Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Łamiący się ząb, co robić?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Baśka99
Użytkownik
Świnki morskie: Baśka (skinny)
Kontaktowanie:

Łamiący się ząb, co robić?

Postautor: Baśka99 » 2 maja 2014, 8:47

Moja Baśka trzeci raz w tym roku złamała tego samego zęba. Jest to górny, prawy ząbek. Wydaje mi się, że to dlatego, że ciągle gryzie klatkę i miseczkę z jedzeniem, nawet wtedy, kiedy karma w miseczce jest 'świeża', dopiero nasypana. Świniak ma też cały czas dostęp do siana. Co mam zrobić, żeby ząbek się nie łamał? Dawać jej jakieś witaminy? Codziennie dostaje warzywa i owoce.
Z góry dziękuję za pomoc. :(

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Łamiący się ząb, co robić?

Postautor: Renika » 5 maja 2014, 23:55

Spróbuj podawać śwince gryzaki z siana, korę wierzby lub patyczki do gryzienia (są w sprzedaży). Zastanowiłabym się też nad zabespieczeniem prętów z klatki,np.tekturą. Wit.C też nie zaszkodzi (natka, dzika róża, kropelki).

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 13 maja 2014, 7:32

U mnie wysmarowanie prętów cytryną pomogło - przynajmniej na chwilę :)

lexon
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: lexon » 13 maja 2014, 15:31

zgadzam się z Renika patyczki nawet takie zwykłe z parku małe mogą pomóc. Natomiast u mnie sprawdzonym sposobem zawsze było: wysuszyć piętkę od chleba do takiej 'twardości/kruchości' i gdy znowu gryzie klatke to daj jej tą piętke. Jeżeli zje i nadal gryzie klatke to daj jej kolejną piętkę. Ona sobie w ten sposób piłuję ząbki bo gdy gryzie to oznacza, że jej rosną.

Pamiętaj by wypuścić czasem świnkę z klatki by pobiegała sobie w jakimś pilnowanym przez ciebie pomieszczeniu, jeżeli jej nie wypuszczasz to też więc może być przyczyną, bo dostaje jakby świra.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 13 maja 2014, 23:54

Gałązki zdecydowanie lepsze od chleba. Wypieki nie należą do menu świnek, a jeszcze dziś do chleba dodaje się takie paskudztwa, że sama jestem wybredna i nie znoszę większości dostępnych w sklepach chlebów, to co dopiero wpływ tej chemii na maleńki organizm świnki... O tym, czy świnkom smakuje czy nie, nie ma co mówić, bo świnki ogólnie lubią to, co nie jest dla nich zdrowe. ;)

Pobiegać świnka musi koniecznie, codziennie. Nie wyobrażam se trzymania świnki zamkniętej w klatce. Świnka to tak jakby króliczek czy piesek, a nie mała myszka. Niech se chodzi. A jaką radochę sprawia widok biegającej tam i z powrotem świnki. XD

tancerkam
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: tancerkam » 29 marca 2015, 12:39

To może być szkorbut czyli niedobur witaminy C mój prosiak to miał pojechałam do weta dał mu zastrzyk i dawałam dużo kropelek z witaminą C i jest ok :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca