Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Choroba świnki

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
paniświnkowa888
Użytkownik
Kontaktowanie:

Choroba świnki

Postautor: paniświnkowa888 » 6 listopada 2013, 20:36

Moja świnka morska dzisiaj w klatce zaczęła troszkę popiskiwać i tak jakby coś z siebie strząchać, jak wzięłam ją na rączki to zaczęła nóżką trzęść. W sobotę idę z nią do weterynarza, ale chciałabym wiedzieć co jej może dolegać. PROSZĘ O POMOC :*

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Nicol2212
Użytkownik
Świnki morskie: Lolek
Kontaktowanie:

Re: Choroba świnki

Postautor: Nicol2212 » 6 listopada 2013, 20:54

Witaj,

sprawdzałaś futerko czy nie ma robaczków na nim ?
Może to wszołki?
Świnka trzęsła nóżką...przyjrzyj się jej z bliska...
Dziwne.
Obejrzyj dokładnie całe jej futerko.
Do soboty daleko...
Napisz czy coś zauważyłaś proszę.

Pozdr

paniświnkowa888
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: paniświnkowa888 » 6 listopada 2013, 21:36

Nic w futerku nie ma sprawdziłam. Jest też troszkę smutna, ale normalnie je, pije, prosi o jedzenie, normalnie się załatwia. Jakoś dziwnie się zachowuje. Około dwa tygodnie temu, byłam z nią u weterynarza aby obciąć pazurki i on mówił, że wszystko z nią dobrze, tylko musi troszkę schudnąć. Może ma depresje...
A takie pytanie jeszcze: Czy śwince jak dotyka się plecków to powinno się czuć kręgosłup? Nie mocno, ale czy powinno?

Awatar użytkownika
LG
Użytkownik
Świnki morskie: Pinki[*]
Chrumek[*]
Gerwant
Kontaktowanie:

Postautor: LG » 6 listopada 2013, 22:36

Jak u większości strunowców, póki nie możesz go 'złapać' z obydwu stron palcami to jest dobrze. Gdyby ciebie ktoś głaskał po plecach też by poczuł kręgi, ale nie tak wyraźnie jak u świnek. Nasz kręgosłup posiada naturalne 4 krzywizny (2x kifoza i 2x lordoza), a świnek nie.
Może czuć się samotny jeżeli jest sama i może być to nawet depresja. To tak jakbyś Ty musiała mieszkać z ludźmi, których języka nie rozumiesz. Niby są z tobą, opiekują się tobą, ale nawet nie możesz z nimi pogadać. Nie rozumiesz ich całkowicie, a oni nie zawsze rozumieją ciebie.
Mój ma aktualnie problem z młodszym kumplem. Nie może się do niego do końca przekonać bo przez 5 lat mieszkał sam. Miał spokój, a tu nagle młody się pojawił. Nie atakuje go, nie robi mu nazłość(raczej młody go irytuje), ale nie wie chyba jak to jest żyć w stadzie, dzielić się wszystkim (dodatkowo jest chory teraz więc, nie jest skory do zabaw).
Jeżeli nie stoi Ci nic na przeszkodzie, spraw jej współlokatora tej samej płci.

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 7 listopada 2013, 11:11

Czy świnka dostaje odpowiednią ilość wit.C? To popiskiwanie w klatce w jakich sytuacjach się zdarzało? może próbowała się wtedy załatwić? oglądnij dokładnie miejsce w którym się załatwi czy nie ma plamek krwi. Równie dobrze może mieć zaparcie i po prostu próbuje zrobić kupkę ale nie potrafi. Weź świnkę na kolana i głaszcz ją od główki wzdłuż boków tułowia do samego kuperka, powoli i delikatnie. Jak się przyzwyczai możesz zwiększyć uciska w okolicy boków brzuszka. Masz może w domu taki woreczek z żelem, który wkłada się do ciepłej wody? Jeśli tak to płóż go pod ręcznik na kolanach i na ręcznik świnkę. Świnka mogła też uderzyć się w tą łapkę? ma domek w klatce który mógł przytrzasnąć jej łapkę? a może przy wyskakiwaniu z klatki zahaczyła łapką o pręt i teraz ją pobolewa.
Przyczyn może być jeszcze wiele, szkoda że wcześniej nie możesz udać się do weta.

paniświnkowa888
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: paniświnkowa888 » 7 listopada 2013, 19:01

Właśnie wróciłam od weterynarza, bo było z nią nie najlepiej. Okazało się, że jest przeziębiona, dostała zastrzyki i antybiotyk, miała problemy z załatwieniem się, ale dostała lek. Dziękuje wam bardzo za pomoc.
A no i tak dostaje witaminę :)

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 7 listopada 2013, 19:04

Dobrze, że udało Ci się iść z nią do weta ;) zawsze to profesjonalna opinia i pomoc :) Trzymaj ją w ciepełku i pozwól odpocząć. Masz iść na jakąś kontrolę za jakiś czas?

paniświnkowa888
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: paniświnkowa888 » 13 listopada 2013, 18:58

Byłam z nią w tamtym tygodniu i dzisiaj i nie jest już przeziębiona, ale nie jest z nią dobrze, nie chodzi, mało pije i je, dzisiaj dostała 3 zastrzyki, ostatnio też dostała dwa, teraz jest z nią coś złego i od jutra codziennie mam do tej pani chodzić. Postaram się jutro napisać więcej,bardzo się martwie. :sad: :sad: :sad: :sad:

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 16 listopada 2013, 11:48

Co ze świnką? jej stan się poprawił?

paniświnkowa888
Użytkownik