Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dzieeeeń dobry!! ;)

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Awatar użytkownika
Sandra_i_Mumi
Użytkownik
Świnki morskie: Mumi
Kontaktowanie:

Dzieeeeń dobry!! ;)

Postautor: Sandra_i_Mumi » 19 maja 2014, 0:55

Witajcie!! :)

Pewnego pięknego niedzielnego dnia podczas spaceru po zoo zauważyłam malutkie stworzonka...były takie słodkie! Natychmiast przez myśl przewinął mi się obraz dzieciństwa. Ja i moja świnka MUMI. Niestety słabo jednak pamiętam jej obraz gdyż byłam zbyt mała. Świnka ta była caaaaaalutka czarna :)

Tak, to nie był przypadek...zrozumiałam wtedy, że do pełni szczęścia brakuje mi właśnie takiego kochanego stworzonka. Nie tracąc czasu następnego dnia udałam się do sklepu zoologicznego. W akwarium znajdowało się ok 10 świnek i kilka króliczków. Moją uwagę przykuła biała kuleczka, która trzymała się z dala od tej całej gromadki. Pozostałe przybiegły do szyby... jednak nie ona. Dzisiaj wiem, że w ten sposób chciała zwrócić na siebie uwagę. Była inna pod każdym względem... Tamte brykały po całym akwarium, piszczały i dominowała w nich czarna sierść.
Poprosiłam sprzedawcę, aby pokazał mi właśnie upatrzoną przeze mnie kuleczkę.

Ooo tak! To była miłość od pierwszego wejrzenia, okazało się, że moja kuleczka ma niesamowite umaszczenie, a zresztą... zobaczcie sami :

z.jpg

Zakup udany. Okazało się, że jest to chłopczyk! Świetnie :) Maluszek miał wtedy ponad miesiąc. Nie wiedziałam jednak jak dać mu na imię, postanowiłam go troszkę poobserwować i nadać mu odpowiednie.

Świnka, jak każda na początku była zamknięta, niechętnie wychodziła z domku, a miska z jedzeniem opróżniała się w niewyjaśnionych okolicznościach. Po może 2-3 dniach świnka oswoiła się całkowicie. Podczas głaskania zauważyłam, że w czterech miejscach ma strupki. Zaczynała się wtedy drapać... Na następny dzień popędziliśmy do weterynarza, który podał jej serię trzech zastrzyków w odstępach tygodniowych. Mały jest zdrowy, okazało się, że z zoologa przyniósł świerzb. W międzyczasie na cześć starej świnki, bo dzięki wspomnieniom kuleczka pojawiła się w moim domku, dostała na imię właśnie MUMI! Pan Mumi. Wcześniej bardzo zamknięty świnek, dziś brykający, liżący, uwielbiający pieszczoty, kochany, słodki i dający ogrom szczęścia Mumi!! ( Mogłabym wymieniać jego cudowne cechy dalej :P )

Właśnie On wita się z Wami, z lekkim spóźnieniem, aczkolwiek już obecny M U M I !! ;)

Pozdrawiamy serdecznie

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: Dzieeeeń dobry!! ;)

Postautor: kin28 » 19 maja 2014, 17:36

Witamy, witamy.
Fajnie, że zdecydowałaś się znowu na świnkę, to takie pocieszne istotki :D
Maluch już jest zdrowy? :) Nie myślałaś, o koledze?

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Nejvii
Hodowca
Świnki morskie: hodowla Nejvii Cavia
Kontaktowanie:

Postautor: Nejvii » 19 maja 2014, 18:33

W pierwszej chwili pomyślałam 'jaki maleńki!' ale chwilę później uświadomiłam sobie, że nasz gutek jest podobnej wielkości ;) Wszystko co maleńkie jest takie śliczne <3

Dobrze, że szybko zareagowałaś na oznaki choroby. Z tym nigdy nie ma żartów u tak małych zwierzątek.

Awatar użytkownika
Sandra_i_Mumi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandra_i_Mumi » 19 maja 2014, 19:02

Dziękujemy za miłe powitanie ;)

Tak, Mumi już jest zdrowy... pojawiliśmy się u weterynarza bardzo szybko, już podczas drugiej wizyty okazało się, że nie ma ani śladu świerzbiku :) Kolejna wizyta była więc tylko dopełnieniem... Małego cudaka czeka jeszcze tylko odrobaczenie, ale to dopiero za miesiąc :)

Awatar użytkownika
Sandra_i_Mumi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandra_i_Mumi » 19 maja 2014, 19:03

Aaaa, zapomniałabym...
coraz częściej myślę o koledze ;) ale jego będę adoptować. Myślę, że tak będzie lepiej :)

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 19 maja 2014, 19:40

O, to super :D W takim razie powodzonka wam i wyściskaj Mumiego :)

ps. jak dodasz post i zapomnisz coś do niego dopisać to w jego prawym górnym rogu masz opcję "zmień" :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Sandra_i_Mumi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandra_i_Mumi » 19 maja 2014, 19:51

Ooo, widzisz... dzięki :) ogólnie po forach jakoś nigdy nie buszowałam ;) Wyściskaj od Nas również swoje maluszki :))

Awatar użytkownika
Nejvii
Hodowca
Świnki morskie: hodowla Nejvii Cavia
Kontaktowanie:

Postautor: Nejvii » 19 maja 2014, 19:59

Masz słuszność myśląc o adopcji. :) Znacznie lepiej jest dać dom potrzebującej śwince niż napędzać mechanizmy handlowe -.-

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Powitania”