Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Wszyscy maniacy prośków witajcie!

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Awatar użytkownika
TheMsBara
Użytkownik
Świnki morskie: Świnusia ;) próbowałam mówić jakimś imieniem do niej, ale zawsze jest prośkiem ;)
Kontaktowanie:

Wszyscy maniacy prośków witajcie!

Postautor: TheMsBara » 14 stycznia 2014, 12:50

Hej,
Zacznę od przywitania :) a więc mam na imię Baśka i jestem maniakiem świnkowym. Mam córunie, panią Świńcie:). Postanowiłam do was dołączyć i powymieniać się doświadczeniami o świniuchach ;). Dodatkowo dziś dowiedziałam się, że mój Prosiek ma krwiaka :( w niedzielę na wieczór napuchło jej uszko. Dziś odwiedziłam weta, dał jej zastrzyk, aż się popłakałam jak zapiszczała i uciekła mi na ręcę :sad: :sad: :(. W czwartek bedzie jej spuszczał tą krew z uszka. Te informacje moga komuś pomóc więc jak coś zapraszam PW. W maju roku 2013 wyprowadziłam się od rodziców i zawsze chciałam mieć świnke (kiedyś była u nas w domu, zdechła na jakieś problemy z jajnikami w wieku 4 lat). W porozumieniu z moja siostrą która jest szczurzycą:) znalazła mi na jakimś forum prośka, który jest teraz ze mną. Ludzie od których ją mam kupili ją dla dziecka, które miało 4 lata ;/. Raczej o nią nie dbali, nie miała poidełka (bo to dodatkowy koszt) piła z miseczki. Teraz już nauczyłam ją pić normalnie, ale musiałam ją przenieść z sypialni do kuchni, bo strasznie waliła ząbkami o pojnik, aż się spać nie dało:). A więc trafiła do mnie (i bardzo dobrze!). Mieszka w ogromnej klatce po szczurach. Ma domek zrobiony z paneli;p przez mojego teścia i chlopaka, oj uwielbia go obgryzać xd. Używam żwirku/trocin, tak pół na pół. Ma swój paśnik na sianko, miseczkę na granulki z witaminą C i deseczkę na której uwielbia leżeć. Przepraszam, że piszę jak kompletny nieogar, ale strasznie sie zastanawiam jak to dalej będzie z moją prośką :( Przyjmiecie nas do waszej ogromnej rodziny? :) pozdrawiam Baśka
Ostatnio zmieniony 15 stycznia 2014, 13:14 przez kin28, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się pisać czarną czcionką, albo chociaż nie tak rażącą :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Susłowata
Użytkownik
Świnki morskie: Dropsio
Kontaktowanie:

Re: Wszyscy maniacy prośków witajcie!

Postautor: Susłowata » 14 stycznia 2014, 14:24

A jaki granulat dostaje, jeżeli można wiedzieć?
Mam nadzieję, że będzie ok z tym uszkiem :ok:
P.S. to, że świnka nie ma poidełka, a miseczkę wcale nie znaczy że jest zaniedbana. Ja sama używam miseczki, bo z poidełka woda wiecznie smakowała glonami, mimo codziennego wyparzania, zalewania octem z kwaskiem itp...
A miseczkowa woda smakuje tak jak powinna ;) Chyba że to nie były jednak jedyne oznaki tego zaniedbania... Choć sam fakt, że świnka "należała" do 4-latka mnie przeraża...

Tylko durnie twierdzą, że zwierzęta nie mają duszy...
Caviarniana Dropsio

Awatar użytkownika
TheMsBara
Użytkownik
Świnki morskie: Świnusia ;) próbowałam mówić jakimś imieniem do niej, ale zawsze jest prośkiem ;)
Kontaktowanie:

Postautor: TheMsBara » 14 stycznia 2014, 15:39

już piszę. używam granulatu "mega C" firmy bodajże tima. Co do picia z miseczki podobno na okrągło wylewala, a podejście typu że to dodatkowy wydatek to co by było teraz jak na weta trzeba dać :-( nawet nie chce myśleć :-( ... a swinek to moja mała niezdara i lepszy dla niej pojnik, i nie neguje jeżeli ktoś uważa że jego zwierzak lepiej ma jak pije z miseczki :-)

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Świnki morskie: Lilly:)
Kontaktowanie:

Postautor: Patrycja » 14 stycznia 2014, 20:18

witaj prosimy o zdjęcia świnusi:))))

Awatar użytkownika
TheMsBara
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: TheMsBara » 14 stycznia 2014, 20:27

no właśnie próbowałam dać jej foto jako avatar ale coś mi nie wyszło :-D jutro jak usiade przy lapku to coś wymysle , bo dziś już mi się nie chce włączać, a na tel. jestem ograniczona xd

Awatar użytkownika
TheMsBara
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: TheMsBara » 15 stycznia 2014, 11:21

Porcja zdjęć mojego Prosiulka <3 (mało ze względu na cholernie słaby net)
To jest moje ulubione zdjęcie :) wyglądana smutną, ale to tylko pozory ;p
Obrazek
Olbrzymia powierzchnia do głaskania :) (słaba jakość:()
Obrazek
I to co chyba wszyscy kochamy <3 łapcinki <3
Obrazek
A takie foto dostałam od siostry jak czekała świniaka na mój przyjazd i zabranie do domku (miała takie kukuryku na główce)
Obrazek

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 15 stycznia 2014, 13:17

Witaj :)
Super świnka, fryzurkę ma fajną :D

Dajesz jej sam żwirek do klatki? Bo może być trochę twardy dla świnkowych łapek :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
TheMsBara
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: TheMsBara » 15 stycznia 2014, 13:42

tam gdzie siusia ma zwirek który przykrywa sobie swinek siankiem, w domku ma trocinki :-)

Awatar użytkownika
Susłowata
Użytkownik
Świnki morskie: Dropsio
Kontaktowanie:

Postautor: Susłowata » 15 stycznia 2014, 13:54

NIe mówię, że świnka ma lepiej, jak ma miseczkę ;)
A proś super :D
Dobrze, że jest już u Ciebie ;) Może pomyślisz o towarzyszu dla Świniaka?

Tylko durnie twierdzą, że zwierzęta nie mają duszy...
Caviarniana Dropsio

Awatar użytkownika
TheMsBara
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: TheMsBara » 15 stycznia 2014, 14:39

ja to bym chciała całą hodowlę swinek xd ale niestety nie mieszkam sama i mój chłopak się nie zgadza :-( nie pomagają kobiece sposoby przekonywania :-( ale pewnie kiedyś "doadoptuje" swiniaczke, żeby mój pros sam nie był :-)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Powitania”