

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
alvantis
Użytkownik
Świnki morskie: Dunia [*], Łatek 1 [*], Łatek 2 [*], Pako [*], Tofik [*] , Mientus [*], Alfie, Crispy
Kontaktowanie:

Postautor: alvantis » 21 października 2013, 19:35

nie no cała gromadka słodziutka <333 pozdrów wszystkich a zwłaszcza imiennika jednej z moich świnek czyli Toficzka <33

OD 14.04.18r. ZE MNĄ:
Alfie i Crispy

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Iga, Tosia i Tofik witają :)

Postautor: Fionka » 21 października 2013, 19:40

Moje całe stado przed chwilką wymiziane, wyściskane i pozdrowione :P i oczywiście wszystkim dziękują za komplementy :tooth:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 12 listopada 2013, 13:30

U nas trochę zmian :) Jedyne co zostało nie zmienione to chyba to, że dziewczyny nadal za sobą nie przepadają i zdarzają im się ciągłe sprzeczki, a bardziej terror Tośki nad Igą...
A ze zmian Tofiś dostał prywatny wybieg. Urósł tak, że nie można było już go trzymać w zamkniętej klatce, bo za mało miał miejsca :D Został przeniesiony do pokoju z dziewczynami i jest prze-szczęśliwy :) u dziewczyn nowe podłoże w kojcu :D zrobiona kuweta, zabezpieczona grubą folią, aby nie wsiąkało jak nasikają na to drewniany żwirek i na niego mata łazienkowa i jak na razie zdaje egzamin i dziewczyną się podoba, efekt końcowy na zdjęciach poniżej :)

nom i kolejna może nie zmiana, ale krok do przodu :) Tofiś jest na jutro umówiony z wetem p. Ziółkowskim na kastrację. Ale mam stresa. Trzymajcie kciuki, aby wszystko się dobrze skończyło i mały cały i zdrowy po zabiegu wrócił do domku :) i tu pytanie do doświadczonych w kastracjach, czy jakoś specjalnie przygotować mu wybieg z klatką?? bo zastanawiam się czy opcja pozostawiania mu możliwości wchodzenia i wychodzenia z klatki jak będzie miał szwy jest dobry...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i nowy wybieg Tofisia i kojec dziewczyn :)
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 14 listopada 2013, 18:47

Tofiś miał wczoraj zabieg, przywiozłam go do domku trochę przerażonego jeszcze i skołowanego, ale jak zwiedził kąty swojej klatki i zobaczył dziewczyny, wiedział, że już jest bezpieczny w domku :) chodź biedny wie, że zrobili mu coś złego :( muszą go szwy troszkę jeszcze boleć i ciągnąć, bo już za nie łapał i troszkę je poszczępił... muszę przez to uważać na to aby ich nie zdjął sobie za szybko... jeśli nie zdejmie ich sobie do końca to mam za 10 dni pojechać na zdjęcie ich do weta, ale jak już 1 dnia części ich nie ma to myślę, że Tofiś ściągnie je sobie całkiem, oby nie za szybko... oczywiście maluch musi przez 4 dni dostawać antybiotyk, który pomoże mu szybko wrócić do pełni sił :) obecnie jest jeszcze bardzo spokojny, ale mam nadzieje, że mu to nie zostanie i znów będzie wesołą brykającą świnką :) a i zauważyłam, że dużo więcej pije niż przed zabiegiem :)

po rozmowie z wetem dowiedział się też, że nie ma szans po wycięciu jąder, aby plemniki przetrwały jeszcze 6 tygodni w organizmie świnki... a to dlatego, że nie ma tego płynu w którym one żyją, a bez niego długo nie przeżyją... i nawet jak to tydzień max 2 nie więcej :) i że jak chce go złączyć z dziewczynami to max po 3 tygodniach, a nawet wcześniej mogę śmiało próbować, a ten czas po to aby doszedł całkowicie do siebie i wszystko się całkiem zagoiło :) ale myślę, że ok 4 tygodni to poczekam, tak tydzień przed świętami ich połączę, aby jak pojadą ze mną na święta do domku, bez problemu razem spędzali czas :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 22 grudnia 2013, 20:53

Nom to świnie moje przeżyły dziś długą podróż do "Babci" :D 3 godziny w transporterze im się nie podobały. A nawet podczas drogi Tofiś przytulał się do Igi, a jej to nie przeszkadzało, bo razem jechali :) święta będą zmuszone spędzić w mniejszej klatce, niż mają wybieg, bo tylko w 100 :( to jest klatka drewniana na dodatek, ale nie jest im źle, może lepiej się zintegrują :) ale co dziennie będą oczywiście wyciągane na wybieg :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Powitania”