Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Bezimienna (jeszcze) świnia i ja

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
rstyle
Użytkownik
Kontaktowanie:

Bezimienna (jeszcze) świnia i ja

Postautor: rstyle » 21 października 2013, 22:22

Cześć,

chciałem przywitać się z Wami, gdyż od paru tygodni przeglądam to forum, a dzisiaj wreszcie przytargałem swą świnię do mieszkania. ;)

Historia z naszą bezimienną świnką jest... nieco dziwna. Zabijecie mnie, ale... nigdy w życiu nie chciałem mieć gryzonia. Nie to, że mnie brzydziły jak niektórych (ok, za szczurami naprawdę nie przepadam), ale po prostu jestem kompletnym kocik freekiem. Z racji na to, że po przeprowadzeniu się na studia stwierdziliśmy wraz z dziewczyną (i mamą, też kociarą), że kot to jednak spore zobowiązanie (także finansowe - uważam, że jak karmić, to tym co najlepsze, a nie jakimś royal caninem... ble) i w przypadku wakacji czy też innego nagłego wypadu nie wiadomo co z nim zrobić (bardzo duża część kotów okropnie boi się podróży). Mama poradziła mi świnkę. Oczywiście - każde zwierze to ogromna odpowiedzialność, niezależnie od rozmiaru, jednak znacznie łatwiej w razie potrzeby komuś podrzucić świnkę (naturalnie wyselekcjonowanej osobie :]) czy też nawet zabrać ją ze sobą (choć o tym potrzebuję poczytać). Moja dziewczyna za to lubi gryzonie i - choć początkowo niepewnie i ze strachem - podłapała pomysł. Dzisiaj, gdy pokazałem jej naszą śliczną świnię w sklepie zoologicznym, to od razu stwierdziła, że musi być nasza. ;)

Co prawda zapłaciliśmy za nią 80zł (wynegocjowałem 10% rabat na wszystko, więc nie wyszło tak źle :P), ale chcieliśmy uwolnić ją od kopulujących się obok niej szczurów. :P Oj, żartuję, nie znam relacji szczury-świnka.

Niestety przez najbliższe parę miesięcy nie pozwolimy sobie na drugą świnkę... Ale z pewnością w przyszłym roku powinna poznać swego towarzysza - prawdopodobnie długowłosego.

Pani ze sklepu choć bardzo się starała nie była nieomylna - mówiła o wkraplaniu witaminy C do poidełka (dzięki Wam wiem, że to nie jest dobre rozwiązanie) i o paru innych sprawach sprzecznych z informacjami na forum. Nie potrafiła jednoznacznie stwierdzić czy to dziewczynka czy też chłopak - podniosła ją do góry i powiedziała "chyba facet, ale różnie bywa". Nie wydaje mi się to skomplikowane, ale wolę przez pierwsze 2-3 dni nie podnosić jej tak do góry.

Co ciekawe świnka po 2-3h zaczęła wąchać nasze palce, jeść nać pietruszki z ręki i przyzwyczaiła się do chodzenia (przez pierwsze 10 minut uciekała jak ktoś się głośniej ruszył). Nie zaszyła się w kącie, je i pije cały czas, trochę skacze i pokwikuje.

Niestety nie mam jeszcze domku dla naszej świnki - w sklepie nie było, a stwierdziłem, że w takim razie sam go zrobię.
Ciekawi mnie jeszcze sprawa podłoża - póki co kupiłem trociny (mogłem więcej poczytać...) i sianko (fajnie się zakopuje :P). Jak gruba powinna być tego warstwa? Wysokość kuwetki to ok. 14cm. Martwi mnie to, że już dzisiaj musiałem - w sumie nie wiem czy musiałem, nic nie śmierdziało, ale z kotem żyłem całe życie i się przyzwyczaiłem - wymienić ściółkę. Było tam bardzo dużo "bobków", a kto by chciał mieszkać we własnej / lub co gorsza cudzej / kupie... Czy też tak często to robicie?

Wybaczcie za pytania - miało być tylko przywitanie. Więc... Witajcie. :) Dodam, że pasjonuje mnie fotografia, więc możecie liczyć na sesje ze świnką w przyszłości. :P

Obrazek
Obrazek

Bezimienna, bo mamy dwie koncepcje - inna dla faceta, inna dla kobiety. Jak określimy płeć to poddam edycji nazwę tematu. :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Re: Bezimienna (jeszcze) świnia i ja

Postautor: merida91 » 21 października 2013, 22:54

Prześliczna świneczka ;) Wychrumkaj ją ode mnie i moich knurków. Jaką masz klatkę? ;p i jakie świnkowe papu kupiłeś? :D
Ja osobiście trocin spałam sporo, tak na 3 cm, nie wiem czy to dobrze czy też mało, ale świniaki mają miękko ;) jeżeli chodzi o zbieranie bobków super sprawdza się mata łazienkowa. Siuśki są pochłaniane przez troty, a bobki przez codzienną inwazję odkurzaczem ^^

rstyle
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: rstyle » 21 października 2013, 23:18

Klatka nie jest niestety jakaś ogromna, 80x50 (wysokośc ok. 60cm, choć głowy nie dam uciąć), ale niestety warunki nie pozwalają na większą. Postaram się jednak coś wykombinować, gdy świnka nieco podrośnie. Cóż, studenckie mieszkania jakie są, takie są. :P
Jakiej firmy - nie mam pojęcia, ogólnie niewielki wybór był tych klatek... Wiem tylko, że można zamontować hamaczek i inne akcesoria :p

Czytałem właśnie o matach, na pewno spróbuję. :)

Kupiłem papu Versele Laga, dziewczyna powiedziała, że jej chomik uwielbia tę firmę, więc zaufałem. Choć pewnie poeksperymentuję z innymi produktami. Chcę też dawać jej sporo zieleniny i ogólnie naturalnych składników. Oczywiście najpierw przeczytam stosowne tematy na forum, co by śwince nie zaszkodzić. ;) Dzisiaj otrzymała w prezencie pietruszkę i koperek, dawałem tylko z ręki (gdzieś wyczytałem - nie wiem czy u Was, czy na jakimś portalu - że to ważny element oswajania).

Z klatką już czuję, że popełniłem błąd, pewnie kupię coś polecanego, "firmowego" za jakiś czas.

Paula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Paula » 21 października 2013, 23:24

Hej :) ale słodka kruszynka z niej :D Jak nie okreslicie sami plci to po tych 3 dniach zrób jej zdjęcie to pomozemy :)

Na jedna swinke klatka 80 cm jest w sam raz przeciez :P to moj ma 70 bo 80 nie widzialam jak kupywalam, a to z neta

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 22 października 2013, 9:05

Klatka jest idealna, a jedzenie Versele Laga jest jednym z najlepszych. Moja świnki uwielbiają Cavia Nature :)

monka1222
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: monka1222 » 24 października 2013, 19:35

Witamy na forum!
Klatka średnia, ale może być - na początek ;)
Co do Versele Laga to dobrze, że zaufałeś swojej dziewczynie :D
No i czekamy na więcej zdjeć

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Powitania”