Mam od ponad miesiąca świnkę morską. Od jakiegoś czasu dużo się drapie. Na podłoże ma trociny ,czy to może być alergia na nie? Dzisiaj wymieniłam je na mate łazienkową i zobaczę czy będą jakieś efekty. Dodam jeszcze ,że nie ma żadnych pasożytów ,ponieważ sprawdzałam. Pomóżcie!!! Jeżeli dodałam post w złym temacie to mnie przenieście ,bo jestem nowa
Mi się tez na poczatku wydawalo ze nasz prosiak jest czysty a niestety zakupiony zostal z lokatorami wszoly. Idz do weta niech sprawdzi i ewentualnie pobierze zeskrobine. Po tym stwierdzi co sie dzieje
Dokladnie ! Mam 2 swinke i drugi raz ten sam problem ! Swiniak po 2 tygodniach zaczal sie drapac i tez okazalo sie ze cos przyniosl ze starego domu ;/ wiec warto isc zaraz do weta zanim zacznie rozdrapywac sobie skore az do ran! Rowniez zwroc uwage jakie masz siano, moj swiniak mial z Vitapolu przez jakis czas ale bardzo jakosciowo sie zepsuli i znowu maly zaczal sie drapac ! Moj jest wrazliwy na siano jak jest zbyt drobne, pyliste takie bardzo drobne. Musze zawsze patrzyc za grubym siankiem moze Twoj tez tak ma ? Badz uczulenie na cos zwroc uwage co mu dajesz do jedzania czy po czyms co zje problem sie nie poglebia.
Dzięki za odpowiedzi. Sianko nie jest jakoś bardzo drobne więc to chyba nie od tego. Za kilka dni i tak ide do weta na obcięcie pazurków więc od razu coś tam się spytam. Na 100% nie ma wszołów ponieważ sprawdzałam wiele razy
Kochana na 100% to może weterynarz stwierdzić. Robaczki mogą być naprawdę mikroskopijne i możesz ich nie zauważyć. Przypomnij sobie, czy świnka nie dostała czegoś nowego do jedzenia w okresie kiedy zaczęła się drapać. Mój świniak też się bardzo mocno drapał, okazało się, że ma uczulenie na koperek. A z weterynarzem nie ma co zwlekać, póki jeszcze nie ma ranek
Mialam ten sam problem okazalo sie ze biale platki na futeru to nie robaczki tylko lupiez a swinka bardzi sie drapala i po pewnym czasie miala ranki.3 kapiele w nizoralu co 4 dni i pomoglo