Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Narośl na łapce

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
LuthienDark
Użytkownik
Kontaktowanie:

Narośl na łapce

Postautor: LuthienDark » 27 czerwca 2014, 18:20

Trzy tygodnie temu zauważyłam u swojej świnki dziwną narośl na przedniej łapce. Przeczekałam tydzień i poszłam do weterynarza. Tam pracuje aż trzech. Pierwszy z nich powiedział mi, że to jakaś narośl która odpadnie jak nie, mam przyjść za dwa tygodnie i podwiąże ją nitką i odetnie, albo tylko podwiąże i samo odpadnie. Po dwóch tygodniach przyszłam do kliniki, ale był tam już drugi weterynarz, który powiedział że to narośl kostna i świnkę to boli. Kazał mi przyjść za trzy dni na operację usunięcia tego. Tylko, że świnka biega i skacze bez zarzutu, dziś połowa z tego odpadła.
W załączniku wysyłam zdjęcie łapki świnki.

http://zapodaj.net/b25d955084711.jpg.html
http://zapodaj.net/05110058eae5c.jpg.html
http://zapodaj.net/0158000bf6814.jpg.html

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Narośl na łapce

Postautor: Renika » 27 czerwca 2014, 22:03

Zrób inne zdjęcia bo nic na nich nie widać

Awatar użytkownika
Asha
Użytkownik
Świnki morskie: Czesiu [*] Pysia Fredziu
Kontaktowanie:

Postautor: Asha » 28 czerwca 2014, 16:35

Ja bym poczekała z tą operacją. Jeśli samo odpada to może być zwykły ropniak, a skoro lekarz twierdzi że to narośl kostna, to rozumiem że zrobił rtg łapki?

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 28 czerwca 2014, 22:49

Moja świnka miała na przednich łapkach ciemną narośl ze zrogowaciałej skóry. Trzeba było co jakiś czas obcinać nożyczkami ale zawsze odrastało.

LuthienDark
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: LuthienDark » 30 czerwca 2014, 16:42

Nie zrobił rtg stwierdził to po prostu patrząc na tą narośl... wczoraj odpadło na tyle że zostały tego z 3 mm. I na drugiej łapce robi się to samo.

Awatar użytkownika
Nejvii
Hodowca
Świnki morskie: hodowla Nejvii Cavia
Kontaktowanie:

Postautor: Nejvii » 30 czerwca 2014, 20:01

Moim zdaniem to zwykła zrogowaciała skóra, która absolutnie nie wymaga zabiegu, a jedynie przycinania co jakiś czas. Jest to bezbolesne dla prosiaka i za darmo... ten wet to zwykły oszust.

Stefka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Stefka » 25 lipca 2014, 18:28

Wymień lekarza. Jeżeli świnka zachowuje się normalnie, to jej najwidoczniej nic nie boli. Moje poprzednie świnki, gdy coś bolało, chorowały, bądź były już stare były zawsze osowiałe i nie skakały. Jeżeli lekarz nie zrobił dodatkowych badań tylko po prostu spojrzał i stwierdził, ze to kość, to dla mnie jest on podejrzany.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 25 lipca 2014, 19:16

To, ze swinka zachowuje sie normalnie, nie oznacza, ze nie boli. Swinki potrafia udawac, ze wszystko jest w porzadku i nie okazywac bolu. Natomiast, co do weterynarzy, zdecydowanie zalecam ostroznosc przy ich wyborze. Jedna klinika, trzech lekarzy i kazdy mowi co innego? To ktory tam sie zna na gryzoniach? Najlepiej wybrac weterynarza z listy polecanych przez SPSM.

Temat troszke polezal bez nowych wiesci. Moglaby Autorka dac znac co u nich.

LuthienDark
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: LuthienDark » 7 sierpnia 2014, 11:06

Z świnką wszystko dobrze :) narośl odpadła ale i tak poszłam do weterynarza który powiedział, że nie trzeba żadnej operacji ponieważ to tylko jakaś ostroga czy jakoś tak.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”