Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

ŚWINKA NIE JE MIMO LECZENIA

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
efedryna
Użytkownik
Kontaktowanie:

ŚWINKA NIE JE MIMO LECZENIA

Postautor: efedryna » 12 listopada 2014, 12:35

Piszę już w desperacji. Moj świnek ma dwa latka od września nam choruje. Początkowo sprawa była prosta świnek nie jadł, stracił na wadze, przyciagnelo sie zapalenie pluc... Okazało się że porzebna jest korekcja uzębienia... świnek był dokarmiany ze strzykawki aby przybrał na wadze, dostawał antybiotyk.. Korekcja byla wykonana dwukrotnie bo po pierwszej nadal nie jadł.. Po drugiej korekcji już wracał do normy, zaczynał jeść stałe pokarmy i wszystko wygladalo ok.... Ale od okolo dwoch tygodni znowu zacz.ął się problem , świnek znowu stopniowo jadł co raz mniej i tracił na wadze. Poszliśmy do weterynarza, zrobilismy wszystkie mozliwe badania i wszystkie sa dobre. Profilaktycznie dostal antybiotyk i silny steryd, zeby zmusil go do jedzenia, a poki co karmie go ze strzykawki... Ręce załamuje i ja i weterynarz.. Świnek nadal nie je a ja już nie wiem co robić....
Jedyny trop to moze psychologiczne problemy bo rzeczywiscie ostatnimi czasy mam mniej czasu dla niej i przeprowadzilismy sie od rodzicow .
Pomożcie , moze macie jakas wiedze na temat psychoogii swinek albo macie jakis inny pomysl ????

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: ŚWINKA NIE JE MIMO LECZENIA

Postautor: GalaxySparkle » 12 listopada 2014, 22:32

Jeśli to nie jest problem natury psychologicznej (a tego nwm), to skonsultowałabym się z innym weterynarzem. A jakie badania świnka przeszła?

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: ŚWINKA NIE JE MIMO LECZENIA

Postautor: Renika » 12 listopada 2014, 23:07

Może śwince źle się ząbki ścierają i trzeba systematycznie robić korekcję trzonowców. Potem przez pewien czas mogą być problemy z jedzeniem i trzeba dokarmiać. Może trzeba zrobić RTG aby zobaczyć czy nie ma np. jakiegoś ropnia. Ja skonsultowałabym się z innym wetem (specjalistą). Przy antybiotyku podawaj koniecznie probiotyk bo będą problemy z przewodem pokarmowym.