Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Wojownik

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Michałeek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Wojownik

Postautor: Michałeek » 2 listopada 2014, 16:58

Witam. Około miesiąca temu zakupiłem świnkę morską, samczyka. Od początku, dziwnie się zachowuje, ponieważ z tego zo czytałem to świnki morskie są dosyć leniwe, byłem przekonany że będzie się go dało czasami wziąć na kolana i pogłaskać, ale przy mojej śwince nie ma mowy. Jest wypuszczana po domu, biega wszędzie gdzie się da, nie podejdzie do człowieka jak się ją woła a jak tylko lekko się ruszy reką od razu ucieka. Co do głaskania, gdy biorę go na kolana, nie usiedzi 5 sekund, odrazu się wyrywa i chce uciekać a jak go przytrzymuje to wyrywa się jeszcze mocniej. Nie ma szans na spokojnie się z nim usadowić. Czy może być to wywołane brakiem domku w klatce? świnka ma tylko trocinki i miskę do jedzenia. Proszę o podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Wojownik

Postautor: GalaxySparkle » 2 listopada 2014, 17:30

Nic nie normalnego się nie dzieje z Twoim prosiaczkiem. Na pewno jest jeszcze młody, a młode świnki niezbyt lubią siedzenie w jednym miejscu. Poza tym, to płochliwe zwierzątka, które długo się oswajają.

W kwestii domku, lepiej niech ma miejsce, do którego może się schować by się poczuć bezpiecznie. Niektórzy uważają, że domek przeszkadza w oswajaniu świnki, ale moim zdaniem ważniejsze jest, żeby miała komfort psychiczny.

Michałeek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Michałeek » 2 listopada 2014, 17:53

Dzięki za odpowiedz, a i zapomniałem dodać że wariat siusia w każdy możliwy kąt ! da się na to zaradzić ?

Awatar użytkownika
chupakabra
Użytkownik
Świnki morskie: Kłaczek-Tucik [*]
Kontaktowanie:

Postautor: chupakabra » 2 listopada 2014, 19:29

Z twoją świnką jest wszystko ok, zachowuje się jak każda inna młoda świnka. Mój prosiak do niedawna biegał i skakał po całym mieszkaniu, a teraz leń się z niego zrobił, już tak nie szaleje jak kiedyś. Nawet polubił siedzenie na kolanach, jest bardzo grzeczny, nie jest tak płochliwy. Jak go puszczam po mieszkaniu to za mną chodzi i kładzie się przy mojej nodze. Mój świniak nie ma domku, ale za to ma malutką poduszkę na której śpi.

Michałeek pisze:Dzięki za odpowiedz, a i zapomniałem dodać że wariat siusia w każdy możliwy kąt ! da się na to zaradzić ?

Niestety świniak robi siusiu i kupki gdzie chce, nie da rady tego kontrolować. W klatce oczywiście można kuwetę postawić, świniak może nauczyć się z niej korzystać. Cóż pozostaje zbieranie kupek i wycieranie siusiek po każdej zabawie poza klatką. ;)

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 2 listopada 2014, 20:29

Czytałam o takim sposobie na nauczenie korzystania z kuwety: Gdy świnka nasiusia na powierzchnię, z której łatwo zetrzeć ręcznikiem lub chusteczką, zbieraj mocz w ten sposób i zużyty ręcznik wkładaj do kuwety. Podobno świnka wtedy załapuje, że to jest miejsce do siusiania.
Na swoim przykładzie nie mogę tego potwierdzić. Jedna świnka, młodziutka, sama od razu zaczęła siusiać do kuwety. Druga, która trafiła do mnie w wieku 3 lat, zawsze siusiała w całej klatce i nie nauczyła się korzystania z kuwety, pomimo stosowania tej metody.
Na forum jest wątek o uczeniu świnkek korzystania z kuwety, spróbuj znaleźć jakieś porady w nim.

Wróć do „Zachowanie”